Donald Trump este un lider global

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 16:03
10909 citiri

Chiar daca Donald John Trump nu si-a propus acest lucru, primul sau an de presedintie l-a impus ca lider global.

Planul lui Trump a fost sa redea Americii stralucirea si puterea anilor '90, atunci cand Statele Unite erau invocate in orice capitala ca fiind sursa primara a asezarii lumii contemporane. Rezultatul? Dupa nici un an la Casa Alba, liderii Asiei de Sud-Est, care conduc un sfert din economia globala, se intrec in a capata prietenia personala a presedintelui american.

Foto: captura video CNN

Povestea turneului asiatic al celui de-al 45-lea lider al Statelor Unite se rezuma la un concurs intre liderii asiatici pentru desemnarea celui mai apropiat prieten (the closest friend) al lui Donald Trump.

Nimic nu scoate mai bine in evidenta acest lucru decat faptul ca, numai o saptamana inainte de vizita prezidentiala la Tokio, fermecatoarea Ivanka (fiica-consilier) a fost invitata la o cina acasa la prea-puternicul lider nipon Shinzo Abe, dupa ce la pranz a fost invitata de catre familia ministrului de Externe, Taro Kono.

Atunci cand Ivanka Trump se afla la Tokio pentru a tine un discurs banal in fata plenului Coferintei Mondiale a Femeilor (World Assembly for Women), iar cei mai puternici oameni din guvernul celui mai conservator dintre statele mari ale lumii se intrec in gesturi personale la adresa sa este un semn ca ceva neobisnuit se intampla: liderii lumii isi doresc o relatie personala cu Trump, pentru ca il considera cel mai puternic si influent om de pe planeta.

Trump a stralucit in prima etapa a turneului asiatic, la Tokio (5-6 noiembrie): japonezii l-au primit entuziast, iar entuziasmul le-a crescut pe durata vizitei, in pofida unei gafe antologice (a varsat o cutie intreaga de hrana peste traditionalul lac cu pesti koi) si in ciuda unui discurs neplacut in fata Dietei, in care a pledat pentru "comert liber si deschis" (adica pentru reducerea deficitului comercial urias din comertul bilateral: exporturi americane de doar 63 miliarde de dolari si importuri japoneze de 135 miliarde).

A urmat etapa sud-coreeana (Seul, 7-8 noiembrie), dominata de dosarul militar (amenintarea nord-coreeana) si de demonstratii concurente de simpatie si de antipatie ale neastamparatilor activisti civili coreeni.

Aici, Donald si Melania Trump au devenit POTUS si FLOTUS (acronimele folosite odinioara in telegrafie, acum utilizate de serviciile secrete, President of the US respectiv First Lady of the US), care au calatorit prin micuta Coree de Sud doar cu elicopterul militar; un episod care i-a crescut la maxim popularitatea lui Trump la Seul a fost incercarea de a zbura catre DMZ (zona demilitarizata de langa paralela 38), incercare esuata din cauza cetei.

Si aici vizita a fost plina de gesturi personale prietenoase ale presedintelui Moon Jae-In si a fost incununata de cele peste 20 de minute de intreruperi pentru aplauze ale discursului de doar 35 de minute al lui Trump in Parlamentul de la Seul; acest discurs s-a sfarsit intr-o repriza nemaiintanit de lunga de ovatii, un spectacol extrem de rar pentru legislativul coreean.

Si asta pe fondul insistentelor americane de reducere a deficitului comercial impresionant (+30 miliarde de dolari pentru coreeni).

Coregrafia elaborata a primirii lui Trump in centrul simbolic al Chinei milenare, prima vizita oficiala televizata direct la Beijing, ceasca de ceai bauta in caleasca in Orasul Interzis, lungile discutii din Marea Sala a Poporului, presedintele Xi alaturi de oaspetele american anuntand un pachet de 37 de contracte in valoare de peste 250 miliarde de dolari semnate in vederea echilibrarii uriasului deficit comercial bilateral (482 miliarde de dolari export chinezesc fata de numai 116 miliarde de dolari export american), jumatate din deficitul comercial american, totul s-a facut pentru multumirea liderului de la Washington.

Boeing va vinde 300 avioane, in valoare de 38 de miliarde de dolari catre chinezi, consortiul compus din Sinopec, CIC si Bank of China va investi 43 de miliarde intr-un terminal de gaz lichefiat in Alaska, in Louisiana se va construi un alt terminal de gaz lichefiat in valoare de 8 miliarde de dolari, destinat exportului in China, Westinghouse Electric Company a semnat contract pentru a construi sase noi uzine nuclero-electrice in China (Haiyang unitatile 3 si 4, Sanmen unitatile 3 si 4 si Lufeng unitatile 1 si 2), etc.

Faimoasa sotie a liderului chinez, soprana Peng Liyuan (celebra pentru ca a fost aleasa sa ridice moralul trupelor chineze in timpul batasiilor de granita cu vietnemezii sprijiniti de rusi din anii '80), a fost gazda perfecta a unui program special gandit pentru a o pune in valoare pe nu mai putin faimoasa Melania Trump.

De la Beijing, Trump a plecat spre statiunea vietnameza Da Nang, unde este oaspetele de onoare al reuniunii APEC (forumul pentru Cooperare Economica Asia-Pacific). "I am going to put America First" (Voi face din America prioritatea mea) a fost fraza-cheie din discursul presedintelui la aceasta conferinta. Si cu toate acestea, sala l-a aplaudat in picioare.

De la Da Nang, Trump va merge la Hanoi (11-12 noiembrie), pentru a-si incheia turneul la Manila (12-13 noiembrie).

La Da Nang, Trump este considerat omul-cheia, desi teoretic SUA nu vor continua Parteneriatul Trans-Pacific (TPP). Cu toate astea, cele 11 natiuni ramase in TPP cu greu isi gasesc un drum comun, unele presand deja pentru schimbari ale formatului.

Desi toti il critica voalat, cand vine vorba de a se inghesui sa se fotografieze alaturi de vedeta Trump, toti vor un loc mai in fata. De la presedintele Putin (refuzat politicos de Casa Alba chiar in ziua reuniunii) la filipinezul Rodrigo Duterte, odinioara criticat de Obama pentru deraieri de la drepturile omului, de la feminista laburista Jacinda Ardern, premierul cel mai tanar al Noii Zeelande si critic acerb al volutarismului sexist al presedintelui american inainte de a prelua Guvernul de la Auckland, pana la australianul Malcolm Turnbull, premierul care i-a dat in ianuarie "cel mai neplacut telefon" lui Trump pentru a-i zambi voios in mai la New York, incluzandu-l pe premierul malaiezian, Najib Razak, omul care este in epicentrul celui mai mare caz de coruptie/cleptocratie investigat vreodata de procuratura americana, toti, dar absolut toti vor sa aiba parte macar de o glumita sau de un tweet de-al lui Donnie...

Succesul turneului asiatic al celui de-al 45-lea presedinte ne face, pe noi est-europenii considerati cei mai pro-americani parteneri, sa devenim gelosi.

Dimensiunile cu adevarat asiatice ale entuziasmului cu care a fost primit in acest turneu umbresc uriasa emotie produsa printre polonezi, pe care Trump a provocat-o in Piata Krasinski, sau momentul de glorie al lui Klaus Iohannis de la aparitia din Rose Garden.

Desi la toate telejurnalele si talk-show-urile suntem educati cum ca micutul Macron este liderul charismatic al lumii globaliste (asta daca nu mai sta Angela Merkel vreo trei mandate), liderii lumii isi doresc cu disperare macar cinci minute cu Trump. Ba chiar Viktor Orban si-ar dona un rinichi sa se vada in Biroul Oval si inca unul doar sa se stearga orice inregistrare cu Iohannis la Casa Alba.

Cu economia crescand peste orice asteptari, dar cu presa, Hollywood-ul si rebelii din Partidul Republican vanandu-i orice excentricitate sau slabiciune, cu o vivacitate incredibila la cei 71 de ani ai sai, cu un discurs americano-centric perseverent, Donald John Trump a cucerit lumea si a devenit cel mai mediatizat, cel mai aplaudat, ovationat si asteptat presedinte american.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Trump China, #Trump Asia, #Trump Putin , #presedinte SUA