NYT: Trump a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizata a trupelor americane din Siria

Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 14:01
4965 citiri
NYT: Trump a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizata a trupelor americane din Siria
Foto: Facebook Donald Trump

Presedintele SUA, Donald Trump, a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizata a trupelor americane din Siria, afirma oficiali de la Washington citati de cotidianul The New York Times.

Conform surselor citate, Donald Trump a stabilit ca retragerea efectivelor americane din Siria sa aiba loc in patru luni, desi initial anuntase un termen de 30 de zile. In cursul vizitei in Irak, liderul de la Casa Alba i-a spus comandantului trupelor americane, generalului Paul J. LaCamera, ca militarii americani din Siria vor fi retrasi in cateva luni.

Donald Trump a confirmat prin Twitter ca retragerea trupelor din Siria se va face "lent". "Daca ar fi facut altcineva ce am facut eu in Siria, care era un teren al retelei teroriste Stat Islamic cand am devenit eu presedinte, ei ar fi eroi nationali. Acum, reteaua terorirsta Stat Islamic a disparut in cea mai mare parte, noi retragem lent militarii, aducandu-i acasa la familii, in timp ce luptam in continuare cu restul membrilor retelei Stat Islamic", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Rugat sa comenteze, un purtator de cuvant al Pentagonului, Sean Robertson, a afirmat: "Voi lasa cuvintele presedintelui sa vorbeasca de la sine".

Donald Trump va reevalua situatia din Siria si probabil va incetini ritmul retragerii trupelor americane din aceasta tara, a declarat luni senatorul republican Lindsey Graham, presedintele Comisiei Fortelor Armate din Senatul SUA, dupa intalnirea cu liderul de la Casa Alba. "Dupa discutiile pe care le-am avut cu presedintele si cu generalul Joseph Dunford (seful Statului Major -n.red.), ma simt bine mai mult ca niciodata in privinta directiei in care mergem. Cred ca incetinim lucrurile intr-un ritm inteligent", a declarat senatorul Lindsey Graham, citat de CNN.

"Obiectivul a fost permanent acelasi: sa ne putem retrage din Siria si sa ne asiguram ca reteaua terorista Stat Islamic nu mai revine. Cred ca acum suntem intr-o situatie de pauza, reevaluam care este cea mai buna modalitate de a atinge obiectivul presedintelui de a-i face pe altii sa contribuie mai mult", a subliniat senatorul Lindsey Graham, unul dintre liderii Partidului Republican din SUA. "Presedintele nu a revenit asupra deciziei" de retragere a trupelor. "Pauza are rolul evaluarii conditiilor de pe teren", a explicat Graham.

Presedintele american, Donald Trump, a criticat recent tarile aliate care profita de Statele Unite in materie de securitate si in relatiile comerciale, afirmand ca va rezolva aceasta problema, pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor din Siria. "Pentru acei senatori care cred ca mie nu imi place sau nu apreciez sa fim aliati cu alte tari, ei gresesc, eu apreciez acest lucru. Insa nu imi place cand aceste tari profita de prietenia cu Statele Unite, atat din punctul de vedere al protectiei militare, cat si la nivel comercial", a afirmat Donald Trump saptamana trecuta. "Noi subventionam armatele multor tari foarte bogate din lume, in timp ce aceleasi tari profita total de pe urma Statelor Unite si a contribuabililor americani la nivel comercial. Generalul Mattis nu a considerat acest lucru o problema. Eu cred ca este si o remediez!", a adaugat Donald Trump. Ulterior, liderul de la Casa Alba a transmis ca "Arabia Saudita a acceptat acum sa aloce, in locul Statelor Unite, fondurile necesare pentru reconstruirea Siriei".

Donald Trump critica frecvent aliatii Statelor Unite din cadrul NATO deoarece nu aloca fonduri suficiente pentru securitatea comuna. Germania si Franta au refuzat sa suplimenteze rapid bugetele militare pana la nivelul solicitat de Donald Trump.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria si diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Presedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fara a se consulta cu principalii consilieri prezidentiali si cu tarile aliate, au afirmat oficiali citati de agentia Associated Press.

Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia dupa o conversatie prin telefon cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc i-a amintit lui Donald Trump ca a spus in mod repetat ca singurul motiv pentru care exista o prezenta militara americana in Siria a fost invingerea retelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteti acolo?", l-ar fi intrebat Erdogan pe liderul de la Casa Alba. "Discutiile la Washington au fost ferme. Toata lumea l-a indemnat pe Donald Trump sa respinga propunerile Turciei", a explicat un alt oficial. Casa Alba, Departamentul de Stat si Pentagonul au refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticata de numerosi politicieni din Statele Unite, dar si de tari aliate. Secretarul american al Apararii, James Mattis, si-a prezentat demisia.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...