Theresa May spune ca Trump este 100% in favoarea NATO, dupa ce presedintele SUA afirmase ca Alianta e depasita

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 22:03
6042 citiri
Theresa May spune ca Trump este 100% in favoarea NATO, dupa ce presedintele SUA afirmase ca Alianta e depasita
Foto: Hepta.ro

Presedintele american Donald Trump si premierul britanic Theresa May si-au reafirmat angajamentul fata de NATO, in urma unor discutii, vineri, la Casa Alba.

May a precizat ca Trump a confirmat ca este "100% in favoarea NATO", in pofida unor declaratii recente prin care presedintele a catalogat Alianta Nord-Atlantica drept "depasita", relateaza BBC News.

Ambii lideri au anuntat ca vor actiona in vederea unei consolidari a relatiilor comerciale dintre tarile lor.

May a anuntat, de asemenea, ca Trump a acceptat o invitatie din partea reginei Elizabeth a II-a sa efectueze o vizita de stat in regatul Unit in cursul acestui an.

Premierul a adaugat ca un acord comercial intre Regatul Unit si Statele Unite este "in interesul national al ambelor noastre tari".

In pofida faptului ca Londra nu poate sa negocieze acorduri comerciale pana cand nu iese din Uniunea Europana (UE), Trump a declarat ca el vrea un acord "rapid" dupa Brexit.

Intrebat despre apelul telefonic programat pentru sambata cu presedintele rus Vladimir Putin, Trump a respins orice sugestie potrivit careia el va ridica sanctiunile impuse de Washington Kremlinului.

"Este foarte devreme sa se vorbeasca despre acest lucru", a declarat el pentru presa in conferinta de presa.

Trump a subliniat totdata ca sa aiba o "relatie grozava" cu tari ca Rusia si China "ar fi un lucru pozitiv, nu negativ".

May, la randul ei, a fost ferma in privinta pozitiei UE cu privire la sanctiunile impuse Moscovei.

"Noi am fost foarte clari cu privire la faptul ca vrem sa vedem ca acordul de la Minsk este implementat deplin", a subliniat ea, adaugand ca sanctiunile vor ramane in vigoare pana la atingerea acestui obiectiv.

Trump a anuntat, de asemenea, ca ii acorda puterea secretarului sau al Apararii James Mattis, un general in retragere, sa introduca sau nu simularea inecului ca tehnica de interogare.

Presedintele a spus ca Mattis nu "crede neaparat" in simularea inecului si nici in alte tehnici de interogare denuntate de critici drept tortura.

"Nu sunt neaparat de acord, dar va voi spune ca el va trece peste (opinia mea), pentru ca ii dau aceasta putere", a declarat Trump, referindu-se la Mattis.

"Eu am impresia ca aceasta functioneaza. Am fost deschis pe aceasta tema de mult timp. Dar sunt alaturi de liderii nostri", a adaugat el.

Tot vineri, la o saptamana dupa ce a preluat puterea, Trump le-a transmis un mesaj de sustinere activistilor impotriva avortului, care participau la un amplu miting la Washington.

El urmeaza sa semneze un ordin executiv prin care sa restrictioneze intrarea refugiatilor pe teritoriul Statelor Unite.

De asemenea, Trump a discutat la telefon, timp de o ora, cu presedintele mexican Enrique Pena Nieto, intr-o incercare de a repara relatiile dintre Washington si Ciudad de Mexico, tensionate puternic din cauza planului sau de a construi un zid la frontiera americano-mexicana.

Intrebat cat de bine s-a inteles cu premierul britanic, Trump a raspuns in gluma ca "nu sunt chiar atat de impetuos pe cat ati putea crede".

Citește și:
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Horaţiu Cosma a acuzat că Sorin Grindeanu a mai ratat un jalon din PNRR care pune în pericol tot programul european în valoare de 30 de...
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a deschis un nou proces împotriva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Exact cum mă aşteptam: după câteva ore băieţii din redacţie nu
Poza cop4you
cop4you
rank 5