Merkel merge azi la Casa Alba, cu obiectivul de a-l tine pe Trump pe directia corecta

Marti, 14 Martie 2017, ora 08:33
4124 citiri
Merkel merge azi la Casa Alba, cu obiectivul de a-l tine pe Trump pe directia corecta
Foto: Arhiva Facebook/Angela Merkel

Angela Merkel are deja destula experienta cu politicieni obsedati de ei insisi. Acum se intalneste in premiera cu Donald Trump. Competenta ei terapeutica ar trebui sa-i fie de folos la Washington, crede Miodrag Soric.

Un astfel de caz de lider politic egomaniac este presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Cu cat ramane mai mult in functie, cu atat iesirile lui sunt mai pline de indignare, compara Republica Federala de azi, democrata si total linistita, cu Germania din perioada nazista.

Merkel trateaza cu mare retinere aceste derapaje, ca si cum ar explica unei clase de elevi de ce mai sare din cand in cand siguranta de la tabloul electric. Nu se lasa provocata nici atunci cand seful partidului de guvernamant din Polonia vecina, Jaroslaw Kaczynski, vorbeste de asa-zisul "dictat german". Nu are nicio tresarire atunci cand presedintele rus, Vladimir Putin, descrie drept nedrepte sanctiunile impuse de Occident la adresa tarii sale. "Putin traieste in propria lui lume", suna diagnosticul cancelarei.

Merkel "se bucura" de vizita

Acum vine la rand Donald Trump. Care i-a reprosat cancelarei in ultimele luni cate in luna si-n stele! Merkel ar ruina chipurile Germania. Trump a prevazut rascoale populare pe teritoriul german. Prietenii sai germani ar fi atat de deranjati de politica doamnei Merkel privind refugiatii, incat ar dori sa plece de tot din Europa.

Citeste si Trump ii va cere lui Merkel sa-l invete cum sa se poarte cu Putin

Dar Angela Merkel se descurca si cu aceste afirmatii: ea a declarat ca se bucura sa-l cunoasca personal pe Trump. In preambulul vizitei, cancelarul a coborat asa de mult asteptarile, incat pana si o strangere de mana la Casa Alba va fi considerata un succes.

Obiectivul: sa tina Washingtonul pe directia corecta

Cancelarul ramane obiectiv si inainte de vizita in SUA. Miza este prea mare. Un razboi comercial intre SUA si UE ar dauna grav economiei mondiale. O slabire a NATO, un izolationism american ar insemna sfarsitul actualei ordini mondiale, cu consecinte imprevizibile.

O retragere a Americii din tratatul climatic de la Paris ar aduce suferinta si moarte in Africa. O renuntare la valorile transatlantice comune ar submina major credibilitatea Occidentului.

Trump a spus ca sprijina destramarea UE. Angela Merkel apara insa cu dintii proiectul european. Iar printre atuurile sale se numara si faptul ca inca este subestimata de multi.

Merkel, ca lidera neutra a Europei

Sa facem lumea mai buna - asa cum o spun patetic americanii - aceasta este si dorinta cancelarei germane. Dar ea nu apreciaza luminile rampei, nici exagerarile, nici nu se prezinta ca un fel de Anti-Trump. Ea este o personalitate care integreaza, nu care izoleaza. Este lidera neindoielnica a Europei, fara sa solicite postura de conducere. Nu cauta niciun fel de statut special. Niciun cuvant nepotrivit nu-i iese din gura.

La intalnirea dintre cei doi, observatorii se vor concentra pe Donald Trump. Va spune el iar ceva controversat? Poate sa negocieze fara amenintari? Va reprezenta el demn America?

Chiar daca Trump va iesi cumva in decor, doamna Merkel se va comporta in asa fel incat va da impresia ca nu a observat nimic nelalocul lui. Pentru ca Trump nu este cazul ei cel mai grav.

Citește și:
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
"Cartofii fierbinți" din noua sesiune parlamentară. Eșecul anticipat al pensiilor speciale, „șantajul” din educație și proiectul de suflet al lui Firea
Parlamentul României își reia activitatea în prima sesiune din 2023 miercuri, 1 februarie. Coaliția de guvernare are pe masa priorităților mai multe proiecte pentru respectarea termenelor...
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidele cu care s-ar alia Ludovic Orban: ”Este posibilă o coagulare electorală”
Partidul Forţa Dreptei este deschis colaborării cu "formaţiunile politice de centru-dreapta, democratice, euro-atlantice", este într-un "permanent dialog" cu USR şi PMP şi este posibilă o...