Ziare.com

"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 06:53

   

"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise?" - Interviu cu Iulian Fota despre era Trump si impactul Ghita asupra SRI
"Pedeapsa" pentru vizita lui Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu la investitura presedintelui SUA ar putea sa vina daca nu-si asuma obligatiile. Dl Trump se poate intreba daca oamenii acestia sunt seriosi: aici imi vorbesc de importanta Americii si uita pana ajung acasa?, atrage atentia fostul consilier prezidential Iulian Forta, directorul Colegiului National de Informatii.

Iulian Fota considera ca, daca bugetul Armatei nu va fi 2% din PIB, "am intra intr-o zona in care cuvintele sunt grele si deocamdata m-as feri sa le folosesc, pentru ca acuzatiile ar fi cu mult prea serioase. Eu sper sa nu ajungem acolo".

Iulian Fota a dat explicatii despre echipele mixte procurori-ofiteri SRI si a comentat scandalul Ghita din perspectiva securitatii nationale: "scandalul asta nu e facut pentru a repara o disfunctionalitate, ci miza e intimidarea si decredibilizarea institutiei. SRI este pedepsit ca si-a facut treaba".

Am intrat in era Trump. Dupa discursul de investitura si primele actiuni, cum anticipati aceasta era?

Nu cred ca il poate anticipa cineva pe dl Trump in acest moment. Sunt foarte multe elemente contradictorii in primii pasi ai dlui Trump.

De exemplu, in campanie a spus ca vrea sa mareasca bugetul Pentagonului, pe de alta parte, inteleg ca la Casa Alba pe partea de buget va fi numit cineva foarte strans la punga, care vrea sa reduca datoria Americii, care crede ca SUA cheltuie peste posibilitati. Daca vrei sa fii strans la punga, cum iti vei permite sa dai mai multi bani Armatei?

Alt exemplu: la audierile din Congres, secretarul de Stat si secretarul Apararii au avut declaratii foarte corecte din punctul de vedere al unui central european, chiar incurajatoare. Au spus lucruri putin sau chiar foarte diferite de cele spuse de dl Trump in campanie.

Multi se asteptau ca discursul de investitura al dlui Trump sa fie diferit de cel din campanie. Nu a fost asa. Cum apreciati discursul?

A fost un discurs electoral care insista mult pe ce doreste sa faca dl Trump, dar nu spune si cum va face aceste lucruri. Tocmai a semnat renuntarea la parteneriatul trans-Pacific. Pe de-o parte, vorbeste de China, pe de alta parte, pentru a gestiona situatia complicata care se poate genera in jurul politicilor Chinei are nevoie de Japonia, care era interesata in acest tratat de comert trans-Pacific.

Nu cred ca Japonia va primi prea bine renuntarea la acest tratat. Daca e importanta China, de ce nu consolidezi relatia cu Japonia?

Sunt multe intrebari de felul acesta din care nu putem deduce clar politicile principale ale administratiei. Multe numiri nu sunt inca facute.

Uitati-va la relatia cu presa a dlui Trump. Avem deja controverse, de exemplu, privind numarul de persoane prezente la inaugurare. L-am vazut pe purtatorul de cuvant spunand presei ca nu va minti. Era nevoie de o asemenea precizare? Ea arata o pozitie defensiva si o problema de credibilitate.

Deci mai degraba motive de ingrijorare printre aliatii SUA?

Toti aliatii SUA ne dorim ca America sa fie "great". Dar sa incepi mandatul cu o decizie anti-multilateralism nu e un semn nemaipomenit dat aliatilor. S-ar putea ca discutia sa fie mutata pe un plan bilateral. De exemplu, in NATO numai cateva state sa fie importante pentru dl Trump si numai cu ele sa aiba o relatie speciala, la fel si in cazul UE.

Chiar si rusii recunoasteau ca nu stiu cine e dl Trump si nu vor sa se hazardeze.

Deci nici relatia cu Rusia nu e bine conturata?

Nu. Nicio politica majora a actualei administratii pe partea externa nu e destul de bine conturata. E un lucru rau, pentru ca inseamna o incertitudine care se rasfrange si asupra noastra. E si un lucru bun, pentru ca inseamna ca administratia nu s-a hotarat si, daca vom avea elemente care nu ne vor conveni, sa avem timp sa reactionam.

Cum vedeti in acest context prezenta dlor Dragnea si Grindeanu la ceremoniile de inaugurare?

Cred ca orice oficial roman care poate pune Romania pe masa dlui Trump, fie si intr-o maniera informala, care cred ca va conta mai mult pentru dl Trump decat pentru presedintele Obama, e un lucru bun.

Nu sunt atat de critic pe aceste vizite. Nu stiu in ce conditii au fost facute si ar trebui lamurit lucrul acesta.

Dar sa-i strangi mana dlui Trump e si o responsabilitate. Daca dl Trump ii ia in serios, si sper sa ii ia in serios, ca vor sa lureze cu SUA, ei si-au asumat obligatii. "Pedeapsa" pentru vizita lor acolo ar putea sa vina daca nu-si asuma obligatiile. Ce urmaresc eu dinspre Guvern e ce face cu bugetul Apararii.

Care, potrivit informatiilor oficiale din acest moment, va fi de 1,35% din PIB plus niste credite de angajament.

Bugetul Apararii trebuie sa fie 2% din PIB, iar creditele basca. Daca bugetul va ramane 1,35%, cum mai respectam parteneriatul strategic, cand americanii asteapta ca statele din NATO sa-si asume mai responsabil obligatiile ce le revin pentru apararea propriilor tari? Pentru ca acesti bani sunt ca sa ne aparam pe noi, noi suntem cei expusi.

Dl Trump se poate intreba daca oamenii acestia sunt seriosi: aici imi vorbesc de importanta Americii si uita pana ajung acasa?

Dar niciodata bugetul nu a ramas cum a fost prezentat prima oara pe piata. Bugetul lui Ciolos avea pe Aparare 1,8%, nici acela nu era suficient. Daca bugetul ramane 1,35%, avem o mare problema de credibilitate in relatia cu SUA si in cadrul NATO, dar ne si vulnerabilizeaza militar pe relatia nu numai cu Rusia, ci si cu toate problemele din jurul nostru.

In momentul acela, nu mai inteleg ce se joaca si am intra intr-o zona in care cuvintele sunt grele si deocamdata m-as feri sa le folosesc, pentru ca acuzatiile ar fi cu mult prea serioase. Eu sper sa nu ajungem acolo.

Sunt multi cei care spera ca Administratia Trump va aduce o relaxare a standardelor in privinta anticoruptiei, statului de drept din Romania.

Nu e clar inca. Pana la Ucraina, SUA insistau pe combaterea coruptiei mai mult teoretic, dupa Ucraina au analizat ce rol a avut coruptia in prabusirea statului urcrainean, in incapacitatea lui de a-si apara teritoriile si au realizat si mai mult importanta combaterii coruptiei.

Coruptia poate fi element de vulnerabilitate, care sa fie exploatata: prin coruptie pot fi recrutati oficiali, coruptia are efect negativ asupra economiei care produce bani si pentru chestiuni de securitate nationala, de exemplu, dotarea armatei, coruptia la varf poate determina influentarea deciziei politice.

Si in Administatia Trump sunt oameni care inteleg lucrurile acestea. Nu cred, de exemplu, ca Pentagonul va fi fericit sa vada ca in Romania combaterea coruptiei incepe sa se dilueze. Nici alte agentii americane nu cred ca ar inchide ochii si nu ar semnala.

Deci semnalele vor fi date Casei Albe. Cum vor fi interpretate acolo ramane de vazut. Dar dl Trump si-a propus in programul sau combaterea coruptiei in SUA. A fost un mesaj important si in discursul de investire. Nu avem elemente clare sa tragem concluzia ca americanii nu vor mai fi interesati de anticoruptie.

Si mai e ceva. Cand dl Trump a vorbit cu dl Dragnea i-a spus ca Romania ramane o tara importanta pentru SUA. Daca e asa, nu ai interesul ca tara sa fie consolidata si procesul de modernizare sa mearga inainte? Se va multumi dl Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschise? Nu cred.

Presedintele e nou, dar establishment-ul american e acelasi, nu-l vad schimbandu-si abordarea peste noapte.

Nu depinde asta mult si de felul in care va decurge relatia SUA-Rusia?

Eu sper sa nu. A avea o intelegere cu Rusia nu inseamna sa slabesti tarile din jur. Ba dimpotriva, daca vrei sa ai garantia ca Rusia nu te pacaleste, cu atat mai mult trebuie sa fie intarite tarile aliate.

Noi avem impresia ca, daca americanii se vor intelege cu rusii, va fi sfera de influenta cum o stiam noi. Va fi altfel. Altadata era usor de impus sfera de influenta. Azi, daca o populatie nu-ti accepta sfera si se revolta impotriva ei, ce pot face rusii?

Daca vor fi, intelegerile vor fi punctuale, bine delimitate, poate nici nu vor fi puse pe hartie. Deci raul s-ar putea sa nu fie atat de negru pentru Romania, chiar daca SUA si Rusia ar putea avea anumite intelegeri pe anumite problematici.

Si in situatia sferelor de influenta, noi tot vom avea o responsabilitate fata de propria tara. Liberul nostru arbitru va conta foarte mult si uneori cred ca ii folosim pe rusi ca tapi ispasitori mai mult decat merita.

Scandalul Ghita a avut efecte seismice. Cat de afectata este institutia SRI de acest scandal si in ce masura putem vorbi despre efecte pe securitatea nationala in contextul despre care am vorbit?

SRI este o institutie rezilienta, nu se sperie cu una cu doua. Pe de alta parte, oamenii vad unele lucruri si-si pun unele intrebari. Isi dau seama ca scandalul asta nu e facut pentru a repara o disfunctionalitate, ci miza e intimidarea si decredibilizarea institutiei.

De catre cine?

De catre cei care nu au interesul ca SRI sa-si faca treaba ca pana acum cel putin pe combaterea coruptiei. SRI este pedepsit ca si-a facut treaba, dincolo de chestiile punctuale, daca anumite persoane nu si-au indeplinit atributiile, au incalcat legea sau normele interne. Exista multiple mecansime prin care aceste aspecte sa fie lamurite.

Dar cand te uiti cata mizerie si manipulare se arunca pe piata, iti dai seama ca nu e o cauza dreapta si nobila, ci e vorba despre denigrarea unor institutii si intimidarea lor.

Totusi, Ghita nu a fost un produs al SRI?

Sunt multe afirmatii si nimeni nu le sustine. De ce e un produs al SRI?

De exemplu, prin contractele spectaculoase care l-au imbogatit, prin faptul ca era in anturajul unor persoane foarte importante din SRI.

Ghita este in primul rand produsul lui. Ramane de vazut daca scandalul Ghita e al lui sau al altora care l-au folosit pe post de mana cu care sa dea o palma SRI.

Acesti altii spuneati ca sunt cei afectati de anticoruptie, pot fi insa si interese straine?

N-am elemente, insa ce stim clar este ca SRI are responsabilitati principale pe trei zone: contraspionaj, contraterorism si securitate cibernetica. Deci orice lucru care afecteaza negativ functionarea SRI, linia de comanda, moralul oamenilor etc poate avea influente negative.

La intrebarea cine si-ar dori ca Romania sa fie mai putin protejata pe zona de contraspionaj, dati dvs raspunsul! In orice caz, nu aliatii.

Sunt documente oficiale ale NATO care avertizeaza ca o lista de tari si-au intensificat operatiunile de spionaj. Am avut discutia cu influentarea alegerilor din SUA, sunt guverne care avertizeaza ca si procesele electorale din Europa ar putea fi influentate.

Cand ai acest context, cine s-ar putea bucura ca institutia principal responsabila de contraspionaj este prinsa intr-un scandal public, de care e mai mult sau mai putin vinovata, si demonizata.

Am auzit voci de oameni pe care ii credeam seriosi solicitand desfiintarea institutiei. Asta ar lasa Romania descoperita pe zonele acestea ani de zile. Ori sunt prosti, ori pur si simplu e o forma de santaj asupra institutiei.

Au fost invocate acele echipe mixte procurori - ofiteri SRI decise prin CSAT. Ce stiti de ele?

Eu stiu din perioada cand eram membru CSAT ca preocuparea principala era sa ne asiguram ca pe chestiunile complicate, care intotdeauna sunt transdisciplinare, institutiile cu responsabilitati lucreaza impreuna.

Nici coruptia, nici evaziunea fiscala, nici alte chestiuni clasice de securitate nationala nu pot fi gestionate de o singura institutie. Trebuie sa lucreze cu ceilalati. Pana la urma, am facut comunitatea de informatii, pentru ca si serviciile noastre lucrau disparat. A trebuit sa ii punem in jurul mesei oarecum fortat la inceput, iar ulterior cultura asta a inceput sa se dezvolte.

Unele institutii traiesc bine chiar din nerezolvarea problemelor. Cand in Romania iti faci treaba, iriti si antagonizezi o gramada de oameni. In Romania nu esti iertat cand iti faci treaba, mai ales, cand e vorba de combaterea coruptiei. Se aduna ura care se descarca atunci cand are ocazia.

Sunt multe chestiuni aruncate pe piata fara sa fie bine documentate si explicate. Si poate n-ar fi rau ca institutiile implicate, inclusiv CSAT, sa lamureasca acolo unde pot niste lucruri.

Intrebarea cheie este daca ofiterii SRI faceau ancheta penala, deci daca am avut politie politica?

Nu. Nu a avut nimeni in intentie recrearea unei abordari de tip fosta Securitate care avea si responsabilitati pe ancheta penala. In CSAT avem ministrul Justitiei, rostul lui e tocmai sa asigure legalitatea unor decizii luate acolo, ca doar nu e vreun mare expert pe contraspionaj sau contraterorism. In sase ani de zile intotdeauna s-a tinut cont de orice obiectie a ministrului Justitiei.

Si sunt modalitati de control, lucrurile pot fi verificate din functionarea institutiilor. Eu nu accept varianta asta decat daca cineva vine si o demonstreaza.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13495 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dacă pe afirmația domnului Iulian Fota, potrivit căreia, citez :

"Unele institutii traiesc bine chiar din nerezolvarea problemelor. Cand in Romania iti faci treaba iriti si antagonizezi o gramada de oameni. In Romania nu esti iertat cand iti faci treaba, mai ales cand e vorba de combaterea coruptiei. Se aduna ura care se descarca atunci cand are ocazia."

...Juxtapunem fraza domnului Johannis pronunțată ieri la Ziua Unirii :

"Istoria ne arată că acum că și altădată, amenințările interne au fost la fel de mari ca cele externe."

... și aflam spectrul rogvaiv al luminii... negre, sparcul caldutz in care ne balacim inelush-invartecush.
Mai adaug ultima achiziție Dragnea Frizerul din Carpați fara filtru și se face de incă o gaura neagra, o borta sumbră in Galaxia neispravniciei balcanice.
In chip d

 

America are politicienii ei si interesul ei. Noi avem pozitia ......

....ghiocelului si nu avem politicieni ci patri-HOTI !

Patri-HOTII trebuie rezolvati si bugetul de 2% al armatei consfintit si realizat in primul rand. apoi AJUTORUL social pentru votangii .

 

Trump

Probabil, Trump pentru a lovi in Germania si UE va incerca sa ofere tarile din Europa de Est Rusiei.

 
 

 

Planuri vechi si continuitate...!

America a vut un plan bine cotat : distrugerea colosului cu picioare de lut : URSS !L-au realizat! Acum ca au venit pana in coasta lor pentru a-i reduce la tacere, nu cred ca vor abandona acest plan, chiar daca vrea Trump si este antiglobalist ! Totusi nu e singur iar in Congres nu sufla vantul, da? Cred ca va urma intr-o masura sau alta vechea politica externa a Americii !

@liviu_69 Nu cred asta !

Nu vad cum l-ar putea plati rusii pentru a rupe relatiile cu EU ...

oameni buni , vine democratia sau ce se intampla aici ?

ma supar pe voi , daca nu faceti democratie !
de fapt , e democratie , dar vrem sa fie si mai multa democratie !
aduceti democratia !

 

Bum, le aduce Dorel Gaurel Draknea doua damigene pline cu

democratie. Este un pic fermentata, de aceea cand o bei le iese romanilor un pic pe nas. Este vorba de Sampania "Democratia din Teleorman", A.O.C., cuvée 2017, astupata cu un cocean de porumb.

PS. Pentru socialisti & friends, A.O.C.(fr.) inseamna Apellation d'Origine Controllée :)))

foarte frumos ! - merci -

------------------------

 

 

Am citit articolul de 3 ori si cred ca-l mai citesc inca o data.

Domnul Iulian Fota nu risipeste incertitudinile legate politica externa a administratiei Trump dar atrage atentia ca daca bugetul Apararii nu va fi de 2% riscam sa fim considerati neseriosi mai ales dupa promisiunile facute de Dragnea si Grindeanu in cursul vizitei din SUA.
Despre SRI si Ghita nu spune noutati.

 

Serios ?

Shi cu generalii care-shi petrec timpul liber cu tot felul de dubioshi cum ramane ? Sau poate ca erau tot in misiune... Multele vorbiri ale domnului Flota au creat un "pattern", astfel ca e greu sa-i mai dam crezare...

Daca dumneavoastra dati crezare mesajelor lui

Sebastian Aurelian Ghita trimise dupa ce s-a facut nevazut si fara a le verifica inseamna ca va doriti sa fiti stresat si nelinistit!
Dupa atatea intoxicari in spatiul public am ajuns sa nu nu mai cred nici pe mine fara a mai verifica inca o data, darmite pe altii!

Am citit articolul o singura data

Dar ma tem ca era vorba de acuzati de inalta tradare...
Acum domnule profesor de facut spioni, cred ca bine ar fi daca faceti publice informatii despre nr. de sri-ti si salariile lor ca sa stim si noi contribuabilii pe ce dam banii.

Si dumneavoastra sunteti o persoana care cauta

motive sa nu mai poata dormi noaptea de griji!
Sau poate vreti cumva sa stiti ce salarii au spionii ca sa stiti daca merita sa va angajati la vreun serviciu din asta?

Romania este cea mai hazlie tara de pe planeta !

se vorbeste in toate televiziunile despre niste bazaconii fantastice !
va spun de pe-acum , ca atunci cand o sa-l prinda pe Ghtita o sa tragem niste portii de ras , cum nu va puteti imagina !
in anul 2017 , Romania este condusa de politicieni nebuni , cu acte.n regula , iar populatia asteapta sa fie dusa la vot de acesti bufoni nebuni ! colac peste pupaza , toata lumea isi da cu parerea despre Trump si Putin ! foarte frumos ! bravo !

 

bum bum nu fi nebun !

Romania e o tara frumoasa.
Fauna ce o populeaza e de vina - normal ar fi ca sa voteze ca la romani - doar cei cu carte.
Sa alegi presedinte de academie cu amarasteni vi se pare normal. Pai presedintele de tara, cel mai iubit fiu al poporului - de ce sa fie ales de abrutizati?
Apoi e necesara o grila serioasa de acces la presedintie - sa nu ne trezim cu un semidoct ca basescu si cu armasar vesnic infuriat ca joiana! Nu poti lucra cu un asemenea specimen ca sef. Iata iritat si revoltat inclusiv de brostia sa imensa mi-am intarziat 3 zile lucrarile de pe birou si pierd bani multi! O sa-i cer daune!

"O sa-i cer daune!"! Ced ca voi salva undeva

comentariul dumneavoastra, mi se pare formidabil!
Vreti sa-i cereti Presedintelui Johannis daune pentru ca v-a enervat si n-ati mai putut lucra 3 zile la birou!
Puteti incerca cu niste calmante, de exemplu un ceai de tei si daca intr-o ora nu-si face efectul dorit luati medicamente din ce in ce mai puternice pana va calmati!
Oricum Presedintele in activitatea sa nu poate tine seama de nervii dumneavoastra, va asigur!

vrabia mihai viteazu

cum separi educatii de abrutizati? Dupa diplome? Dupa diplome in general sau doar alea date "pe bune"? Ponta e DOCTOR. Cum alegi un candidat la presedintie? Americanii or fi avind un model nou? Ei dau deja puterea direct in mina corporatistilor, nu mai au nevoie de politicieni. Un om de afaceri e un om de afaceri, educat sau nu. Profitul conteaza.

"Se va multumi Trump cu o tara bananiera unde sa-i fie usile deschis

e?"
Bineinteles... pe termen scurt e bine sa ai de-a face cu "ein Mann - ein Wort" dar pe termen lung, vrei - nu vrei, se ajunge la diferente de opinii suparatoare... daca vizezi o relatie indelungata, e mai bine sa-ti poti face mendrele intr-o tara bananiera decat intr-una in care sa tot dai socoteala... de exemplu: beat sa calci oameni la Piata Romana si sa nu ti se clinteasca un fir de par...

 

Chestiunea , nu trebuie sa ajunga pe mina amatorilor politici

In momentul actual nici Congresul american nu stie inca incotro se indreapta politica americana .
Trump este un produs al miliardarilor americani . Concluziile lor sunt ca america este lipsita in acest moment de industriile strategice .
Nu mai are siderurgie, fabrici care sa produca fabrici , locurile de munca sau diminuat , intoarcerea unor industrii scoase de corporatii.
Nu uitati ca in al doilea RM , america a produs intr-un timp relativ scurt o flota de transport care avea o rezerva de sase mii de nave.
Legat de vizita lui Dragnea si insotitor in USA, intalnirea a fost una de protocol , in citeva secunde ce puteai spune .
Apoi altii si altii , ca dupa zece minute nici macar nu se mai stia de prezenta lor.
Abia dupa un timp , cind lucrurile se vor limpezi, consilierii il vor lumina pe DT , va venii si unde suntem noi SUA, ce urmeaza sa facem in Europa si in lume .
Trump este total in afara politica a intereselor americane pe glob , el va fi constrans sau eliminat daca nu respecta regulile jocului.

Un lucru este clar , a reusit sa pacaleasca , el va fi in permanenta de partea intereselor miliardarilor si nicidecum al intereselor americanului de rand.

Romania este partener cu USA , cit de multa nevoie au SUA de noi, este discutabil . Au nevoie de noi pentru asi consolida pozitia fata de rusia .

Ce se intampla in Romania este monitorizat, analizat , interpretat si prezentat mai multor decidenti . Analisti stiu cu precizie cine conduce tara , istoricul acestora , averile , interesele . Democratie noastra este pusa pe taler prin ce se petrece real

Bugetul nostru si inzestrarea noastra ii intereseaza si poate mai putin
Ii intereseaza cine sunt capii coruptiei si ce intentii au, cum lucreaza justitia si daca pot avea incredere in Romania

Romania este prezenta in teatrul de operatiuni al intereselor americane , am platit cu vieti , dar aratm rusilor ca armata romana este instruita in teatru de razboi si pot face fata unei agresiuni

Chestiunea cu dotare cu fregate , flota de F16, altele nu cred ca-l va impresiona prea mult pe Trump. Izdraelul are 300 de F 16 si incepe sa vinda din ele

Chestiunea cu SRI este una fabricata , este o institutie care trebuie sa-si faca treaba discret .

Codlea era interfata intre CIA, FBI carora Romania le-a cerut ajutorul sa scape de coruptie .
Ghita nu a respectat regulile jocului , banii manevrati de el trebuia sa aiba si para indarat 80% . Omul a crezut ca merge , Coldea i-a atras atentia ca Frate -Frate , dar , branza e pe bani
Prietenia nu are legatura cu afacerile parafate si trebuie respectate
Nu este exclus sa se confirme parerea d.lui Fota ca cineva sa doreasca sa rupa din drepturile SRI . Contraspionajul , antiterorismul sunt chestiuni serioase , ori circul cu Ghita este barfa de cotet promovata de interese
Mizeria politica , ambitia personala , dorinta de albire a cazierului nu inceteaza , Romania are de pierdut pe toate planurile .

 

Cine poate afirma ca Draknea ar fi "vorbit" cu Trump?

In ce limba? I-a dat un biletel galben?
Iar daca presupunem ca ar fi reusit sa articuleze vreo fraza, ar trebui ca domnul Hellvig sa ne-o traduca si noua, pana la virgula :))) A primit Dorel Draknea mandat sa deschita pliscul din parte presedintelui tarii? Este Dorel Gaurel reprezentantul Romaniei?

Tot dl. Hellvig ar trebui sa faca publice sursele de finantare a excursiei lui Gaurel Drakneas si a lui Slugarniceanu.

Ca un nemernic ca Ghita a reusit sa obtina demiterea unui general de la SRI este alt fapt alarmant, de care orice aliat al RO se va feri de azi inainte.

cat despre faptul ca guvernul RO nu isi respecta obligatia e a afecta macar 2% din bugetul tarii catre Aparare, este incalificabil. In plus bunastrea puscariasilor este prima urgenta a lichelelor rosii.

N-ati votat? Bravo !!! Acum va va iesi pe nas.

 

De acord cu totul minus chestia cu demiterea lui Coldea!

Probabil Coldea nu este prea vinovat, dar nu iese fum fara sa faci foc!
Demiterea sa va servi pe viitor ca "reminder" pentru sefii serviciilor speciale, in sensul ca nu se poate "fraterniza" in prostie cu tot felul de indivizi imbogatiti peste noapte!

 

Bugetul armatei-0.93 % ( 1.6 mld dolari) credite externe

Aritmetic este peste 2 %. 1.35 % din surse bugetare si 0.93% din credite. Si la fel va fi si in 2018 si in 2019 si inca 20 ani de aici inainte. Daca vrem sa inlocuim tehnica de provenienta sovietica. 0.93 % nu inseamna "niste credite de angajament"-un mizilic acolo, inseamna plati de 0.93 %x180 mld =1.6 mld dolari care urmeaza a fi facute efectiv in acest an, sursa fiind credite externe, de obicei credite furnizor. Chiar daca banutii nu parasesc tara exportatoare, platile tot se fac pentru corveta, fregata, sau avionu avionu.Bucurie mare, fanfara, discursuri, parada, militari infoiati si importanti, cand vor ajunge in tara peste cativa ani. Problema principala va fi rambursarea atunci cand creditele vor deveni scadente...In lipsa de investitii si crestere economica votantii si nevotantii vor trebui sa achite din cresterile de venituri oferite de PSD.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor