George Bush: Trump este un fanfaron. Am votat cu Hillary Clinton

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 19:03
6902 citiri
George Bush: Trump este un fanfaron. Am votat cu Hillary Clinton
Foto: Twitter/GeorgeHWBush

George Bush Sr., presedinte al SUA in perioada 1989-1993, si-a exprimat convingerea ca actualul lider de la Casa Alba, Donald Trump, este "un fanfaron" care se lasa condus de propriul ego si a confirmat ca la scrutinul prezidential din 2016 a votat pentru candidata democrata Hillary Clinton, nu pentru candidatul propriului partid.

De asemenea, fiul sau George W. Bush, si el presedinte al SUA intre anii 2001-2009, era de parere in timpul campaniei electorale ca Trump nu avea habar despre "ce inseamna sa fii presedinte", potrivit unei noi carti, care va vedea lumina tiparului la 14 noiembrie si din care postul de televiziune CNN si ziarul The New York Times au prezentat cateva detalii, informeaza EFE.

Comentariile au fost facute de cei doi fosti presedinti in timpul campaniei electorale, intr-un moment in care majoritatea sondajelor o dadeau invingatoare pe Hillary Clinton.

In carte, intitulata "The Last Republicans" (Ultimii republicani - n.red.) si scrisa de istoricul Mark Updegrove, Bush Sr. afirma ca a votat pentru Hillary Clinton, confirmand un zvon care a circulat cu cateva saptamani inaintea scrutinului. In ceea ce-l priveste, Bush Jr. a votat in alb, lucru anuntat de biroul sau de presa chiar in ziua alegerilor.

Cei doi fosti presedinti au discutat anul trecut cu Updegrove, spunandu-i ceea ce credeau despre Trump: in mai 2016, Bush tatal a spus cu subiect si predicat ca nu ii placea candidatul pe care partidul sau il alesese pentru a se instala la Casa Alba.

"Nu stiu multe despre el, dar stiu ca este un fanfaron. Si nu ma incanta prea mult ideea de a deveni liderul nostru", a declarat Bush Sr., in varsta de 93 de ani.

Si Bush Jr. a privit cu stupoare ascensiunea lui Trump, iar cand acesta a declarat ca era propriul sau consilier, George W. Bush si-a spus ca aspirantul republican la functia de sef al statului "nu stie ce inseamna sa fii presedinte".

In timpul campaniei electorale de anul trecut, George W. Bush, in varsta de 71 de ani, i-a marturisit lui Updegrove ca se teme ca va fi "ultimul presedinte republican" al SUA, formula care l-a inspirat pe autor in alegerea titlului cartii. "In acel moment, cred ca (Bush Jr.) era ingrijorat ca Hillary Clinton ar putea castiga", a explicat Updegrove pentru The New York Times.

"Insa, daca analizam valorile lui (ale lui Bush Jr. - n.red.) si pe cele pe care le impartaseau tatal sau (Bush Sr. - n.red.) si Ronald Reagan (presedinte intre anii 1981-1989 - n.red.), ele difera mult de valorile de astazi ale Partidului Republican, indeosebi in ceea ce priveste ideile pe care le-a promovat Donald Trump in timpul campaniei sale electorale, care sunt in esenta protectionismul si o oarecare xenofobie", a adaugat el.

Cei doi Bush, tata si fiu, discuta in carte si despre relatia dintre ei, despre consilierii pe care i-au avut de-a lungul mandatelor lor si despre preocuparea lui Bush Sr. fata de orientarea spre dreapta a doi dintre consilierii fiului sau, fostul vicepresedinte Dick Cheney si fostul ministru al apararii Donald Rumsfeld.

In carte, Bush Jr. respinge ideea ca Cheney si Rumsfeld l-au manipulat si insista ca cei doi nu au luat "nicio afurisita de decizie" care ii revenea de drept presedintelui.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...