La o luna dupa alegeri, 30% dintre republicani nu stiu ca Trump a pierdut votul popular

Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 12:57
8296 citiri
La o luna dupa alegeri, 30% dintre republicani nu stiu ca Trump a pierdut votul popular

Donald Trump va fi presedinte pentru ca a castigat votul Colegiului Electoral. Asta chiar daca Hillary Clinton a castigat votul popular, strangand cu 2,7 milioane de voturi mai mult decat rivalul sau.

Nu toti americanii stiu insa asta. In cadrul unui sondaj Pew, americanii au fost chestionati cu privire la rezultatele alegerilor. Desi cei mai multi au putut raspunde corect la intrebari, au existat si destul exceptii, arata The Independent, care citeaza The Washington Post.

In cadrul sondajului, americanii au fost intrebati: "Cine a castigat votul electoral?", "Cine a castigat votul popular?" si "Cine a castigat in statul dvs?".

Trei sferturi dintre cei chestionati au dat raspunsurile corecte. Mai bine de 8 din 10 au stiut care dintre candidati a castigat in statul lor. Per total, doar 60% au dat insa raspunsurile corecte, in parte pentru ca aproape 30% dintre respondenti nu au stiut cine a castigat votul popular.

E adevarat, insa, ca in final conteaza doar cine a castigat votul electoral, iar faptul ca Clinton l-a obtinut pe cel popular nu schimba lucrurile.

Sondajul a mai aratat ca republicanii stiu in proportie mai mare ca Trump a castigat votul electoral, in timp ce democratii stiu, in general, cine a castigat in statul lor. Tot cei din urma stiu ca Clinton a castigat votul popular.

Legat de votul popular, aproape o treime dintre republicani ori nu au raspuns ori au gresit raspunsul la intrebarea "cine a obtinut votul popular?".

Luna trecuta, un senator democrat a depus un proiect de lege care prevede desfiintarea Colegiului Electoral, argumentand ca Donald Trump a fost ales presedinte in pofida faptului ca a obtinut mai putine voturi decat Hillary Clinton.

Milioane de persoane au semnat pana acum o petitie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori sa o aleaga pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, cand voturile lor vor fi numarate in mod oficial.

Insa marii electori din 26 de state sunt obligati, prin lege, sa respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Nationale, si se intampla extrem de rar ca ceilalti mari electori "sa nu se supuna".

Sute de amendamente constitutionale au fost propuse in ultimele decenii, insa fara vreun rezultat.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...