SUA a lansat licitatia pentru gardul cu Mexic. Trebuie sa fie inalt, greu de strapuns, greu de catarat pe el si sa arate bine

Sambata, 18 Martie 2017, ora 20:50
7130 citiri
SUA a lansat licitatia pentru gardul cu Mexic. Trebuie sa fie inalt, greu de strapuns, greu de catarat pe el si sa arate bine
Foto: Facebook Donald Trump

Trebuie sa fie inalt, sa nu se poata catara pe el, dificil de strapuns si sa se integreze in peisaj.

Acestea sunt unele dintre exigentele cu privire la gardul care va desparti Statele Unite de Mexic, prezentate de catre Guvernul federal, care a lansat o licitatie ce se va incheia cu unul dintre cele mai mari proiecte guvernamentale de constructie din istoria Statelor Unite, relateaza CNN.

"Designul gardului trebuie sa fie impunator fizic prin inaltime", a subliniat vineri Serviciul american Vamal si pentru Protectia Frontierelor in anuntul licitatiei adresat constructorilor.

Asta inseamna noua metri inaltime, desi functionarii scriu ca "modele cu inaltimea de cel putin 5,4 metri pot fi acceptabile".

Zidul trebuie sa fie imposibil de escaladat fara scara si sa ingreuneze folosirea unor instrumente "comune dar si mai sofisticate de catarat", precum carlige de catarat.

De asemenea, el trebuie sa reziste unor incercari de penetrare sau de trecere pe sub el. In cererea de oferte se mentioneaza clar ca este necesar sa reziste cel putin 30 minute - dar ideal peste patru ore - unor incercari de ingaurire cu "barosul, cricul, tarnacopul, dalta, instrumente de daramat sau taiat cu baterii, lampa de sudura cu oxigen sau acetilena sau altor asemenea instrumente portabile".

Alta cerinta este ca zidul sa fie "agreabil din punctul de vedere al culorii" si sa se integreze in peisajul inconjurator de partea americana a frontierei. Nu se fac precizari cu privire la estetica de partea mexicana a frontierei.

Dupa ce a spus initial ca zidul ar trebui sa fie de beton, Guvernul si-a largit cererea si a anuntat ca va lua in considerare si "alte modele".

Executivul a sugerat vineri ca modele care nu sunt din beton "ar putea sa nu fie pe deplin solide" si ar putea sa prezinte "o componenta prin care sa se vada dincolo", astfel incat patrula de frontiera va "constientiza situatia" de partea mexicana.

Aceste specificatii le lasa aproape toata munca de proiectare ofertantilor interesanti, care au termen aproape doua saptamani sa dezvolte si sa-si depuna planurile, considerate propuneri.

Un expert contractant federal a declarat pentru CNN ca aceasta abordare este obisnuita atunci cand Guvernul stie in general ce vrea, insa este interesat sa vada diverse idei in atingerea obiectivelor pe care le propune.

Executivul va selecta dintre propuneri mai multe prototipuri cu inaltimea de noua metri. Fiecare prototip poate sa coste intre 200.000 si 500.000 de dolari, se arata in anuntul Guvernului. Unele companii vor construi, de asemenea, modele mai mici de trei metri, in vederea unor teste de penetrare.

Prototipurile vor fi folosite pentru a se decide modelul de zid care va fi construit la frontiera.

Zidul - si platirea lui de catre Mexic - a fost promisiunea centrala pe care Donald Trump a facut-o in campanie.

Propunerea Guvernului reflecta totodata o serie de promisiuni pe care presedintele le-a facut in campanie, inclusiv ca zidul va fi inalt si "frumos". In anunt se cere, de asemenea, ca intreprinderile sa foloseasca materiale americane, in masura posibilitatii.

In anuntul publicat vineri nu este precizata valoarea totala a zidului. Potrivit unor estimari, proiectul valoreaza intre zece si 25 de miliarde de dolari.

In ultimele saptamani, sute de companii si-au maniefstat interesul fata de proiect.

Un expert in constructii a declarat insa pentru CNN ca exista numai o mana de firme de constructii care au marimea, capacitatea si experienta sa gestioneze un contract la o scara atat de mare.

Citește și:
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Solicitare în Parlamentul European: „Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi. Este nevoie de o sancţionare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina”
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac afirmă, sâmbătă, că rezoluţia europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambiţioasă, şi anume expulzarea...