Procesul destituirii lui Trump: Democratii au formulat doua capete de inculpare impotriva presedintelui SUA - ce urmeaza

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 17:49
5507 citiri
Procesul destituirii lui Trump: Democratii au formulat doua capete de inculpare impotriva presedintelui SUA - ce urmeaza
Foto: Facebook President Donald Trump

Democratii americani au retinut marti doua capete de inculpare ("impeachment") a lui Donald Trump in cadrul procedurii destituirii presedintelui american - si anume abuzul de putere si obstructionarea bunului mers al Congresului, relateaza AFP.

In cazul in care cele doua capete de acuzare sunt adoptate in sesiune plenara, saptamana viitoare, Donald Trump urmeaza sa devina al treilea presedinte din istoria Statelor Unite inculpat in Camera Reprezentantilor, majoritar democrata.

Insa este putin probabil ca locatarul Casei Albe sa fie destituit ulterior in Senat, intrucat Camera superioara a Congresului, insarcinata sa-l judece in vederea unei destituiri, este controlata de republicani, care fac bloc in jurul sefului statului.

"Astazi (marti), in numele Congresului tarii noastre, Comisia Judiciara a Camerei introduce doua articole de inculpare a presedintelui Statelor Unite Donald Trump, privind infractiuni si delicte majore", a anuntat presedintele democrat al acestei Comisii, Jerry Nadler, citand capetele de abuz de putere si obstructionarea bunului mers al activitatii Congresului.

"Ne aflam aici, astazi, pentru ca abuzarea de catre presedinte a puterilor sale nu ne-a lasat nicio alta alternativa", a adaugat Adam Schiff, presedintele Comisiei Informatiilor, care a efectuat peste doua luni de ancheta in scandalul ucrainean.

Donald Trump subliniaza ca nu a facut nimic rau si denunta o "mascarada" a democtatilor, pentru ca ei sunt incapabili, considera el, sa-l infranga la urne.

"Inculparea unui presedinte care a dovedit, prin rezultatele sale, inclusiv generand fara indoiala cea mai buna economie din istoria acestei tari, avand una dintre presedintiile cele mai fructuoase din istorie si, cel mai important, care nu a facut NIMIC rau, este pura nebunie politica", a scris marti pe Twitter, inainte de acest anunt, Donald Trump.

Dupa anunt, Trump a revenit cu un atac la presedintele Comisiei Informatiilor. "Este vanatoare de vrajitoare!", a spus Donald Trump, numindu-l pe democratul Adam Schiff, presedintele Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, un "politician foarte corupt".

Nu e mai presus de lege

Democratii au deschis o procedura de destituire a lui Donald Trump dupa ce au aflat ca acesta a cerut Ucrainei sa ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat sa-l infrunte in alegerile prezidentiale din 2020.

Opozitia il acuza de faptul ca a comis un abuz de putere pentru a-si atinge scopurile personale, prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei tari aflate in conflict cu Rusia.

"Presedintele a solicitat si a exercitat presiuni asupra Ucrainei ca ea sa intervina in alegerile noastre prezidentiale din 2020, iar facand acest lucru a adus atingere securitatii nationale, a slabit integritatea alegerilor si si-a incalcat juramantul in fata poporului american", a subliniat Nadler.

Democratii ii reporseaza, de asemenea, ca a refuzat sa colaboreze in ancheta lor, ceea ce a alimentat capatul de inculpare cu privire la obstructionarea bunului mers al activitatii Congresului.

Apreciind ca ancheta de destituire este "neconstitutionala", Casa Alba a obligat mai multi consilieri ai presedintelui sa nu dea curs somatiilor de a comparea si sa nu transmita documente Camerei.

"Acesta este un tipar familiar in comportamentul presedintelui Trump", care "crede ca nu are de dat socoteala nimanui", a continuat Nadler, un vechi adversar al magnatului in domeniul imobiliar. Insa "noi trebuie sa fim clari. Nimeni, nici macar presedintele, nu este mai presus de lege".

Ce s-ar putea intampla mai departe

Dat fiind raportul de forte in aceasta incinta, Donald Trump urmeaza aproape sigur sa fie inculpat inainte de Craciun.

Inaintea sa, doar presedintii Andrew Johnson in 1868 si Bill Clinton in 1998 au cunoscut acest "impeachment". Republicanul Richard Nixon a demisionat inainte de vot.

Cei doi au fost achitati in Senat, insarcinat potrivit Constitutiei sa-i judece pe presedinti si care-i poate destitui cu o majoritate de doua treimi.

La fel ca ei, Donald Trump ar urma sa scape si el destituirii. Republicanii sunt majoritari in Camera superioara si pare extrem de improbabil ca 20 de membri ai Partidului Republican sa-l abandoneze pe presedinte.

Ramane de vazut daca procesul sau va fi rapid, asa cum doresc unii apropiati ai presedintelui, sau daca Donald Trump se va folosi de acesta ca de o tribuna politica.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Trump doua capete inculpare democrati, #Trump proces destituire , #presedinte SUA