Pompeo confirma ca s-a aflat pe fir in timpul discutiei telefonice Trump-Zelenski

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 17:21
4147 citiri
Pompeo confirma ca s-a aflat pe fir in timpul discutiei telefonice Trump-Zelenski
Foto: Facebook / US Department of State

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a confirmat miercuri ca s-a aflat pe fir in timpul controversatei discutii telefonice pe care presedintele Donald Trump a purtat-o cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, seful diplomatiei de la Washington explicand ca a fost vorba despre o conversatie legitima care s-a axat pe prioritatile de politica ale Statelor Unite.

In urma sesizarii formulate de un lansator de alerta, democratii au deschis o ancheta cu privire la cererea lui Trump catre Zelenski, in cursul discutiei telefonice de pe 25 iulie, de a-l investiga pe fostul vicepresedinte american Joe Biden, transmite Reuters.

'Am fost pe fir', le-a declarat Pompeo reporterilor, in timpul unei vizite in Italia.

Potrivit secretarului de stat, comentariile lui Trump au fost facute in contextul politicii prin care Statele Unite urmaresc combatarea coruptiei in fostul stat sovietic, stimularea economiei sale si 'anihilarea amenintarii pe care o prezinta Rusia aici, in Ucraina'.

'Stiu exact care este politica americana cu privire la Ucraina, este remarcabil de consecventa. Vom continua sa impulsionam acest set de rezultate', a adaugat el.

Marti, seful diplomatiei americane a obiectat fata de intentia Camerei Reprezentantilor de a obtine depozitii din partea a cinci actuali sau fosti oficiali ai Departamentului de Stat, in cadrul anchetei conduse de democrati in vederea demiterii presedintelui, Pompeo acuzandu-i pe acestia de hartuire si intimidare.

Intrebat despre ingrijorarile sale, Pompeo a afirmat ca angajati ai Departamentului de Stat au fost contactati in mod direct de congresmeni sau de membri ai personalului acestora, spunandu-li-se sa nu discute cu consilierii juridici ai Departamentului.

'Faptele la care noi am obiectat au fost cererile care incalca profund principiile fudamentale ale separatiei puterilor', a afirmat Mike Pompeo.

'Exista prerogative constitutionale importante conform carora ramura executiva trebuie sa fie prezenta pentru ca sa putem proteja informatii importante, asa incat partenerii nostri (..) sa aiba incredere ca informatiile pe care le furnizeaza Departamentului de Stat vor continua sa fie protejate', a mai spus el.

De partea cealalta, sefii a trei comisii din Camera Reprezentantilor l-au acuzat pe Mike Pompeo de conduita ilegala prin intimidarea martorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Mike Pompeo convorbire Trump Zelenski, #Trump demitere convorbire Ucraina , #presedinte SUA