Ordinul anti-imigranti al lui Trump, bazat pe date eronate: Americanii sunt principalii vinovati de acte teroriste comise in SUA

Vineri, 03 Martie 2017, ora 14:39
7493 citiri
Ordinul anti-imigranti al lui Trump, bazat pe date eronate: Americanii sunt principalii vinovati de acte teroriste comise in SUA

Ordinul anti-imigranti semnat de Donald Trump la inceputul acestui an are la baza informatii despre care expertii spun ca sunt eronate.

Presedintele american insista ca cei mai multi dintre teroristii condamnati in SUA vin din afara tarii. In realitate, insa, exista destule dovezi care il contrazic, informeaza The Guardian.

In discursul de marti rostit in fara Congresului, Trump a reiterat faptul ca "marea majoritate" a celor condamnati pentru acte teroriste in SUA, dupa caderea Turnurilor Gemene din 2011, sunt oameni veniti din afara tarii. Presedintele a citat informatii furnizate de Departamentul Justitiei, fara a da insa amanunte despre acestea - care e sursa primara sau cum au fost obtinute ele.

Aceste informatii sunt considerate "dubioase" de catre specialisti, care le pun la indoiala chiar cu dovezi.

The Guardian a incercat sa afle mai multe despre informatiile care par sa stea la baza ordinului lui Trump, insa nu a primit un raspuns nici din partea Departamentului Justitiei si nici din partea Casei Albe.

Cel mai probabil, spun experti citati de cotidianul britanic, e vorba despre o compilatie realizata anul trecut de Jeff Sessions, actualul procuror general al SUA.

Potrivit lui Charles Kurzman, profesor la Universitatea Carolina de Nord, specializat tocmai pe extremistii musulmani din America, e posibil ca in aceste statistici sa fie inclusi si cei care au comis altfel de infractiuni, care ar putea sau nu sa aiba legatura cu terorismul (o astfel de legatura nefiind demonstrata). Poate fi vorba doar de cei care isi muta finantele in afara, uneori sume foarte mici, a explicat el.

Pot fi inclusi in aceste statistici doar cei cu infractiuni din sfera terorismului international, care nu au fost niciodata o amenintare pentru SUA, nu si cazurile de terorism din interiorul tarii, mai spune el.

Si thinktank-ul New America Foundation detine o baza de date a celor acuzati de terorism - si nu doar condamnati pentru asa ceva - dupa momentul septembrie 2011. Datele privesc in special jihadistii suniti din Al-Qaida si Statul Islamic, nu si pe cei din Hezbollah (Liban) sau Farc (Columbia).

Conform datelor acestui ONG, 84% dintre actele de terorism din SUA ale jihadistilor, dupa 2011, au autori cetateni americani sau oameni care locuiesc in SUA perfect legal. Un sfert din acestia sunt insa oameni care s-au convertit, ceea ce inseamna ca amenintarea terorista nu vine odata cu intrarea in tara a imigrantilor.

Aceste date sunt asemanatoare celor furnizate si de National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (Start), din cadrul Universitatii Maryland.

Informatiile detinute de Start se refera la o perioada cu mult mai vasta, cele mai vechi statistici datand din 1948. Iar extremismul radical, arata aceste statistici, nu se reduce doar la islamisti, asa cum lasa Trump sa se inteleaga. Acesta include si actele de terorism ale celor de extrema dreapta sau stanga. Iar statisticile arata ca 90% dintre autorii diferitelor acte de terorism sunt cetateni americani, majoritatea covarsitoare fiind oameni nascuti in America.

Daca ne referim doar la actele de dupa septembrie 2011, cele care privesc radicalizarea pana la acte de terorism savarsite de jihadisti, atunci e vorba despre 270 de cazuri, din care 109 sunt cetateni americani.

Ceilalti 98 sunt copii ai imigrantilor radicalizati in interiorul SUA.

Chiar un raport al Department of Homeland Security (DHS) arata ca tara de origine nu poate fi un indicator pentru potentiale acte terioriste.

Aceste date oficiale, care au fost furnizate si presei, arata ca de la inceputul razboiului din Siria, din 2011, putin peste jumatate dintre cei 82 de oameni condamnati pentru terorism in SUA erau cetateni americani, nascuti in SUA.

Mai mult, foarte putini oameni venind din cele sapte tari carora Trump le-a pus gand rau au fost implicati in acte de terorism in interiorul SUA. Iranul, Sudanul si Yemenul au fiecare cate o astfel de persoana, Siria niciuna. Somalia are trei, iar Irakul doua persoane.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....
Comentarii