In cautarea unui secretar de Stat, Trump l-a primit pe Petraeus, fostul sef condamnat al CIA

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 07:28
5658 citiri
In cautarea unui secretar de Stat, Trump l-a primit pe Petraeus, fostul sef condamnat al CIA
Foto: Arhiva CIA

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a primit luni, timp de circa o ora, la Trump Tower din New York, pe generalul in rezerva David Petraeus, fost director al CIA, unul dintre pretendentii la postul de secretar de Stat (ministru de Externe).

Procesul de recrutare pentru acest post prestigios al Guvernului suscita aparent lupte interne in randul echipei de tranzitie a lui Donald Trump, o parte a sustinatorilor viitorului presedinte opunandu-se public nominalizarii lui Mitt Romney, un mai vechi adversar al candidatului republican, transmite AFP.

David Petraeus, un general de 64 de ani, s-a aflat la comanda in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan, inainte de a conduce CIA in 2011 si 2012 si de a demisiona din cauza unei aventuri extraconjugale.

In 2012, FBI a descoperit ca, atunci cand era inca militar, Petraeus i-a oferit iubitei si biografei sale Paula Broadwell informatii ultrasecrete, incalcandu-si flagrant obligatiile.

Scandalul care a urmat l-a obligat sa demisioneze din postul de director al CIA, dupa 14 luni.

El a fost condamnat in 2015 la doi ani de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 100.000 de dolari, pentru ca "a sustras si pastrat fara permisiune informatii clasificate" si "a mintit FBI si CIA in legatura cu detinerea si folosirea de informatii clasificate".

Potrivit Reuters, dupa intalnirea de luni, Petraeus a declarat jurnalistilor ca, in cadrul discutiei, presedintele ales a facut un tur al lumii, acesta demonstrand o "mare intelegere a diverselor provocari cu care ne confruntam si a oportunitatilor", iar Trump s-a declarat pe Twitter "foarte impresionat".

Ceilalti candidati oficiali la postul de sef al diplomatiei americane sunt:

  • Mitt Romney, candidat la presedintie in 2012
  • Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului
  • Bob Corker, presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului

Romney si Corker se vor intalni marti, la New York, cu Trump, potrivit echipei sale de tranzitie.

Pentru Mitt Romney, ar fi a doua intalnire cu Trump in zece zile. Cei doi au ingropat securea razboiului pe 19 noiembrie, la Bedminster, dupa ce, de-a lungul alegerilor primare republicane, Romney denuntase cu virulenta incapacitatea lui Trump de a exercita functia prezidentiala.

Unii locotenenti ai lui Donald Trump nu au digerat aparent aceste remarci, in special consiliera sa Kellyanne Conway, scrie AFP.

"Oamenii se simt tradati la ideea ca Romney, care si-a pus toata greutatea in balanta pentru a pune sub semnul intrebarii personalitatea, intelectul si integritatea lui Donald Trump, presedintele nostru ales, sa fie numit in cel mai inalt post al cabinetului, cel de secretar de Stat", a spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Trump secretat de stat Petraeus, #Trump secretar de stat , #presedinte SUA
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Un afemeiat intr-un asemenea post,
Poza Titanu
Titanu
rank 3