Merkel merge azi la Casa Alba, cu obiectivul de a-l tine pe Trump pe directia corecta

Marti, 14 Martie 2017, ora 08:33
3996 citiri
Merkel merge azi la Casa Alba, cu obiectivul de a-l tine pe Trump pe directia corecta

Angela Merkel are deja destula experienta cu politicieni obsedati de ei insisi. Acum se intalneste in premiera cu Donald Trump. Competenta ei terapeutica ar trebui sa-i fie de folos la Washington, crede Miodrag Soric.

Un astfel de caz de lider politic egomaniac este presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Cu cat ramane mai mult in functie, cu atat iesirile lui sunt mai pline de indignare, compara Republica Federala de azi, democrata si total linistita, cu Germania din perioada nazista.

Merkel trateaza cu mare retinere aceste derapaje, ca si cum ar explica unei clase de elevi de ce mai sare din cand in cand siguranta de la tabloul electric. Nu se lasa provocata nici atunci cand seful partidului de guvernamant din Polonia vecina, Jaroslaw Kaczynski, vorbeste de asa-zisul "dictat german". Nu are nicio tresarire atunci cand presedintele rus, Vladimir Putin, descrie drept nedrepte sanctiunile impuse de Occident la adresa tarii sale. "Putin traieste in propria lui lume", suna diagnosticul cancelarei.

Merkel "se bucura" de vizita

Acum vine la rand Donald Trump. Care i-a reprosat cancelarei in ultimele luni cate in luna si-n stele! Merkel ar ruina chipurile Germania. Trump a prevazut rascoale populare pe teritoriul german. Prietenii sai germani ar fi atat de deranjati de politica doamnei Merkel privind refugiatii, incat ar dori sa plece de tot din Europa.

Citeste si Trump ii va cere lui Merkel sa-l invete cum sa se poarte cu Putin

Dar Angela Merkel se descurca si cu aceste afirmatii: ea a declarat ca se bucura sa-l cunoasca personal pe Trump. In preambulul vizitei, cancelarul a coborat asa de mult asteptarile, incat pana si o strangere de mana la Casa Alba va fi considerata un succes.

Obiectivul: sa tina Washingtonul pe directia corecta

Cancelarul ramane obiectiv si inainte de vizita in SUA. Miza este prea mare. Un razboi comercial intre SUA si UE ar dauna grav economiei mondiale. O slabire a NATO, un izolationism american ar insemna sfarsitul actualei ordini mondiale, cu consecinte imprevizibile.

O retragere a Americii din tratatul climatic de la Paris ar aduce suferinta si moarte in Africa. O renuntare la valorile transatlantice comune ar submina major credibilitatea Occidentului.

Trump a spus ca sprijina destramarea UE. Angela Merkel apara insa cu dintii proiectul european. Iar printre atuurile sale se numara si faptul ca inca este subestimata de multi.

Merkel, ca lidera neutra a Europei

Sa facem lumea mai buna - asa cum o spun patetic americanii - aceasta este si dorinta cancelarei germane. Dar ea nu apreciaza luminile rampei, nici exagerarile, nici nu se prezinta ca un fel de Anti-Trump. Ea este o personalitate care integreaza, nu care izoleaza. Este lidera neindoielnica a Europei, fara sa solicite postura de conducere. Nu cauta niciun fel de statut special. Niciun cuvant nepotrivit nu-i iese din gura.

La intalnirea dintre cei doi, observatorii se vor concentra pe Donald Trump. Va spune el iar ceva controversat? Poate sa negocieze fara amenintari? Va reprezenta el demn America?

Chiar daca Trump va iesi cumva in decor, doamna Merkel se va comporta in asa fel incat va da impresia ca nu a observat nimic nelalocul lui. Pentru ca Trump nu este cazul ei cel mai grav.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...