Republicanii declanseaza "optiunea nucleara" pentru confirmarea unui judecator numit de Trump

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 23:15
4270 citiri
Republicanii declanseaza "optiunea nucleara" pentru confirmarea unui judecator numit de Trump
Foto: Arhiva Hepta.ro

Senatorii republicani din SUA au desfasurat asa-numita "optiune nucleara", schimband regulamentul de functionare a camerei superioare pentru a permite confirmarea prin majoritate simpla a judecatorului Neil Gorsuch la Curtea Suprema.

Reactia republicanilor vine dupa ce democratii au recurs pentru prima data in ultima jumatate de veac la "filibuster" pentru a bloca confirmarea unui nou magistrat suprem nominalizat de Trump, transmite BBC.

Aceasta "optiune nucleara" va conduce la mai multe ciocniri si impasuri in Senat.

Republicanii - care controleaza camera superioara a Legislativului - nu au reusit anterior sa obtina cele 60 de voturi necesare pentru a pune capat dezbaterii privind confirmarea lui Gorsuch.

De asemenea, confirmarea acestuia este esentiala pentru a mentine majoritatea conservatoare din Curtea Suprema dupa moartea lui Antonin Scalia.

Liderul majoritatii republicane a luat masuri pentru a rasturna traditia blocarii procesului de confirmare prin "filibuster", o practica parlamentara care presupune intarzierea sedintei de vot prin dezbateri neincetate in Senat.

Schimbarea regulamentului de functionare va permite confirmarea lui Gorsuch cu o majoritate simpla in Senatul SUA.

Utilizarea "optiunii nucleare" va continua sa afecteze in viitor nominalizarile pentru Curtea Suprema.

Insa unii congresmeni sustin ca aceasta actiune lanseaza un precedent extrem de periculos si erodeaza drepturile minoritatii din Senat.

"Ma tem ca intr-o zi vom regreta ceea ce facem acum. De fapt, sunt sigur ca vom regreta", a declarat senatorul republican John McCain (foto).

Acesta a subliniat ca este absolut necesar ca drepturile minoritatii sa fie respectate pentru a exista o camera superioara functionala in Statele Unite.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#schimbare regulament senat SUA judecator , #presedinte SUA