Philip Roth, despre Donald Trump: Un ignorant cu un vocabular de 77 de cuvinte, capabil sa faca pagube colosale SUA

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 14:13
9676 citiri
Philip Roth, despre Donald Trump: Un ignorant cu un vocabular de 77 de cuvinte, capabil sa faca pagube colosale SUA
Foto: Facebook Philip Roth

Scriitorul american Philip Roth il numeste pe Donald Trump ignorant, capabil sa faca pagube colosale Statelor Unite, in timp ce Richard Nixon si George W. Bush par inofensivi, prin comparatie. El mai spune ca vocabularul presedintelui Statelor Unite este unul redus, la fel si capacitatea sa de a sesiza nuante ori subtilitati.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Philip Roth face trimitere la e-mailurile schimbate cu redactia The New Yorker.

Democrat declarat, autorul afirma: "Mi s-a parut foarte tulburator sa fii cetatean in timpul mandatelor lui Richard Nixon si George W. Bush, dar nimic din ce am vazut ca limitare a caracterelor ori inteligentei lor nu se compara cu secatuirea de umanitate a lui Trump. Este nestiutor intr-ale guvernului, istoriei, stiintei, filosofiei, artei, incapabil sa exprime sau sa recunoasca subtilitatea ori nuanta, fara urma de decenta".

"Face uz de un vocabular de 77 de cuvinte, care ar trebui numit mai degraba Jerkish (prosteasca) decat English (engleza) ", a mai afirmat el.

Scrisorile electronice transmise de scriitorul in varsta de 83 de ani au venit ca raspuns la paralele facuta intre victoria lui Trump in cursa pentru Casa Alba si romanul "Complotul impotriva Americii/ The Plot Against America" (2004), scris de Roth, in care Charles Lindbergh preia functia de presedinte.

Philip Roth insista ca nu a visat vreodata ca un roman va fi un semnal de alarma cu privire la ridicarea la putere a unei figuri precum Trump. "Nu este vorba despre personajul Trump - genul imobiliar, capitalistul dur - care intrece imaginatia. Este vorba despre Trump ca presedinte al Statelor Unite".

"Romanul meu nu a fost scris ca un avertisment. Am vrut doar sa imi imaginez cum ar fi fost pentru o familie de evrei ca a mea, intr-o comunitate evreiasca precum Newark, sa traiasca la finalul celui mai anti-semistist deceniu din istoria lumii".

Ceva de mai rau de atat, spune Roth, este doar o catastrofa nucleara.

Philip Roth, nascut pe 19 martie 1933, in Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela "Goodbye, Columbus", publicata in 1959 si premiata cu National Book Award pentru fictiune. Recunoasterea internationala a venit odata cu romanul "Portnoy's Complaint" (1969). Premiat, in 1997, cu Pulitzer pentru "Pastorala americana", el a primit, un an mai tarziu, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002, Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, unora ca John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow.

Phili Roth a primit de doua ori National Book Award si National Book Critics Circle Award si de trei ori PEN/Faulkner Award. In 2005, "Complotul impotriva Americii" a primit premiul Societatii Istoricilor Americani pentru "un roman istoric exceptional care abordeaza un subiect american" si a fost declarata cea mai buna carte a anului de New York Times, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek si multe altele.

In Marea Britanie, "Complotul impotriva Americii" a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, facand din Roth primul autor dublu laureat din istoria acestui premiu. In acelasi an, Roth a devenit al treilea autor american in viata a carui opera a fost publicata intr-o editie completa de Library of America. In 2011, i-a fost decernat, la Casa Alba, National Humanities Medal si a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, nu crede în varianta Cristian Popescu Piedone. Edilul a anunțat clar că nu va susține candidatura acesstuia la Primăria Capitalei. Primarul Sectorului...
#Philip Roth Donald Trump, #Philip Roth Trump ignorant , #presedinte SUA