Donald Trump a acceptat sa se intalneasca cu Kim Jong-Un. Ce inseamna asta pentru Coreea de Nord

Vineri, 09 Martie 2018, ora 07:07
7337 citiri
Donald Trump a acceptat sa se intalneasca cu Kim Jong-Un. Ce inseamna asta pentru Coreea de Nord
Foto: Arhiva Hepta.ro

O intalnire istorica intre Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong-Un va avea loc in perioada urmatoare, pana in luna mai, dupa ce presedintele american a acceptat invitatia Phenianului.

O intrevedere intre cei doi inseamna un pas major in rezolvarea tensiunilor create de ambitia Phenianului de a-si dezvolta capabilitatile nucleare, scrie Reuters.

Kim Jong Un a anuntat de curand ca este pregatit sa "denuclearizeze" Coreea de Nord si sa suspende testarea rachetelor balistice si a altor arme nucleare, a declarat seful Biroului de Securitate Nationala al Coreei de Sud, Chung Eui-Yong.

"I-am transmis (presedintelui Donald Trump) ca, in cadrul intalnirii noastre, Kim Jong-Un a afirmat ca este pregatit pentru denuclearizare. Kim si-a luat angajamentul ca Phenianul se va abtine de la viitoarele teste nucleare sau ale rachetelor", a declarat Chung Eui-Yong.

"Si-a exprimat dorinta de a-l intalni pe presedintele Trump, cat mai repede posibil. Presedintele Trump a apreciat acest lucru si a informat ca il va intalni pe Kim Jong-Un pana in luna mai, pentru a atinge denuclearizarea", a adaugat oficialul sud-coreean.

Ulterior, confirmarea a venit chiar de la Casa Alba.

Foto: Twitter/Donald Trump

La inceputul saptamanii, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a anuntat ca a ajuns la un acord "satisfacator" cu delegatia de inalt nivel din Coreea de Sud, aflata la Phenian, privind organizarea unui summit cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-In.

Vizita emisarilor Seulului, prima in mai bine de zece ani a unei delegatii sud-coreene de inalt nivel in Nord, a venit ca raspuns la calatoria istorica efectuata in februarie in Sud de Kim Yo-Jong, sora liderului nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarna, si in cadrul careia Moon a primit invitatia organizarii in curand a unui summit intercoreean.

Daca intalnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel dupa peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate in 2000 si 2007, la Phenian, intre liderul nord-coreean si tatal lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat intre timp, si presedintii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung si, respectiv, Roh Tae-Woo.

Moment istoric: Sora lui Kim Jong-un l-a invitat pe presedintele Coreei de Sud la Phenian

Delegatia sud-coreeana a plecat mai apoi la Washington, cu scopul de a informa administrtaia americana asupra vizitei in Coreea de Nord.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Trump Coreea de Nord intalnire , #presedinte SUA