O alta fata a lui Trump: Economia americana este in plina expansiune. Cifrele succesului dupa un an de mandat

Duminica, 04 Februarie 2018, ora 15:38
14351 citiri
O alta fata a lui Trump: Economia americana este in plina expansiune. Cifrele succesului dupa un an de mandat

Presedintele american Donald Trump este unul dintre cele mai controversate personaje ale acestor ani, mai ales din cauza declaratiilor facute si a masurilor indreptate impotriva unora dintre imigranti. Sub conducerea sa, insa, economia americana este in plina expansiune.

Discursul lui Trump din 31 ianuarie privind Starea Natiunii a scos in evidenta progresele realizate de economia americana in ultimul an.

Astfel, somajul a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 17 ani, somajul in randul persoanelor afro-americane ( 6,8% in decembrie) si hispanice ( 4,9% in decembrie - traditional sustinatoare ale democratilor - este la minimul istoric, iar bursa a inregistrat o crestere de 8 mii de miliarde de dolari.

De asemenea, au fost reduceri importante de taxe, iar in prezent 24.000 de dolari din suma totala castigata intr-un an de o familie sunt neimpozabili. "O familie obisnuita de patru persoane care produce 75.000 de dolari pe an va inregistra o reducere de 2.000 de dolari a facturilor, practic injumatatindu-si costurile cu facturile", spunea Trump.

Taxele pentru companiile au fost reduse de la 35% la 21%, ceea ce a impulsionat angajarile, iar acest lucru se simte si in buzunarul americanilor - veniturile anuale ale unei familii urmeaza sa creasca cu 4.000 de dolari. Spre exemplu, Apple planuieste investitii de 350 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, dar si angajarea a circa 20.000 de persoane.

Intr-un articol pentru New York Observer, Peter Ferrara scrie ca Donald Trump este cel responsabil pentru economia infloritoare de acum a Statelor Unite, nu Barack Obama.

Cresterea economica in anul de cand Trump este la Casa Alba a ajuns la 3%, nivel neatins vreodata de Administratia Obama. Explicatia este, potrivit sursei citate, faptul ca Obama a ales politici anti-crestere economica in aproape orice domeniu, marind nivelul taxelor, iar cheltuielile bugetare, deficitul si datoria au ajuns la cote istorice.

Spre comparatie, Trump a ales politici pro-crestere economica, precum republicanul Reagan si democratul Kennedy. Una dintre masurile cheie luate a fost liberalizarea producatorilor americani de energie - petrol, gaze naturale si carbune.

De asemenea, Bloomberg relateaza ca, in linii mari, cresterea medie a diferitilor indici din economie este mai mare in primul an de mandat al lui Trump decat in intregul mandat al lui Obama.

In plus, scrie The Washington Post, exista doua zone clare unde economia a progresat de cand Trump a castigat alegerile: doua treimi dintre americanii chestionati considera ca economia se descurca excelent sau bine, in timp ce investitiile sunt in crestere cu 4,7%.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...