Serviciile de informatii il contrazic pe Trump in legatura cu Kim Jong Un, Iran si Statul Islamic

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 13:09
6786 citiri
Serviciile de informatii il contrazic pe Trump in legatura cu Kim Jong Un, Iran si Statul Islamic

Serviciile americane de informatii il contrazic pe Donald Trump in axele majore ale politicii sale externe cu privire la Coreea de Nord, Iran si Siria.

Diplomatia - adesea impulsiva - a miliardarului american a zguduit deja numerosi aliati ai Statelor Unite de cand acesta s-a instalat la Casa Alba, in urma cu doi ani, relateaza AFP.

Audiati in Senat, sefii marilor agentii de informatii au dat, marti, apa la moara criticilor sefului statului.

Decalajul este clar pe tema negocierilor cu Coreea de Nord, prezentate de catre presedintele american drept unul dintre marile sale succese diplomatice ale primei jumatati de mandat.

"Evaluarile noastre continua sa arate ca este putin probabil ca Phenianul sa-si abandoneze toate armele nucleare", rachetele si "capacitatile de productie", scrie directorul serviciilor americane de informatii (DNI) Dan Coats intr-un raport transmis Congresului american.

In pofida suspendarii testelor nucleare si balistice "de peste un an" si "desfiintarii reversibile a anumitor parti ale unor infrastructuri", "noi continuam sa observam activitati necompatibile cu o denuclearizare totala", a adaugat el.

Aceasta este o analiza care se situeaza la "ani-lumina" de autosatisfactia presedintelui, imediat dupa summit-ul sau istoric, la 12 iunie, la Singapore, cu Kim Jong Un. "Nu mai exista amenintare nucleara din partea Coreei de Nord", aprecia el la acea vreme.

Aceasta concluzie pripita a fost relativizata deja de administratia sa, insa aceasta continua sa sustina ca liderul nord-coreean s-a angajat in favoarea unei "denuclearizari definitive si intru totul verificate" a tarii sale.

Or Dan Coats subliniaza ca, in Singapore, numarul 1 de la Phenian a evocat negru pe alb doar o "denuclearizare completa a peninsulei coreene" - o formulare care include exigenta sa ca Statele Unite sa puna capat desfasurarilor sale si exercitiilor sale militare in zona.

De atunci, negocierile s-au impotmolit. Potrivit sefului informatiilor americane, regimul considera in continuare toate armele nucleare "indispensabile" "supravietuirii" sale si este, asadar, pregatit doar in vederea unor "masuri de denuclearizare partiala", in schimbul unor "concesii-cheie", si anume ridicarea sanctiunilor.

Serviciile americane de informatii lanseaza aceste avertismente intr-un moment crucial pentru Trump si Kim, care urmeaza sa se intalneasca iarasi la sfarsitul lui februarie, probabil in Vietnam, intr-un al doilea summit hotarator in continuarea procesului.

Citeste si:
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, le-a transmis duminică, 24 octombrie, un mesaj celor de la PSD și USR. Liderul liberalilor a declarat că este nevoie de responsabilitate...
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu, mesaj de revoltă către liderii PNL: "Rușine măi băieți, că bărbați nu sunteți! Rușine!"
Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață, cea care alături de Carmen Uscatu, împreună cu sute de mii de donatori, construiesc primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică...
Sursa: NEWS.RO