Harley-Davidson isi muta productia de motociclete in afara SUA. Trump critica decizia

Marti, 26 Iunie 2018, ora 12:10
11800 citiri
Harley-Davidson isi muta productia de motociclete in afara SUA. Trump critica decizia

Donald Trump critica producatorul american de motociclete Harley-Davidson, dupa ce compania a anuntat ca isi va transfera productia din SUA in alte tari, in incercarea de a scapa de majorarea taxelor vamale cu 25% decisa de UE.

Uniunea Europeana a luat decizia de a introduce taxe pentru importurile din SUA, drept contramasura la hotararea Administratiei Trump de a impune taxe pe importurile de otel si aluminiu din UE.

Presedintele american a apelat la Twitter pentru a aduce critici celebrului producator moto, arata BBC.

"Sunt surprins ca Harley-Davidson, dintre toate companiile, a fost prima care sa fluture steagul alb. Am luptat din greu pentru ei si, in final, ei nu o sa plateasca taxe ca sa vanda in UE, ceea ce ne afecteaza rau pe noi, cu 151 miliarde de dolari. Taxele, doar o scuza a Harley-Davidson - aveti rabdare!", a scris Trump pe Twitter.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders, le-a spus reporterilor, luni, ca UE a "incercat sa pedepseasca angajatii din SUA cu politici nedrepte si discriminatorii".

"Presedintele Trump va continua sa militeze pentru un schimb liber, corect si reciproc, in speranta ca UE ni se va alatura", a mai afirmat Sanders.

Harley-Davidson a sustinut ca taxele impuse sunt o "povara substantiala" si o amenintare pentru vanzarile internationale, care ar putea scadea semnificativ.

Compania are fabrici de asamblare in Australia, Brazilia, India, Thailanda si Statele Unite ale Americii. De asemenea, firma americana a anuntat ca va mari investitiile in fabricile de peste hotare, desi nu a precizat exact in care se vor investi mai multi bani. Totodata, a adaugat ca timpul de productie a motocicletelor va creste de la 9 la 18 luni.

Potrivit Harley-Davidson, costul de productie a unei motociclete ar creste cu 2.200 de dolari pentru a fi exportata in Europa, in conditiile in care taxele se majoreaza de la 6% la 31%. Compania prefera sa absoarba aceste costuri, in loc sa-si puna clientii sa le achite si astfel sa pericliteze vanzarile.

Decizia luata de Harley-Davidson este una dintre cele mai vizibile consecinte ale razboiului comercial declansat de Donald Trump, de cand a decis sa impuna tarife asupra importurilor de otel si aluminiu.

Decizia presedintelui american a fost criticata de UE, Canada, Mexic si India, printre altii, determinand cresterea costului metalelor pentru producatorii din SUA.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...