Donald Trump incepe sa simta rezultatul alegerilor, dar nu se schimba. Cat a pierdut?

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 13:32
10239 citiri
Donald Trump incepe sa simta rezultatul alegerilor, dar nu se schimba. Cat a pierdut?

Alegerile intermediare din SUA s-au impotmolit in statul Florida, acolo unde, atat cursa pentru Senat, cat si in cea pentru guvernator sunt supuse procesului de renumarare din cauza faptului ca diferenta dintre primii doi candidati este sub o jumatate de procent.

In statul Florida exista o lege prin care procesul de renumarare a voturilor se declanseaza automat daca distanta intre primii doi candidati e mai mica de jumatate de procent.

In cursa pentru pozitia de senator, republicanul Rick Scott a castigat 4.098.098 voturi, iar democratul Bill Nelson 4.085.562 voturi, o diferenta de 0,2%, adica 17.536 de voturi.

In cursa pentru pozitia de guvernator, republicanul Ron De Santis a obtinut 4.075.876 de voturi, iar democratul Andrew Gillum 4.042.207 voturi, o diferenta de 0,4%, adica de 35.659 de voturi.

Donald Trump s-a implicat in procesul electoral din Florida, anuntand ca au loc fraude electorale, iar procesul de renumarare a voturilor trebuie oprit, iar castigatorii trebuie sa fie cei care s-au aflat pe primul loc in "noaptea alegerilor", adica republicanii.

"In alegerile din Florida, Rick Scott si Ron DeSantis ar trebui declarati castigatori pentru ca un numar mare de buletine de vot a aparut din nicaieri si multe buletine lipsesc sau au fost falsificate. Nu mai este posibil sa se stabileasca cinstit numarul de voturi. Buletinele de vot au fost infestate masiv. Trebuie declarat rezultatul din noaptea alegerilor!", a scris Donald Trump pe Twitter.

In Florida se repeta situatia din anul 2000

Mai multi avocati angajati de Partidul Republican au fost trimisi de la Washington pentru a deschide procese impotriva autoritatilor locale cu scopul de a opri renumararea voturilor. Diferenta e atat de mica incat exista posibilitatea ca in cazul unei renumarari sa apara surprize.

Desantul din Florida, presiunea pusa de Donald Trump, procesele deschise seamana foarte mult cu ce s-a intamplat in cursa prezidentiala din 2000, atunci cand s-au confruntat Al Gore (D) cu George Bush (R), iar de cele 29 de voturi electorale depindea cine va fi noul presedinte al SUA.

In noaptea alegerilor, Bush conducea in statul Florida cu 1.784 de voturi, iar dupa o serie lunga de procese si renumararea voturilor, Bush a castigat la o diferenta de 537 de voturi, adjudecandu-si presedintia SUA.

Din pacate pentru republicani, un judecator local a anuntat ca procesul de renumarare va merge pana la capat, iar daca exista suspiciuni de frauda ii roaga pe cei care detin astfel de informatii sa se adreseze politiei.

Orice pas inapoi accentueaza frustrarea lui Trump

Statul Florida este un punct central atat pentru Donald Trump, cat si pentru Partidul Republican. Daca vor fi declarati castigatori aici, majoritatea din Senat va deveni de 52-48 in favoarea republicanilor, in aceasta runda de alegeri acestia castigand controlul a doua noi state, iar cu un eventual succes in turul doi al alegerilor din Mississippi, raportul sa devina de 53-47, in favoarea republicanilor.

In ce priveste guvernatorii, in aceasta runda de alegeri, republicanii au pierdut sapte state in favoarea candidatilor democrati, situatia fiind acum de 27-23 pentru republicani, dar statele cele mai bogate si mai populate trecand dupa aceste alegeri in ograda democratilor.

Pierderea Floridei ar reprezenta un dezastru pentru Partidul Republican, care ar deveni vulnerabil in sudul SUA din perspectiva alegerilor prezidentiale din 2020.

In Arizona, primul senator democrat din istoria statului

Dupa decesul senatorului republican de Arizona John McCain, deces survenit in luna august a acestui an, in acest stat au avut loc alegeri in data de 6 noiembrie si, pentru prima data in istoria Arizonei, reprezentantul Partidului Democrat a castigat pozitia de senator.

Doamna Kyrsten Sinema, o fosta lucratoare in domeniul social, a declarat dupa victoria in fata doamnei Martha McSally, fost pilot militar, ca va fi "o voce independenta in Senatul SUA care ii va reprezenta pe toti locuitorii Arizonei".

Kyrsten Sinema este primul democrat care castiga pozitia de senator in statul Arizona care, pana la alegerile din 6 noiembrie, erau un fief al republicanilor - Foto Hepta.ro

In cursa pentru Senat mai sunt doua state, Florida - unde are loc renumararea voturilor si Mississippi - unde in data de 27 noiembrie va avea loc un al doilea tur de scrutin pentru ca niciun candidat nu si-a adjudecat peste 50% din voturile exprimate.

Daca democratii isi adjudeca cele doua state, in realitate raportul de forte din Senat va fi acelasi ca inainte de alegeri 51-49 pentru republicani. Asta ar insemna ca republicanii au pierdut controlul in Camera Reprezentantilor, au pierdut masiv in alegerile pentru guvernatori si, in Senat, situatia a ramas neschimbata.

Trebuie precizat ca, in turul doi din Mississippi, candidatul republican e favorit, iar renumararea din Florida s-ar putea sa nu intoarca rezultatul. Cele mai multe proiectii electorale arata ca situatia din Senat va fi de 53-47 in favoarea republicanilor.

De la 1 ianuarie 2018, va incepe o perioada de confruntari intre Donald Trump si Partidul Democrat, miza fiind cel de-al doilea mandat al actualului presedinte. Controlul Camerei Reprezentantilor le ofera democratilor un instrument important de limitare a puterilor actualului presedinte.

Citeste si:
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Sursa: Ziare.com