Senatorul McCain o anunta pe Viorica Dancila ca e fan Kovesi si critica revocarea. Ce inseamna acest mesaj pentru PSD

Miercuri, 08 August 2018, ora 15:25
24241 citiri
Senatorul McCain o anunta pe Viorica Dancila ca e fan Kovesi si critica revocarea. Ce inseamna acest mesaj pentru PSD
Foto: Arhiva Hepta.ro

O scrisoare semnata de doi senatori americani a fost trimisa premierului Viorica Dancila pe data de 2 august. Pana in acest moment, nu exista informatii publice ca doamna prim-ministru ar fi raspuns.

In document, cei doi alesi din SUA scot in evidenta modul brutal prin care a fost demisa Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA, un simbol al luptei impotriva coruptiei, subliniind importanta acestui proces din perspectiva rolului pe care si l-a asumat Romania in NATO.

"Rezultatele doamnei Kovesi obtinute la conducerea DNA au fost recunoscute peste tot in lume ca o declaratie a Romaniei in ce priveste puternicul angajament de lupta cu coruptia.

Concedierea ei, impreuna cu recentele modificari in sistemul de justitie si propuneri legislative care vizeaza dezincriminarea unor fapte de coruptie, ridica numeroase intrebari in ce priveste dorinta Guvernului de a pedepsi crimele financiare si de a mentine responsabilitatea oficialilor de rang inalt", se arata in scrisoarea trimisa de senatorii americani premierului Viorica Dancila.

Republicani si democrati si-au dat mana si pun presiune pe Guvernul Dancila

Senatorul John McCain (foto) este un simbol al Partidului Republican. A fost pilot in Razboiul din Vietnam, fiind capturat si tinut prizonier. A fost candidat la presedintia SUA in alegerile din 2008, fiind invins de Barack Obama. Ajuns la 82 de ani, senatorul american este una dintre cele mai puternice voci critice la adresa presedintelui Donald Trump din cadrul Partidului Republican.

Nu se afla in tabara presedintelui SUA, dar in Senat joaca un rol important pentru ca majoritatea republicana e una fragila - de doua voturi (51-49).

De exemplu, validarea propunerii lui Donald Trump pentru un nou judecator la Curtea Suprema va fi facuta de Senat.

Scrisoarea primita de Viorica Dancila e semnata si de senatorul democrat Chris Murphy, intarind caracterul de document ce reprezinta viziunea ambelor mari partide din SUA.

Desi exista o neconcordanta mare intre politica promovata de Donald Trump si cea a Congresului american, lucrurile se pot schimba in curand.

In acest moment, Donald Trump se afla intr-o relatie ciudata cu Vladimir Putin, principala amenintare la adresa securitatii europene. Presedintele american, in urma cu doua saptamani, la reuniunea NATO, a pus din nou in discutie sistemul de aparare comuna, mult discutatul articol 5 din tratatul de aderare si a folosit reuniunea de la Bruxelles pentru a ataca Germania.

Departamentul de Stat (Ministerul de Externe al SUA), o institutie aflata in subordinea presedintelui, care in sistemul politic american are rol executiv (de prim-ministru), se afla in disonanta pe multe teme de politica externa cu Donald Trump. Mike Pompeo, seful Departamentului de Stat, are, de multe ori, abordari diferite de cele ale presedintelui SUA.

Americanii inteleg la perfectie masinatiunile PSD si le critica dur

Relatiile dintre SUA si Romania sunt excelente, parteneriatul strategic merge mai departe, dar de la venirea lui Donald Trump se simte o anume detasare a Casei Albe fata de provocarile si amenintarile la adresa democratiei aparute in fostele state comuniste din estul Europei.

Srisoarea trimisa de cei doi senatori, sustinerea totala aratata de acestia pentru fostul procuror-sef al DNA, intelegerea masinatiunilor politice puse in aplicare de PSD in colaborare cu Curtea Constitutionala condusa de Valer Dorneanu, un vechi membru de partid, fost consilier al lui Ion Iliescu, arata o intelegere profunda a realitatii politice din Romania.

Laura Codruta Kovesi, fosta sefa DNA, este laudata de doi senatori americani intr-o scrisoare oficiala trimisa premierului Viorica Dancila - Foto: Hepta.ro

E exclus ca Viorica Dancila sa decodifice semnificatia mesajului venit de la Washington, fiind un premier limitat, care nu stie in ce oras ii aterizeaza avionul. Premierul actual nu e pregatit sa raspunda la mesajul celor doi senatori.

Iar mesajul subinteles e clar - in cazul in care Donald Trump isi pierde influenta politica, diplomatia americana se va intoarce la ce stie cel mai bine sa faca, sa promoveze democratia si domnia legii.

"Imbunatatirea transparentei si a responsabilitatii este un imperativ urgent pentru securitatea nationala a tuturor membrilor NATO. Experienta Ucrainei este un exemplu al modului in care Rusia profita de mita si de coruptie pentru a slabi guvernele vecine si pentru a le face vulnerabile la influente externe - sau, in cazuri extreme, unei invazii militare.

Rusia si asociatii sai sunt implicati activ in dinamitarea eforturilor noastre comune si in compromiterea reputatiei democratiei cu scopul de a-l mentine pe Vladimir Putin la putere. Statele aliate trebuie sa acorde o atentie deosebita acestor amenintari si, totodata, sa-si consolideze integritatea institutiilor", se arata in scrisoarea senatorilor americani.

Alegerile partiale din SUA pot transforma cartonasul galben trimis de senatorii americani intr-unul rosu

In noiembrie vor avea loc in SUA cele mai importante alegeri partiale din ultimele patru decenii.

Republicanii sunt tot mai aproape sa piarda, dupa opt ani, controlul Camerei Reprezentantilor (echivalentul din Romania al Camerei Deputatilor), dar si controlul Senatului.

Donald Trump, presedintele SUA, pare sa devina o povara pentru Partidul Republican in alegerile partiale din noiembrie 2018 - Foto: Hepta.ro

"Republicanii se confrunta cu o dilema: felul cum conduce Trump trage in jos partidul, putand sa le aduca pierderea uneia sau a ambelor camere ale Congresului la alegerile din noiembrie, dar, in acelasi timp, partidul a creat un cult al personalitatii pentru Donald Trump in care fiecare politician republican este masurat in functie de cat de mare ii este loialitatea fata de presedinte", scrie Paul Waldman in Washington Post.

Intr-o astfel de situatie, extrem de posibila, aparuta ca efect al dezamagirii in ce priveste conducerea exercitata de Donald Trump, presedintele SUA se va trezi izolat la Casa Alba pentru doi ani, cu slabe perspective de a castiga un al doilea mandat in 2020.

Scrisoarea trimisa de cei doi senatori, unul din tabara Partidului Republican, celalalt din cea a Partidului Democrat, reprezinta o puternica atentionare atat pentru PSD, cat si pentru Guvernul Romaniei.

E un cartonas galben aratat social-democratilor care se poate transforma intr-unul rosu incepand cu luna noiembrie, cand acest mesaj poate deveni un punct important pe agenda parteneriatului strategic dintre Romania si SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scrisoare senatori americani, #Trump parteneriat strategic, #PSD coruptie Romania, #Kovesi lupta impotriva coruptiei , #presedinte SUA