Primele reactii de la Trump si May, dupa ce Merkel a anuntat o ruptura a Europei de SUA si UK

Marti, 30 Mai 2017, ora 19:16
24788 citiri
Primele reactii de la Trump si May, dupa ce Merkel a anuntat o ruptura a Europei de SUA si UK

Presedintele Donald Trump si premierul Theresa May au reactionat, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca europenii "trebuie sa-si ia soarta in propriile maini" pentru ca nu se mai pot baza pe americani si pe britanici.

Liderul de la Casa Alba a continuat atacurile la adresa partii germane, acuzand o lipsa de implicare a acesteia.

"Avem un urias deficit comercial cu Germania, plus ca platesc mult mai putin decat ar trebui catre NATO si armata. Foarte rau pentru Statele Unite. Asta se va schimba", a scris pe Twitter Donald Trump.

UPDATE In ciuda acestei reactii, purtatorul de cuvant de la Casa Alba sustine ca Trump considera Germania un aliat important al Statelor Unite si se "intelege foarte bine" cu Angela Merkel.

"Ei se inteleg foarte bine. El are mult respect pentru ea.... si el considera nu doar Germania, dar si restul Europei, ca fiind un aliat important al Americii", a precizat Sean Spicer, citat de Reuters.

Ce se aude de la Londra

Premierul britanic Theresa May a spus ca vrea sa mentina un parteneriat puternic cu Uniunea Europeana, pe tema securitatii si comertului. Liderul de la Londra crede ca este corect ca restul blocului european sa priveasca la viitorul sau, insa a clarificat ca Marea Britanie vrea sa ramana un partener cheie.

"Nu vom parasi Europa. Vom parasi Uniunea Europeana. Dorim in continuare un parteneriat profund si special cu celelalte 27 de tari din UE si vom fi dedicati in continuare sa lucram cu altii in Europa atat in termenii unui acord cuprinzator de liber schimb, cat si in termenii securitatii noastre", a spus May, citata de agentia Reuters.

Amintim ca, duminica, Angela Merkel a precizat ca Germania si Europa urmaresc sa ramana in relatii bune cu Statele Unite si cu Marea Britanie, insa "trebuie sa ne luptam pentru propriul nostru destin".

Luni, Berlinul a venit cu precizari, prin purtatorul de cuvant al lui Merkel, Steffen Seibert, care a transmis ca afirmatiile de duminica vin din partea unei persoane care este o "atlantista convinsa".

"Pentru ca relatiile trans-atlantice sunt extrem de importante pentru cancelar, este corect, din punctul sau de vedere, sa vorbeasca deschis despre diferende", a mai spus Siebert. Cu alte cuvinte, tocmai importanta acestor relatii face ca si vorbele cancelarului sa cantareasca mai mult.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...