Donald Trump reprezinta cel mai mare risc pentru economia globala - sondaj Oxford Economics

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 22:33
8342 citiri
Donald Trump reprezinta cel mai mare risc pentru economia globala - sondaj Oxford Economics
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, reprezinta cel mai mare risc pentru economia globala.

Aproape o treime dintre specialistii care au participat la un sondaj realizat de Oxford Economics au sustinut ca se tem de un razboi comercial declansat de seful Statelor Unite.

Astfel, 27% dintre ei vad acest lucru drept cea mai mare amenintare pentru economia globala in urmatorii doi ani, arata Bloomberg, in timp ce 23% dintre participantii la sondaj au ales o franare brusca a economiei Chinei drept cel mai periculos lucru pentru bunul mers al lumii.

Sondajul a fost facut in randul a aproximativ 180 de clienti ai Oxford Economics, in perioada 14-21 noiembrie.

Razboi comercial intre SUA si China?

Reamintim ca Trump a amenintat ca va impune un tarif de 45% pentru importurile din China.

"Cand vor vedea asta, vor inceta sa mai triseze", a sustinut republicanul, in luna august, acuzand tara asiatica ca isi depreciaza voit moneda pentru a obtine un avantaj competitiv in fata SUA.

Dar cele doua tari colaboreaza in multe domenii. De exemplu, piesele pentru produsele Apple, inclusiv pentru telefoanele iPhone, sunt fabricate in China, iar statul asiatic e o piata de desfacere uriasa pentru produsele americane.

In replica, ziarul Global Times detinut de autoritatile de la Beijing a avertizat ca aceste masuri ar reprezenta o mare eroare din partea SUA.

"Daca Trump rupe acordul comercial, atunci multe industrii americane vor avea de suferit, iar el va fi taxat pentru neglijenta, ignoranta si incompetenta de care va da dovada", se arata intr-un editorial publicat de Global Times, care-l numeste "naiv" pe republican.

Publicatia arata ca statul chinez nu va sta cu mainile in san si va impune la randul sau sanctiuni asupra SUA si o reorientare catre alte piete.

"Comenzile pentru avioane Boeing vor fi inlocuite cu Airbus (din Franta - n.red.). Industria auto din SUA si vanzarile iPhone-urilor in China vor avea parte de un recul, iar importurile de soia si porumb din SUA vor fi sistate. De asemenea, Beijingul va limita si numarul de studenti chinezi care pleaca la studii in SUA. Nu va fi in favoarea lui Trump sa faca lucrurile dificile pentru China", mai arata articolul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Trump risc economie globala , #presedinte SUA