Legatura lui Donald Trump cu Rusia este misterioasa - Interviu cu un jurnalist The Huffington Post

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 17:46
14211 citiri
Legatura lui Donald Trump cu Rusia este misterioasa - Interviu cu un jurnalist The Huffington Post

Jurnalistul american Lance Gould, sef al Departamentului de Proiecte Speciale al publicatiei The Huffington Post, crede ca presedintele ales al SUA Donald Trump are o relatie ciudata cu Rusia si publicarea situatiei financiare a noului presedinte ar fi putut face lumina in aceasta problema.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gould a descris posibilele actiuni ale lui Donald Trump, a analizat relatia acestuia cu Partidul Republican si care ar putea fi efectele alegerii lui asupra relatiei dintre SUA si Uniunea Europeana.

Huffington Post este unul dintre cele mai mari site-uri de stiri din SUA si, totodata, o platforma media care a sustinut-o pe Hillary Clinton in alegeri.

In ce sens credeti ca va schimba Donald Trump America?

Donald Trump poate si-a facut campanie intr-un mod si va guverna in alt mod. Aceasta ar fi o viziune optimista, dar Trump are un caracter volatil. Are o piele foarte subtire, e usor de influentat si este extrem de razbunator. Toate aceste lucruri nu fac decat sa ma ingrijoreze. Chiar daca nu esti de acord cu cineva, nu ar trebui sa pornesti un razboi. Nu mi-as dori ca Mitt Romney (fost candidat republican la Casa Alba, invins de Obama in 2012 - n.red.) sa fie presedintele meu, dar nu cred ca Mitt Romney e un om rau sau un om periculos.

Despre Trump nu stiu ce sa zic. Poate joaca teatru sau poate ce a declarat in campanie va incerca sa puna in practica. Nu pot sa spun in acest moment cum va influenta America, pentru ca in acest moment nu stiu cu adevarat care este realul Donald Trump. Marea mea grija este ca volatilitatea si temperamentul sau ar putea genera conflicte. Ideea ca va schimba America in termeni de armonie rasiala si solidaritate a oamenilor este o promisiune pe care nu cred ca o va realiza.

Nu pot sa spun in acest moment cum va schimba America, dar mi-e teama sa nu asistam la aparitia unor schimbari in rau.

In ce masura Partidul Republican il poate influenta pe noul presedinte al SUA in ce priveste relatia cu Rusia?

Cred ca Donald Trump se va sfatui cu consilierii sai, dar cred ca la sfarsitul zilei va face ceea ce considera el ca trebuie facut. Nu stiu in ce masura republicanii vor putea indrepta tot ce poate face gresit Donald Trump, pentru ca actualul presedinte i-a invins pe toti liderii partidului care au intrat in competitia nominalizarii.

Cu toate acestea, Donald Trump va putea sa-si impuna cu usurinta deciziile daca reuseste sa-i atraga de partea sa pe republicani, pentru ca acestia detin controlul atat in Congres, cat si in Senat.

Sa ne amintim ca Barack Obama a avut o majoritate democrata doar in Senat si doar in primul mandat, in rest, a condus tara cu o majoritate republicana ostila.

Exista vreo posibilitate ca Partidul Republican sa se intoarca impotriva lui Donald Trump?

Nu cred ca vor fi intotdeauna alaturi de Trump, dar vor fi anumite initiative ale presedintelui pe care le vor sustine, cum e alegerea unui nou judecator la Curtea Suprema. (Curtea Suprema a SUA este formata din noua judecatori numiti pe viata. Judecatorii sunt alesi de presedinte si aprobati de Senat. In acest moment, sunt patru judecatori liberali, numiti de presedinti democrati, si patru conservatori, numiti de presedinti republicani, un loc este vacant prin moartea unui judecator conservator. Barack Obama a incercat sa numeasca un magistrat cu vederi liberale ca sa scoata pentru prima data in istorie Curtea Suprema din zona conservatoare, dar a fost blocat de republicani care controleaza Senatul si care au declarat ca nu vor aproba nicio numire facuta de Obama. Deciziile Curtii Supreme a Statelor Unite, luate prin votul judecatorilor, devin legi federale - n.red.).

Cum credeti ca vor evolua relatiile dintre SUA si Europa in era Donald Trump, in contextul crizei din Ucraina si a presiunii rusesti asupra securitatii si stabilitatii din zona?

Cred ca, in ce priveste aceasta relatie, Partidul Republican ii poate fi de ajutor lui Donald Trump. Partidul Republican a fost intotdeauna foarte puternic, priceput si preocupat de soarta Europei.

Dar totodata cred ca legatura lui Donald Trump cu Rusia este periculoasa si misterioasa. Nu stiu daca e o legatura de afaceri si din acest motiv consider ca publicarea situatiei financiare a noului presedinte ar fi putut face lumina in aceasta problema.

Publicarea acestor date ar fi aratat cui datoreaza bani, cine i-a facut plati si pentru ce servicii, cu ce companii are relatii de afaceri si cu ce se ocupa ele. Publicarea datelor financiare ar fi relevat daca are legaturi de afaceri cu companii din Rusia. Din pacate, in SUA, publicarea acestor date nu poate fi facuta decat de persoana respectiva. Sunt informatii private. IRS (ANAF-ul american - n.red.) investigheaza afacerile lui Donald Trump in acest moment, dar nu poate face datele publice. Nici chiar daca e gasit vinovat. Ei vor lua o decizie, dar nu vor face publice datele despre taxe si relatiile de afaceri.

Donald Trump, in campania electorala, a declarat ca nu-si poate publica datele despre taxe tocmai pentru ca se afla sub investigatia IRS. Cred ca Partidul Republican vrea sa mentina o relatie puternica cu Uniunea Europeana si poate face presiuni asupra presedintelui ales sa nu deterioreze aceasta relatie.

Care a fost cea mai mare lectie ce trebuie invatata in urma acestor alegeri?

Niciun candidat nu trebuie sa aiba incredere suta la suta in sondajele de opinie. Nu trebuie sa considere ca unele circumscriptii sunt castigate dinainte. Trebuie sa ajunga la oameni, sa vorbeasca cu ei si sa reuseasca sa inteleaga ce-i preocupa, ce ii ingrijoreaza.

De ce credeti ca Hillary Clinton a pierdut alegerile din SUA, desi era favorita?

Nu cred ca a fost o singura cauza, dar cred ca FBI a jucat un rol, iar scrisoarea adresata Congresului de catre directorul James Comey cu 11 zile inainte de data alegerilor, in care anunta ca o noua transa de mail-uri ale lui Hillary Clinton sunt analizate, cred ca a avut o influenta importanta si l-a avantajat pe Donald Trump.

Citeste si:
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Cîțu susține că dacă se schimbă compoziția politică a guvernului nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru întreg Cabinetul
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, 16 septembrie, într-un interviu la TVR 1, că, dacă se schimbă compoziția politică a Guvernului, nu trebuie să ceară votul Parlamentului pentru...
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Sursa: Ziare.com