Decretul anti-imigratie al lui Trump, contestat in justitie de reprezentanti ai statului Washington: Nimeni nu este deasupra legii

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 09:46
3632 citiri
Decretul anti-imigratie al lui Trump, contestat in justitie de reprezentanti ai statului Washington: Nimeni nu este deasupra legii
Foto: Facebook/Donald Trump

Ministrul de Justitie al statului Washington a depus luni o reclamatie in care cere oprirea imediata a aplicarii ordinului executiv al lui Donald Trump privind imigratia, pe care il considera contrar Constitutiei.

"Nimeni nu este deasupra legii, nici chiar presedintele", a declarat ministrul democrat Bob Ferguson, intr-o conferinta de presa, transmite AFP.

"Iar la tribunal, nu intotdeauna cel care vorbeste mai tare este cel care castiga. Este Constitutia", a spus el.

Plangerea lui Ferguson, prima de acest gen, il vizeaza pe noul presedinte american, dar si pe pe inalti responsabili din administratie, in special departamentul de Securitate Interna.

Decretul anuntat vineri prevede controale intarite la frontiere, destinate sa stopeze intrarea eventuala a unor "teroristi islamisti radicali" si interzice accesul in SUA al cetatenilor a sapte tari cu majoritate musulmana.

Aceasta interdictie, primita cu indignare in SUA si lumea intreaga, separa familii "si submineaza interesul suveran al Washingtonului de a ramane un loc primitor pentru imigranti si refugiati", a punctat Ferguson.

Mai multe mari companii americane cu sediul in statul Washington, printre care Amazon si Expedia, au anexat declaratii la plangere in care explica urmarile decretului in ce priveste operatiunile lor si angajatii.

"Pana ce Congresul va pune administratia in fata responsabilitatilor sale pentru traumatismele morale si juridice evidente, suportate de persoane nevinovate si care intra in tara noastra respectand legea, revine Statelor datoria de a proteja si de a evidentia drepturile oamenilor care traiesc in interiorul frontierelor noastre", a aratat guvernatorul democrat al statului Washington, Jay Inslee, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

Contestatia cere tribunalului solutionarea cauzei in termen de doua saptamani.

Sambata, un judecator federal a dat partial dreptate ONG-urilor care contestau acest decret al lui Trump.

Plangerea lui Ferguson este mai larga: ea vizeaza interzicerea in ansamblu a decretului prezidential, conchide AFP.

Ordinul lui Trump este considerat ilegal de catre Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului si condamnat de procurorii generali din 16 state americane.

Fostul presedinte american, Barack Obama, a criticat acest ordin, de asemeni, indemnand americanii sa iasa la proteste.

#ordin imigranti contestat justitie Washington, #ordin Trump anti imigranti contestat, #ordin Trump anti imigranti reactii , #presedinte SUA
Comentarii