Esecul lui Trump in criza coronavirusului

Marti, 31 Martie 2020, ora 13:30
11654 citiri
Esecul lui Trump in criza coronavirusului
Foto: Facebook/President Donald J. Trump

Fara putere de conducere, fara empatie - americanii nu merita un asemenea manager de criza slab precum Donald Trump. Totusi, e foarte probabil ca il vor realege in noiembrie.

Conferintele sale de presa aproape zilnice pe tema coronavirului ar trebui sa arate incredere si putere de decizie. Dar ele au devenit aproape insuportabile pentru cei care au nevoie de orientare in aceasta criza si care sunt interesati de date reale.

Trump raspandeste adesea la conferintele sale jumatati de adevar si chiar minciuni sfruntate si ii ataca pe jurnalistii care ii pun intrebari incomode. Mesajele sale sunt contradictorii, managementul sau de criza i-ar putea costa viata pe multi americani.

Desi a fost informat de serviciile secrete americane cu privire la pericolul noului virus inca din ianuarie, Donald Trump a ignorat initial avertismentele. Dupa ce virusul s-a raspandit in tara pe fondul testelor insuficiente, Trump a insistat ca totul este sub control.

Intre timp, se descrie drept "presedinte de razboi", care lupta impotriva unui dusman nevazut. Dar nu Trump este personalitatea care actioneaza in aceasta criza cu curaj si determinare, dand curaj natiunii, ci democratul Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, epicentrul actual al crizei coronavirusului din SUA.

Mesajele contradictorii ale lui Trump

In timp ce numarul bolnavilor creste exponential la New York si in alte parti ale Americii (sunt confirmate peste 163.000 de cazuri in SUA si numarul deceselor a depasit 3.000 - n. red.), iar tot mai multe spitale ajung la limita capacitatilor, presedintele Trump vorbeste despre relansarea economiei.

In timp ce medicii din New York City se pregatesc de deciziile cele mai grele - pe cine sa salveze si pe cine sa lase sa moara - din cauza absentei atat de necesarelor ventilatoare, Donald Trump vorbea recent de biserici pline de Paste.

Sambata trecuta a anuntat ca are in vedere decretarea unor interdictii de iesire din casa la New York, in Connecticut si New Jersey. Doar cateva ore mai tarziu a renuntat la idee. In schimb, a transmis locuitorilor din aceste regiuni recomandarea autoritatilor sanitare americane de a evita calatoriile care nu sunt necesare.

Cota lui Trump in sondajele de opinie creste

Guvernatorul din New York Andrew Cuomo a relatat despre panica in care se afla multi locuitori ai metropolei americane, care ar vrea sa paraseasca orasul. Intr-un astfel de moment mai ca iti vine sa strigi: "America, pe cine ai ales la Casa Alba!".

Totusi, in sondaje cota de popularitate a lui Trump creste. Natiunea zguduita si infricosata face front comun cu presedintele ei, asa cum se intampla de regula in vremuri de criza. Iar el promite ca tara va iesi mai puternica din aceasta criza, pentru ca America e America. O tara minunata, capabila de orice.

Patos si incredere - sunt si momente in care Trump indeplineste rolul ce ii revine presedintelui SUA. Din pacate, aceste momente dureaza doar cateva minute, dupa care Trump revine la autopunerea in scena de la conferintele sale de presa, plangandu-se ca presa si unii guvernatori enervanti nu ii arata destula reverenta.

Un cec de la presedinte?

Sustinatorilor sai le este indiferent. Ei cred in presedintele "lor". Iar multi americani primesc in prezent un cec de peste 1.200 de dolari de la administratia de la Washington, ca ajutor direct in criza, pe fondul efectelor negative masive resimtite de economia americana. Se spune ironic ca Trump mai ca ar vrea sa semneze personal aceste cecuri. Un cadou electoral mai bun este greu de imaginat.

Banii fac parte din cel mai mare pachet de salvare din istoria Americii. Sumele au fost aprobate saptamana trecuta de Congres. Planul prevede ajutoare de miliarde pentru lucratori, subventii si credite pentru IMM-uri, spitale si ramurile economice lovite cel mai dur de criza, precum industria aviatica.

Rivalul lui Trump se straduieste sa capteze atentia opiniei publice

Democratii si republicanii au fost nevoiti sa treaca peste multe retineri pentru a aproba acest pachet de salvare, pentru a se asigura ca America va supravietui economic crizei actuale.

Economia pare prioritara pentru presedintele Trump, care s-a definit pana acum prin cresterea economica si recordurile bursiere. Calculul lui Trump arata astfel: daca economia va creste din nou, iar rata somajului scade iar pana la alegerile din noiembrie, atunci alegatorii ii vor ramane loiali.

Fostul vicepresedinte Joe Biden, care are cele mai bune sanse de a fi candidatul democrat la presedintie, are in prezent mari greutati de a ajunge in atentia opiniei publice americane, din cauza crizei actuale. Nu il ajuta prea mult in aceasta situatie iesita din comun faptul ca a dovedit deja mai multa ratiune si empatie in aceasta criza decat seful Casei Albe.

Pentru ca, in astfel de vremuri, lumea priveste spre barbatul de la Casa Alba. Iar daca America va depasi criza - cu ajutorul lui Trump sau in pofida lui - atunci presedintele are sanse bune sa fie reales la scrutinul din noiembrie.

Alexandra von Nahmen

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Trump coronavirus, #coronavirus America , #presedinte SUA