Donald Trump anunta ca SUA intrerup legaturile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii

Vineri, 29 Mai 2020, ora 23:39
7594 citiri
Donald Trump anunta ca SUA intrerup legaturile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii
Foto: Arhiva Facebook/Casa Alba

Presedintele american Donald Trump a anuntat vineri ca Statele Unite vor intrerupe legaturile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), transmite CNBC.

"China are un control total asupra Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in pofida faptului ca a platit o contributie de doar 40 de milioane de dolari pe an, in comparatie cu ceea ce au platit Statele Unite, o suma care este de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an", a declarat Trump in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Casa Alba.

"Lumea are nevoie de raspunsuri din partea Chinei cu privire la virus. Trebuie sa avem transparenta. De ce China a inchis oamenii infectati din Wuhan in toate celelalte parti din China?", a acuzat iar Trump.

Presedintele american a criticat in repetate randuri reactia OMS la coronavirusul care a lovit SUA mai puternic decat oricare alta tara. Trump a sustinut ca OMS este "centrata pe China" si a acuzat agentia ca a recomandat impotriva impunerii interdictiilor de calatorie din China inca de inceputul epidemiei.

"Din fericire, nu am fost convins si am suspendat calatoriile din China salvand un numar nespus de mare de vieti", a declarat Trump pe 14 aprilie.

La inceputul acestei luni, Trump a amenintat ca va intrerupe definitiv finantarea OMS. Intr-o scrisoare adresata organizatiei, el a afirmat ca, daca OMS "nu se angajeaza sa faca imbunatatiri substantiale in urmatoarele 30 de zile, voi face ca inghetarea temporara a finantarii Statelor Unite pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii sa fie permanenta si voi reanaliza calitatea de membru al organizatiei".

Vineri, Trump a declarat ca OMS "nu a reusit sa faca reforma solicitata", iar SUA "vor incheia astazi relatia noastra cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si vom redirectiona aceste fonduri catre alte nevoi urgente de sanatate publica globala".

Finantarea OMS se desfasoara in cicluri bugetare de doi ani. Pentru ciclul de finantare pentru 2018 si 2019, SUA au platit o suma de 237 de milioane de dolari, precum si 656 de milioane dolari in contributii voluntare, in medie, 446 de milioane de dolari pe an, reprezentand aproximativ 14,67% din bugetul total al organizatiei, potrivit purtatorului de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic.

Pe 20 mai, oficialii OMS au declarat ca programele de urgenta vor avea de suferit daca presedintele american va trage definitiv finantarea destinata agentiei internationale.

Cele mai multe finantari din Statele Unite se duc direct la programul care ajuta tarile aflate in "tot felul de situatii fragile si dificile", a declarat la acea vreme dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgenta pentru sanatate.

OMS a inceput sa avertizeze in privinta epidemiei din China la mijlocul lunii ianuarie. La 11 martie, oficialii OMS au declarat epidemia ca fiind o pandemie, cand existau doar 121.000 de cazuri la nivel mondial.

Virusul a infectat pana in prezent peste 5,8 milioane de oameni in intreaga lume, conform datelor publicate de Johns Hopkins University.

#Donald Trump intrerupe legaturi OMS, #Trump finantare OMS coronavirus CHina , #presedinte SUA