Presa zice ca Trump s-a cam autopropus la Nobelul pentru Pace. Premierul Abe refuza un raspuns

Luni, 18 Februarie 2019, ora 11:20
2424 citiri
Presa zice ca Trump s-a cam autopropus la Nobelul pentru Pace. Premierul Abe refuza un raspuns
Foto: Arhiva Facebook/Donald J Trump

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a evitat luni sa confirme daca l-a propus pe presedintele SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, dar a subliniat ca acesta "a lucrat in mod curajos" in dosarul nord-coreean.

Reactia vine ca raspuns la declaratiile facute vineri de Donald Trump, in care acesta a mentionat o scrisoare pe care premierul Abe ar fi trimis-o Comitetului Nobel din Norvegia, care propunea recompensarea sa cu premiul mentionat, relateaza EFE.

"Comitetul pentru Premiul Nobel nu dezvaluie cine a fost recomandat sau cine a facut recomandarile", a afirmat Abe in cursul unei interpelari parlamentare, invocand regula ce interzice prezentarea oficiala a propunerilor timp de 50 de ani. "Pe baza acestui regulament, evit sa comentez", a mai precizat liderul conservator japonez, care a subliniat ca Trump a actionat in mod curajos pentru solutionarea chestiunii nucleare si a crizei rachetelor din RPD Coreeana.

Premierul japonez a subliniat, de asemenea, ca presedintele SUA "colaboreaza activ" pentru rezolvarea problemei rapirilor cetatenilor japonezi in urma cu decenii de regimul de la Phenian, problema ce reprezinta una dintre principalele prioritati ale guvernului lui Abe.

In aceeasi ordine de idei, purtatorul de cuvant al Executivului de la Tokio, Yoshihide Suga, a declarat, in cursul aceleasi zile, in cadrul unei conferinte de presa, ca Japonia "apreciaza foarte mult conducerea lui Trump" si a evitat, la randul sau, sa se pronunte, atunci cand a fost intrebat despre presupusa propunere adresata Comitetului Nobel, invocand aceeasi interdictie referitoare la nominalizari.

Conform ziarului japonez Asahi, sustinerea Guvernului de la Tokio pentru candidatura lui Trump ar fi fost solicitata de Washington in mod informal in toamna anului trecut, la cateva luni dupa reuniunea la nivel inalt dintre presedintele american si liderul nord-coreean, desfasurata la Singapore pe 12 iunie.

In afara presupusului sprijin din partea Guvernului Abe, Trump ar beneficia si de sustinerea presedintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a mentionat public anul trecut posibilitatea de a-l recompensa pe presedintele american cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile depuse de acesta in detensionarea relatiilor intercoreene.

In plus, in mass-media japoneze au aparut informatii despre pregatirile pe care Tokio si Washingtonul le-ar face pentru o noua vizita a presedintelui Trump in capitala Japoniei, in perioada 26-28 mai. In cadrul acestei vizite, presedintele Trump ar urma sa aiba o intrevedere cu premierul Shinzo Abe si sa fie primit de imparatul Naruhito.

Daca aceasta vizita se confirma, Donald Trump ar fi primul lider strain care va participa la o intalnire oficiala cu noul imparat al Japoniei. Actualul imparat Akihito urmeaza sa renunte la Tronul Crizantemei, ceremonie programata sa aiba loc pe 30 aprilie. Titlul de imparat va fi preluat de printul mostenitor Naruhito, la inceputul lunii mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump propus japonia Nobel Pace , #presedinte SUA