Fostul sef al FBI, la audieri: Trump a spus pur si simplu minciuni. A incercat sa creeze o relatie de patronaj - UPDATE

Joi, 08 Iunie 2017, ora 18:57
9401 citiri
Fostul sef al FBI, la audieri: Trump a spus pur si simplu minciuni. A incercat sa creeze o relatie de patronaj - UPDATE
Foto: captura video Youtube

Fostul director FBI James Comey a declarat joi in fata membrilor Comisiei pentru Informatii a Senatului, ca presedintele Donald Trump a spus "minciuni, pur si simplu minciuni", fara a preciza insa care sunt aceste minciuni.

Potrivit agentiei Associated Press, Comey a acuzat de asemenea Administratia Trump ca l-a "defaimat" pe el si FBI-ul. Declaratiile au fost facute sub juramant.

Fostul director al Biroului a declarat in deschiderea audierii sale ca explicatiile potrivit carora deciziile sale din alegerile din 2016 au fost motivul concedierii sale de catre Trump i-au creat confuzie si l-au ingrijorat.

Comey a spus de asemenea ca presedintele Donald Trump l-a laudat in multe randuri pentru ca face o treaba buna, dar si ca i-a spus liderului de la Casa Alba ca intentiona sa-si duca pana la capat mandatul de zece ani.

Intrebat daca presedintele a incercat sa opreasca ancheta pe care o conducea, privind Rusia, fostul sef FBI a raspuns: "Nu din cate stiu eu".

Trump a vrut sa afle daca e anchetat si a incercat sa creeze o relatie de patronaj

Comey a mai declarat ca a luat "drept o instructiune" afirmatia prin care presedintele Donald Trump si-a exprimat speranta ca va abandona o ancheta cu privire la fostul consilier pe probleme de securitate nationala al acestuia Michael Flynn.

Senatorul republican James Risch din Idaho l-a intrebat pe Comey daca stie vreo persoana acuzata de obstructionarea justitiei pentru ca si-a exprimat speranta fata de un anumit rezultat. Comey i-a raspuns ca nu stie pe nimeni.

Insa, a adaugat el in aceasta audiere, "am luat-o ca pe o instructiune" si a subliniat ca aceasta declaratie a avut loc intr-o intalnire intre patru ochi cu presedintele Statelor Unite.

Comey a declarat ca se gandea, in cursul unei cine cu Trump, in ianuarie, ca presedintele "cauta sa obtina ceva" in schimbul faptului ca-l lasa sa ramana director al Biroului Federal de Investigatii.

El si-a prezentat punctul de vedere, potrivit caruia presedintele incerca sa creeze un fel de "relatie de patronaj" la inceputul administratiei sale.

Fostul sef al FBI a mai declarat ca presedintele i-a spus inainte de cina ca spera ca va ramane director.

Comey a subliniat ca, in opinia sa, sefii agentiilor insarcinate cu aplicarea legii "nu trebuie sa se uite sa vada daca patronul este multumit fata de ceea ce faci".

Comportamentul presedintelui era nou pentru el si l-a determinat sa se gandeasca ca "trebuie sa scriu si sa scriu in mod foarte detaliat" ceea ce au discutat, a declarat fostul director FBI in fata senatorilor.

In cursul intalnirii, Trump l-a intrebat daca era anchetat. Comey i-a raspuns ca nu era, la acea vreme.

Acestea sunt primele declaratii pe care le face de cand a fost destituit, pe 9 mai, in timp ce conducea o ancheta FBI cu privire la o eventuala coordonare intre Rusia si echipa de campanie a lui Trump.

Fostul director FBI urmeaza sa povesteasca o serie de interactiuni cu presedintele Trump in saptamanile de dinainte sa fie concediat.

Este vorba, intre altele despre o cina in cursul careia afirma ca Trump i-a cerut sa-i fie loial si despre o conversatie privata la Casa Alba, cateva saptamani mai tarziu, in care spune ca miliardarul i-a cerut sa puna capat anchetei cu privire la fostul sau consilier pe probleme de securitate nationala Michael Flynn.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#declaratii Comey audiere Senat, #James Comey Trump minciuni, #Comey audiat Senat , #presedinte SUA