"Seriful de pe Wall Street" a fost demis de Donald Trump

Duminica, 12 Martie 2017, ora 07:54
6032 citiri
"Seriful de pe Wall Street" a fost demis de Donald Trump
Foto: captura TV

Procurorul newyorkez Preet Bharara, cunoscut drept "Seriful de pe Wall Street", a fost demis de administratia presedintelui american Donald Trump, informeaza Reuters, dupa ce, vineri, refuzase sa demisioneze.

Bharara, numit in 2009 de presedintele Barack Obama, era unul dintre cei 46 de procurori inca in functie din mandatul acestuia carora ministerul justitiei de la Washington le-a cerut vineri demisia si ai caror inlocuitori vor fi desemnati de actualul sef al Casei Albe.

Presedintele Trump mai are de numit noi titulari si in posturi-cheie din Departamentul de Stat (ministerul de externe) si ministerul apararii.

In noiembrie anul trecut, Bharara declarase presei ca Donald Trump, care urma sa isi inceapa mandatul in ianuarie, i-a cerut sa ramana in functie.

Procurorul, reprezentantul ministerului justitiei in opt districte din statul New York, s-a facut remarcat pentru solutionarea prin intelegeri cu acuzatii a unor cazuri de tranzactii bursiere pe baza unor informatii din interior, precum si pentru condamnarile obtinute in cauze de coruptie si terorism intens mediatizate.

Printre acestea, Reuters le reaminteste pe cele ale fostului lider al camerei inferioare a legislativului newyorkez, Sheldon Silver, condamnat la 12 ani de inchisoare si o amenda de sapte milioane de dolari, inca liber datorita unor apeluri in curs; Faisal Shahzad, condamnat la inchisoare pe viata pentru o tentativa de atentat cu bomba in Times Square din New York; si traficantul de armament Victor Bout, originar din Tadjikistan (in fosta Uniune Sovietica), inchis pe 25 de ani.

Bharara a obtinut pentru stat 1,8 miliarde de dolari de la SAC Capital Advisors - un record in materie de intelegeri judiciare pentru operatiuni ilicite pe piata de capital, care a dus la inchiderea fondului - si 1,7 miliarde de dolari de la JPMorgan Chase, pentru rolul jucat in schema piramidala a lui Bernie Madoff.

"Sa imi servesc tara ca procuror al SUA in ultimii sapte ani va fi pentru totdeauna cea mai mare onoare din viata mea profesionala, indiferent ce voi mai face sau cat voi trai", a afirmat Preet Bharara intr-un comunicat de presa.

Ministerul justitiei a confirmat demisia si a refuzat sa faca alte comentarii.

Procurorii federali din Statele Unite sunt numiti politic si pot fi inlocuiti de presedinti. Multora dintre ei li se cere sa ramana in functie pana la confirmarea succesorilor, noteaza Reuters.

Trump a concediat brusc 46 de procurori numiti de Obama

Donald Trump a pastrat doar doi dintre procurorii preluati de la predecesorul sau, Barack Obama. Cei vizati de actualul val de demiteri vor fi inlocuiti temporar de adjunctii lor, procurori de cariera. Bharara a precizat ca postul sau va fi preluat interimar de adjunctul sau, Joon Kim.

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...