Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului / SUA sunt o natiune de imigranti / Si eu as face la fel!

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 18:26
20133 citiri
Reactii din intreaga lume dupa ordinul lui Trump: Ati uitat de Zidul Berlinului / SUA sunt o natiune de imigranti / Si eu as face la fel!
Foto: Facebook/Donald Trump

Decizia presedintelui Donald Trump de a bloca accesul refugiatilor in SUA si interdictia temporara care vizeaza sapte tari majoritar musulmane au atras reactii critice din intreaga lume, de la politicieni si organizatii care lupta pentru drepturile omului pana la reprezentanti ai mediului de afaceri si artisti.

Ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, s-a aratat ingrijorat de masuri. "Primirea refugiatilor care fug din calea razboiului, care fug de opresiune, face parte din datoria noastra", a spus Ayrault, potrivit BBC.

La randul sau, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat ca SUA si Europa au avut in comun conceptiile "occidentale" privind libertatea si democratia, inclusiv protejarea celor care fug de persecutii si de violenta.

Fara sa-l mentioneze pe Trump, presedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat ca "astazi nu este momentul sa ridicam ziduri intre natiuni. Ei au uitat ca zidul Berlinului a cazut cu ani in urma. Astazi este timpul pentru coexistenta pasnica, nu pentru a indeparta natiunile". Iranul este una dintre tarile vizate de suspendarea calatoriilor in SUA pentru 90 de zile.

De asemenea, ONU i-a cerut lui Trump sa continue sa protejeze refugiatii, indiferent de rasa, nationalitate sau religie.

O petitie prin care presedintelui american i se cere sa renunte la interdictiile privind refugiatii si sa reevalueze ordinul executiv a fost semnata inclusiv de 12 laureati ai premiului Nobel. Petitia poate fi gasita aici.

Si Mark Zuckerberg si-a exprimat ingrijorarea fata de efectele noilor masuri.

"Strabunicii mei au venit din Germania, Austria si Polonia. Parintii Priscillei (sotia lui Mark Zuckerberg - n.red.) au fost refugiati din China si Vietnam. Statele Unite sunt o natiune de imigranti si ar trebui sa fim mandri de acest lucru. Ca multi dintre voi, sunt ingrijorat de impactul ordinelor executive recente semnate de presedintele Trump", a scris Zuckerberg pe Facebook.

De asemenea, Google si-a rechemat in tara angajatii aflati in strainatate. Reprezentantii companiei au declarat pentru BBC ca sunt ingrijorati cu privire la acest ordin si la orice masura care ar putea bloca intrarea unor oameni valorosi in SUA.

Actrita iraniana Sheyda Monshizadeh-Azar, al carei film este nominalizat la Oscar, a declarat ca va boicota ceremonia de decernare a premiilor pentru a protesta fata de deciziile lui Trump.

"Aceste interdictii sunt discriminatorii si vor destrama familii. Sunt o persoana optimista, dar astazi ma simt infranta", a spus Monshizadeh-Azar.

Fostul Secretar de stat Madeline Albright a declarat ca "America trebuie sa ramana deschisa oamenilor indiferent de credinta sau de trecut".

In schimb, deciziile liderului republican au fost salutate de unii politicieni de dreapta.

Astfel, presedintele Cehiei a laudat decizia lui Trump. "Presedintele american Trump isi protejeaza tara, este preocupat de siguranta cetatenilor sai. Elitele Uniunii Europene ar trebui sa faca exact acelasi lucru", a spus liderul ceh.

Politicianul olandez antiislam Geert Wilders a scris pe Twitter: "Buna treaba, acesta este singurul mod in care putem fi in siguranta si liberi. Si eu as face la fel. Sper ca veti adauga (pe lista tarilor vizate de interdictii - n.red.) curand mai multe tari islamice, cum ar fi Arabia Saudita".

Ordinul lui Trump, contestat in justitie

Mai multe organizatii au anuntat ca vor contesta in justitie ordinul executiv al lui Trump. Printre ele se afla si International Refugee Assistance Project.

"Refuzarea sansei la siguranta pentru mii de refugiati persecutati este o miscare iresponsabila si periculoasa, care submineaza valorile americane si pune in pericol relatiile noastre externe si securitatea nationala", au spus reprezentantii organizatiei.

Si Consiliul pentru relatii islamo-americane a anuntat ca va intenta un proces federal pentru a contesta constitutionalitatea ordinului lui Trump.

Blocati in aeroporturi

Din cauza ordinului lui Donald Trump, cetatenii care detin pasapoarte emise in tarile puse pe lista neagra, dar care locuiesc de ani de zile in Statele Unite, unde lucreaza sau sunt veniti la studii, nu se mai pot intoarce la casele lor.

La fel au patit si cei care pur si simplu se intorceau din vacante si avioanele in care urmau sa se urce aveau escala in SUA. Nu au fost lasati sa se imbarce si au aflat ca, mai nou, le trebuie o viza de tranzit.

Este si cazul unei tinere din Marea Britanie, care traieste in Glasgow, dar are pasaport iranian. A plecat in vacanta in Costa Rica si nu a mai putut sa se intoarca, pentru ca avionul sau avea escala la New York.

Decizia ii afecteaza si pe posesorii de "carte verde", document care pana acum le permitea sa locuiasca, sa studieze sau sa lucreze in Statele Unite.

Din cauza nationalitatii lor, s-au trezit peste noapte ca nu se mai pot intoarce la viata lor din America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ordin Donald Trump refugiati reactii, #Donald Trump vize SUA , #presedinte SUA
Comentarii
Poza ddutz2013
ddutz2013
rank 5
In sfarsit a luat unu' taurul de coarne. Si, nu e nici ungur.
Poza ddutz2013
ddutz2013
rank 5
Sper, ca dupa codelile de rigoare, UE sa-i urmeze exemplul.