Donald Trump mai are un hop de sarit: Vor schimba electorii rezultatul alegerilor din SUA?

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 11:41
7091 citiri
Donald Trump mai are un hop de sarit: Vor schimba electorii rezultatul alegerilor din SUA?
Foto: Hepta.ro

Alegerile din SUA au intrat pe ultima suta de metri. Colegiul Electorilor, format din 538 de membri, se reuneste, luni, pentru a alege presedintele si vicepresedintele Statelor Unite ale Americii.

Intrunirea, care e vazuta ca o formalitate, are loc la sase saptamani dupa ce americanii au mers la vot, aminteste CNN.

Insa situatia din acest an e putin diferita. Asta pentru ca Hillary Clinton, candidatul democratilor, a castigat votul popular la o diferenta de 3 milioane de voturi in fata rivalului sau, republicanul Donald Trump, care a obtinut mai multi electori.

Iar acesti electori vor merge, luni, sa voteze si sa valideze viitorul sef al SUA.

Afla mai multe detalii despre sistemul de vot al americanilor pentru alegerile prezidentiale

Pentru ca un candidat sa devina presedinte, acesta are nevoie de votul majoritatii electorilor, iar in acest moment Trump ar avea asigurata sustinerea a cel putin 290 de electori republicani, cu mult peste pragul necesar de 270.

Asa ca exista toate sansele ca omul de afaceri sa fie validat ca presedintele SUA, caci sunt foarte rare cazurile in care electorii s-au razgandit.

Reamintim ca in ultima vreme s-au iscat unele tensiuni in legatura cu alegerile din Statele Unite. Agentiile de securitate americane au ajuns la concluzia ca Rusia a incercat sa intervina in campanie si sa o puna pe Hillary Clinton intr-o lumina proasta.

Pe de alta parte, presedintele inca in functie al SUA, Barack Obama, a descris Colegiul Electoral - gandit initial ca un compromis intre cei care isi doreau un vot popular si cei care voiau ca seful statului sa fie numit de Congres - ca un sistem invechit, avand in vedere ca e folosit din 1804, iar multe lucruri s-au schimbat intre timp.

Asa ca New York Times a adunat cele mai importante informatii legate de votul de luni al Colegiului Electoral din SUA.

Cine sunt electorii?

Pe scurt, electorii sunt persoane alese de partidele politice sa inregistreze formal votul pentru presedinte si vicepresedinte. Ei pot fi lideri de formatiuni politice sau oficiali alesi, insa in unele cazuri sunt desemnate si persoane apropiate intr-un fel sau altul de candidati. De exemplu, fostul presedinte american Bill Clinton, sotul lui Hillary, este unul dintre electorii statului New York.

Numarul de electori e egal cu cel al membrilor Camerei Reprezentantilor si Senatului din Congres pentru fiecare stat in parte - in total, e vorba de 538, dintre care 3 electori apartin Districtului Columbia (DC).

Ce se intampla luni?

Electorii se vor intalni in statul pe care il reprezinta si vor inregistra doua voturi: unul pentru presedinte, iar celalalt pentru vicepresedinte.

Apoi vor pregati hartia oficiala cu rezultatele, care va fi trimisa la Arhivele Nationale si la Congres.

Electorii sunt obligati sa voteze conform votului popular din statul respectiv?

Nu neaparat. Constitutia si legile federale nu obliga electorii sa voteze intr-un anume fel. Dar exista legi valabile doar in anumite state care ii obliga sa se supuna votului popular, in timp ce unii se vor conforma pentru a nu pierde sustinerea pratidului din care fac parte.

De data aceasta, cel putin un elector a spus ca nu va vota cu Trump, in ciuda rezultatului din statul respectiv. Astfel de cazuri sunt cunoscute sub numele de "electori infideli" ("faithless electors" - eng.) si persoanele respective nu se supun regulilor pe pielea lor, caci pot fi sanctionati sau chiar inlocuiti.

Poate fi rasturnat rezultatul alegerilor?

Rezultatul alegerilor nu va fi influentat decat daca 37 de electori vor vota impotriva lui Trump, ceea ce e putin probabil. Chiar si-asa, el are asigurat fotoliul la Casa Alba, caci daca niciunul dintre candidati nu va atinge pragul de 270 de electori, decizia va fi luata ulterior in Camera Reprezentantilor, unde republicanii detin majoritatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri SUA electori, #alegeri SUA trump electori , #presedinte SUA