Scrisoarea unui oficial de la Casa Alba: Sunt parte din Rezistenta. Se ia in considerare ca Trump sa fie declarat inapt pentru functie

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 10:36
7845 citiri
Scrisoarea unui oficial de la Casa Alba: Sunt parte din Rezistenta. Se ia in considerare ca Trump sa fie declarat inapt pentru functie
Foto: Facebook/Donald J Trump

Un oficial anonim din administratia Trump a vorbit despre imoralitatea presedintelui american si nesabuitul mod de a lua decizii intr-o scrisoare deschisa publicata miercuri de New York Times, in care afirma ca face parte din "Rezistenta" ce incearca sa impiedice cele mai rele impulsuri ale lui Donald Trump.

In textul publicat se arata: "Dilema - pe care Trump nu a prins-o in totalitate - este ca multi oficiali din propria-i administratie muncesc din interior sa dejoace parti din agenda lui si cele mai rele tendinte ale lui. Stiu asta. Sunt unul dintre ei".

NY Times nu a dezvaluit numele autorului, cunoscut publicatiei, pentru a nu-i periclita locul de munca, si a precizat ca publicarea acestei scrisori era singurul mod de a oferi o importanta imagine de ansamblu cititorilor.

Publicatiile importante publica extrem de rar scrisori deschise anonime. In cazul New York Times, aceasta practica nu este fara precedent.

Al 25-lea amendament

Autorul scrisorii sustine ca rezistenta din interior nu este aceeasi cu cea a stangii impotriva presedintelui. "Credem ca principala noastra obligatie este fata de aceasta tara, iar presedintele continua sa actioneze in detrimentul bunului mers republicii".

Oficialul mai dezvaluie ca a fost luata in considerare si invocarea celui de-al 25-lea Amendament: majoritatea oficialilor Cabinetului il pot declara, in Congres, pe presedinte "incapabil sa indeplineasca indatoririle".

In scrisoare, el invoca si comportamentul schimbator al presedintelui si stilul "limitat si ineficient" de a conduce: "Desi a fost ales ca republican, presedintele arata o mica afinitate fata de ideile imbratisate de conservatori: minti libere, piete libere si oameni liberi".

Scrisoarea

Lucrez pentru presedinte, dar, impreuna cu alti colegi, m-am angajat sa il impiedic sa isi puna in aplicare unele puncte din agenda si sa isi manifeste cele mai rele comportamente. (...) Ceea ce Trump pare sa nu inteleaga pe deplin este ca multi dintre oficialii de top din Administratia sa lucreaza asiduu din interior ca sa faca asta. Stiu asta. Sunt unul dintre ei.

Ca sa fie clar, noi nu suntem opozitia stangii. Noi vrem ca Administratia sa fie una de succes si credem ca multe dintre politici au facut deja America mai sigura si mai prospera. Dar credem ca principala noastra datorie este fata de tara si actiunile presedintelui continua sa faca rau republicii.

De aceea multi dintre cei din echipa lui Trump am jurat sa facem tot ce putem ca sa conservam buna functionare a institutiilor noastre democratice, impiedicand actiunile impulsive ale lui Trump, pana cand acesta isi va termina mandatul.

Radacina problemei este imoralitatea presedintelui. Oricine lucreaza cu el stie ca deciziile sale nu sunt bazate pe niciunul dintre principiile fundamentale. Desi a fost ales ca republican, presedintele nu adera deloc la principiile si idealurile imbratisate de conservatori: minti libere, piete libere si oameni liberi. In cel mai bun caz le invoca in declaratii scrise. In cel mai rau caz le ataca direct.

Pe langa faptul ca prezinta presa drept "inamicul cetatenilor", presedintele Trump actioneaza anti-democratic si anti-comercial. Nu ma intelegeti gresit, exista si lucruri bune pe care Administratia le face. Dar acestea se intampla in ciuda, si nu datorita stilului presedintelui de a conduce, care e impulsiv, conflictual, meschin si ineficient.

Incepand de la Casa Alba si pana la departamente specializate si agentii, oficialii seniori vor admite in mod privat neincrederea in comentariile si actiunile liderului lor. Majoritatea lucreaza pentru a ascunde operatiunile de dorintele presedintelui.

Intalnirile cu el deviaza de la subiect, presedintele tine discursuri repetitive, iar impulsivitatea sa are ca rezultat decizii nechibzuite care trebuie impiedicate.

'Nu poti sa iti dai seama daca urmeaza sa se razgandeasca de la un minut la altul', mi-a spus recent un alt oficial, exasperat in urma unei intalniri in Biroul Oval in cadrul careia presedintele s-a razgandit in privinta unei decizii majore pe care o luase doar cu o saptamana in urma.

Comportamentul imprevizibil ar fi o problema ingrijoratoare daca nu ar exista eroi nevazuti in interiorul Casei Albe. O parte dintre ajutoarele sale au fost catalogate drept rau-facatori in presa. Dar in privat, acestia au prevenit decizii proaste. Evident, nu au avut mereu succes.

Probabil acest lucru ofera putin comfort in aceasta era haotica, dar americanii ar trebui sa stie ca sunt si adulti in camera. Suntem perfect constienti de ce se intampla. Si facem tot posibilul sa luam decizii bune, chiar si cand Donald Trump nu o face. Rezultatul este o presedintie pe doua directii.

Sa luam de exemplu politicile externe: In public si in privat, presedintele Trump isi arata aprecierea pentru autocrati si dictatori, precum presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean Kim Jong-un, aratand putina apreciere pentru legaturile cu aliatii nostri, care gandesc bine.

Unele persoane au observat ca restul Administratiei opereaza in alta directie, o directie in care tari precum Rusia sunt acuzate pentru ingerinte si sunt pedepsite in consecinta, iar aliatii internationali sunt considerati prieteni, nu ridiculizati drept rivali.

In cazul Rusiei, de exemplu, presedintele a fost retinut in expulzarea spionilor presedintelui Putin drept pedeapsa pentru otravirea fostului spion rus in Marea Britanie. S-a plans saptamani intregi in legatura cu faptul ca oficialii l-au impins la viitoare confruntari cu Moscova si si-a exprimat frustrarea fata de faptul ca Statele Unite continua sa impuna sanctiuni Rusiei. Dar echipa sa pentru securitatea nationala a stiut mai bine ce face - aceste actiuni trebuiau luate, pentru a cere socoteala Moscovei.

Aceasta nu este munca unui asa-zis stat manipulator. Este munca unui stat stabil. Avand in vedere instabilitatea vazuta de multe persoane, au existat zvonuri in Cabinet ca va fi invocat Al 25-lea Amendament, care ar fi inceput un proces complex de inlaturare a presedintelui. Dar nimeni nu a vrut sa creeze o criza constitutionala. Asa ca vom face tot ce putem sa tinem Administratia pe directia cea buna pana cand - intr-un fel sau altul - va ajunge la final.

Ingrijorarea majora nu este ce a facut Trump institutiei prezidentiale, ci ce l-am lasat noi ca natiune sa ne faca. Ne-am scufundat adanc cu el si l-am lasat sa ne ia civilitatea discursului.

Senatorul John McCain a dat tot ce a putut in scrisoarea sa de la revedere. Toti americanii ar trebui sa bage de seama cuvintele lui si sa se elibereze de capcana tribalismului, cu scopul final de a ne uni sub dragostea pentru natiune si pentru valorile noastre.

Nu il mai avem pe senatorul McCain. Dar vom avea mereu exemplul sau - o stea calauzitoare pentru a restabili onoarea vietii publice si a dialogului national. Lui Trump ii este frica de astfel de oameni onorabili, dar noi ar trebui sa ii veneram.

Exista o rezistenta tacuta in Administratie, alcatuita din oameni care pun tara pe primul loc. Dar diferenta reala va fi facuta de cetatenii care zi de zi se impotrivesc politicilor si incearca sa intoarca lucrurile in favoarea unui singur lucru: al americanilor.

Trump cere NY Times sa-i spuna cine e autorul, "din motive de securitate nationala"

In urma aparitiei scrisorii, Trump a comentat pe Twitter, respingand cele scrise de NY Times, numind textul "o rusine" si persoana "fara curaj" si a atacat autorul, de a carui existenta se indoieste, dar si publicatia americana.

"Avem pe cineva in ceea ce numesc esecul New York Times care vorbeste despre rezistenta in administratia Trump. Cu asa ceva avem de-a face. Si cunoasteti presa necinstita... Dar este chiar o rusine", a scris presedintele, potrivit News.ro.

El a trecut in revista reusitele in postul de la Casa Alba, sustinand ca "nimeni nu a facut ce a facut administratia asta in ceea ce priveste realizarea unor lucruri".

Mai apoi, Trump a scris ca, daca autorul scrisorii exista, publicatia ar trebui sa il identifice. "Daca persoana aninoma fara curaj exista cu adevarat, Times trebuie, din motive de securitate nationala, sa il predea Guvernului imediat".

Vanatoare de vrajitoare in ARipa de Vest

Mai multe surse au declarat pentru CNN ca scrisoarea deschisa a amplificat "paranoia" din Aripa de Vest si a revitalizat sentimentul ca administratia de la Casa Alba este asaltata din interior.

Oficialii administratiei au fost luati prin suprindere de scrisoarea deschisa. Ei au inceput sa faca presupuneri, in incercarea de descoperi cine este autorul ei, si chiar au trimis mesaje reporterilor cu banuielile lor.

"Cel care sta in spatele acestei scrisori a ales sa dezamageasca, si nu sa sustina, presedintele Statelor Unite ales democratic", a spus Sarah Sanders, purtatorul de cuvant al Casei Albe. "El nu pune mai presus de orice tara, ci pe sine inaintea dorintei poporului american. Acest las ar trebui sa faca bine si sa demisioneze", a continuat Sanders.

Scrisoarea este o completare la dezvaluirile din cartea lui Woodward: unii dintre consilierii de top ai presedintelui il privesc cu scepticism si lucreaza pentru a zadarnici deciziile necugetate ale lui Trump sa devina realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump sursa anonima Casa Alba, #sursa administratie Trump atac , #presedinte SUA