Omul care ar putea vinde NATO pentru petrol lui Vladimir Putin

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 11:33
13210 citiri
Omul care ar putea vinde NATO pentru petrol lui Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro

Rex Tillerson este nominalizarea lui Donald Trump, presedintele ales al SUA, pentru pozitia de secretar de Stat.

Aceasta pozitie in administratia americana este a treia in ordinea puterii politice dupa cele doua alese prin vot direct - cea de presedinte si cea de vicepresedinte. Se poate spune ca secretarul de Stat american este cel mai important ministru numit de catre presedintele SUA.

Institutia Secretariatului de Stat reprezinta echivalentul Ministerului de Externe dintr-o democratie europeana. Numai ca, America fiind o superputere internationala, Secretariatul de Stat are cea mai mare importanta in ierarhia institutiilor din SUA.

Trump, un dans ciudat pentru a ajunge la Rex

Dupa ce a facut un balet pentru mass-media si pentru public, penduland intre Mitt Romney, fost candidat la presedintie si un fost critic al actualului presedinte, si Rudi Giulliani, fost primar al New York-ului in timpul atentatelor din 11 septembrie 2001, un loialist declarat, Donald Trump a ales pe cine trebuia sa aleaga - pe Rex Tillerson, seful gigantului petrolier Exxon Mobil.

Foto: Hepta.ro

Odata cu alegerea lui, o parte din misterul sustinerii de catre Putin a lui Donald Trump cred ca a fost dezlegat. Kremlinul doreste sa scape rapid de sanctiunile economice impuse de catre SUA si Uniunea Europeana, din cauza nerespectarii de catre Rusia a acordurilor de incetare a focului din estul Ucrainei.

Rex Tillerson, in varsta de 64 de ani, este singurul american aflat in viata care a fost decorat de un presedinte rus.

In anul 2013, a primit Medalia Prieteniei, aceasta fiind o recunoasterea a contributiei omului de afaceri la dezvoltarea legaturilor economice cu Rusia. Din cauza sanctiunilor instituite de NATO si UE, Exxon Mobil a pierdut un miliard de dolari, conform unui raport publicat de OilPrice.com in octombrie 2016.

Consilierul de la Moscova

Cele mai importante doua atributii ale unui secretar de Stat american sunt: are rolul de principal consilier al presedintelui in probleme de politica internationala si conduce toate negocierile care au legatura cu afacerile internationale ale SUA.

Nominalizarea facuta de Donald Trump arata ca intre el si Vladimir Putin s-a realizat o intelegere prin care primul trebuie sa faca tot posibilul pentru a ridica sanctiunile economice asupra Rusiei.

Aceasta numire va avea un impact imens asupra securitatii in zona Europei de Est, iar pactul strategic Romania-SUA nu va mai avea aceleasi valente ca si pana acum. Trebuie amintit ca exact in perioada in care s-a decis nominalizarea lui Rex Tillerson pentru pozitia de secretar de Stat, la Moscova s-a aflat Carter Page, un important consilier al lui Donald Trump, care timp de 5 zile s-a intalnit cu politicieni si oameni de afaceri, conform cotidianului rus Pravda.

"Aceasta numire risca sa contrarieze Parisul si Berlinul, care afiseaza impreuna o pozitie intransigenta fata de Rusia. Iar in Europa de Rasarit cu siguranta ca figura lui Rex Tillerson, precum si dorinta lui Trump de a se apropia de Rusia, provoaca neliniste", a scris jurnalistul Matei Visniec pentru Radio France International.

Exxon Mobil, un stat in stat

Rex Tillerson lucreaza pentru Exxon Mobil din anul 1975. Devine presedinte si CEO (Chief Executive Officer) in 2006. Averea lui personala trece de 500 de milioane de dolari.

Numirea lui Tillerson are implicatii grave atat asupra acordurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, dar si la nivel de echilibru strategic.

"Exxon Mobil este cea mai mare companie petroliera americana cu o valoare a actiunilor de peste 390 de miliarde de dolari. In unele privinte, aceasta companie este un stat in stat. In timp ce domnul Tillerson nu a fost niciodata un diplomat, el a lasat o amprenta americana pe mai multe tari decat orice secretar de Stat inaintea lui, avand o agenda internationala care, de multe ori, nu s-a potrivit cu agenda politica a SUA", scrie New York Times.

Tillerson va vinde NATO

Mark Salter, un consilier al senatorului republican John McCain, a publicat un mesaj pe Twiter, citat de Heavy.com, imediat dupa ce Donald Trump a facut anuntul: "Tillerson va vinde NATO pentru exploatarile petroliere din Sahalin, Rusia si prietenului sau Vlad (Vladimir Putin - n.red). Ar trebui sa fie o audiere foarte dura a acestuia in Senat, iar in final sa nu obtina votul pentru validare".

Foto: Hepta.ro

Aceasta postare exprima o ingrijorare imensa vizavi de nominalizare, aparuta la nivelul clasei politice americane.

John McCain este un senator care a candidat la presedintia SUA, un sustinator al NATO si un inamic declarat al politicii de expansiune dusa de Vladimir Putin.

Intr-un articol publicat de Washington Post este descris modul neortodox prin care Donald Trump a ajuns la Rex Tillerson, presedintele Exxon Mobil.

"Trump a intrebat daca exista si altcineva pe care sa-l ia in considerare. Vi-l recomand pe Rex, a spus Robert M. Gates, fost director CIA, facand referie la Rex Tillerson, directorul executiv al Exxon Mobil. Gates a declarat intr-un interviu ulterior ca el nu s-ar fi dus la intalnirea cu Donald Trump cu intentia de a-l recomanda pe Tillerson, iar aceasta a fost singura recomandare, nu a mai spus niciun alt nume.

Separat, in ziua precedenta, fostul secretar de Stat american Condoleezza Rice i l-a propus pe Tillerson si vicepresedintelui ales, Mike Pence. Rice si Gates conduc o firma de consultanta, iar compania Exxon Mobil este unul dintre clientii firmei. Cei doi au ajuns la concluzia comuna ca Rex Tillerson poate reprezenta o alternativa proaspata pentru pozitia de secretar de Stat al SUA", se precizeaza in articolul publicat de Washington Post.

Alianta senatorilor impotriva lui Trump

Aceasta poveste a nominalizarii pare un episod dintr-o telenovela, care, culmea, ii vine manusa lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, dar care explica si o buna parte din misterul sustinerii lui Donald Trump, un actor venit din afara politicii care se compromite mai greu in urma unor decizii deplasate.

Un presedinte politic, lider al Partidului Democrat, precum Hillary Clinton, n-ar fi putut nominaliza niciodata un prieten al lui Putin pentru functia de secretar de Stat, fara a declansa un scandal international.

Foto: Hepta.ro

Singura veste buna e aceea ca Rex Tillerson s-ar putea sa nu fie validat de Senatul american care va fi chemat sa voteze. Deja, la nivelul acestui for legislativ, s-a constituit o echipa formata din republicani si democrati care vor sa lanseze un sir de audieri in problema razboiului cibernetic dus de Rusia impotriva SUA.

Aceasta echipa s-a reunit dupa publicarea de catre CIA, agentia americana de informatii, a unui raport care sustine ca procesul electoral a fost influentat de atacurile cibernetice asupra Consiliului National Democrat, iar hackerii care lucreaza pentru Kremlin sunt acuzati de furt de documente si corespondenta oficiala.

Senatorul republican Marc Rubio a declarat ca "prietenia cu Vladimir Putin nu e ceva ce asteptam de la viitorul secretar de Stat". O colaborare intre alesii democrati si cei republicani ar putea bloca oficializarea presedintelui Exxon Mobil in cea mai importanta functie a guvernului american.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Rex Tillerson secretar stat, #Rex Tillerson Donald Trump, #Rex Tillerson Vladimir Putin , #presedinte SUA