Dezbatere in SUA: Lansarea unui atac nuclear depinde doar de Trump? Poate armata sa ignore un ordin?

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 11:11
5712 citiri
Dezbatere in SUA: Lansarea unui atac nuclear depinde doar de Trump? Poate armata sa ignore un ordin?

Generalul american John Hyten, seful Comandamentului Strategic al SUA, a declarat ca s-ar opune in cazul in care presedintele Donald Trump ar semna un ordin "ilegal" de lansare a unui atac nuclear impotriva Coreei de Nord.

Acesta a subliniat ca trebuie gasita o solutie legala pentru asemenea cazuri. Declaratiile au fost facute la cateva zile dupa ce senatorii americani au discutat despre atributiile presedintelui SUA de a lansa un atac nuclear, existand temeri ca Donald Trump ar putea sa le foloseasca in mod iresponsabil, relateaza BBC.

Subiectul nu a mai fost dezbatut de mai bine de 40 de ani.

In luna august, Donald Trump a amenintat Coreea de Nord cu o replica de "foc si furie" pe care "lumea nu a mai vazut-o", daca mai continua sa lanseze atacuri la adresa tarii sale, iar luna trecuta senatorul Bob Corker l-a acuzat pe presedinte ca pune SUA pe un "drum catre al treilea Razboi Mondial".

Intr-un discurs tinut in cadrul Forumului International de Securitate Halifax din Noua Scotie (Canada), gen. Hyten a declarat: "Ne gandim mult la asemenea lucruri. Cand ai o asemenea responsabilitate, cum ai putea sa nu te gandesti?".

"Il consiliez pe presedinte si el va spune ce e de facut. Iar daca ceva ar fi ilegal, ghiciti ce s-ar intampla? As spune: dle presedinte, acest lucru este ilegal. El ar spune: Si daca ar fi legal? Atunci am veni cu solutii, un grup care sa raspunda la orice situatie ar fi. Asa merg lucrurile. Nu e complicat", a mai comentat generalul Hyten.

Cat despre ce s-ar intampla in cazul in care armata ar nesocoti un ordin de atac nuclear dat de presedintele Trump, generalul a precizat: "Daca executi un ordin care e in afara legii, mergi la inchisoare. Poti fi inchis pentru tot restul vietii tale".

Comisia pentru politica externa a Senatului a initiat o dezbatere pe tema atributiilor pe care presedintele SUA le are cu privire la lansarea unui atac nuclear, dupa declaratiile belicoase facute in repetate randuri de Donald Trump la adresa Coreei de Nord.

Ultima discutie de acest fel a avut loc in Senatul american in 1976, in plin Razboi Rece.

Eventuale modificari legislative au fost discutate in comisie, pentru prima oara dupa mai bine de 40 de ani, urmand ca la finalul dezbaterilor si audierilor sa se stabileasca in ce conditii presedintele SUA poate apasa "butonul rosu" care permite declansarea unui atac nuclear, relateaza CNN.

La audierile din aceasta saptamana, expertii au subliniat ca utilizarea armelor nucleare trebuie permisa proportional cu amenintarile la adresa SUA, dar si ca Pentagonul are si optiunea de a folosi arme conventionale impotriva Coreei de Nord.

"In acest moment, fortele armate nucleare ale SUA opereaza strict sub control civil. Doar presedintele SUA poate da ordine in acest sens", a declarat la audieri gen. rez. Robert Kehler.

Citeste si:
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Gabriel Liiceanu, verdict dur despre politica lui Klaus Iohannis din ultimele luni: ”Este un cinism uriaș”
Invitat de jurnalistul Cătălin Striblea la Europa FM, la o ediție specială de 1 Decembrie, scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu a avut câteva remarci dure la adresa lui Klaus Iohannis,...
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, condamnat la închisoare cu suspendare, propus de PSD în funcția de secretar general al Guvernului SURSE
Marian Neacșu, actual vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi numit, joi sau vineri, în funcţia de secretar general al Guvernului, la...