SUA, acuzate de "piraterie": Ar fi deturnat un transport de 200.000 de masti de protectie destinate Germaniei

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 08:22
11083 citiri
SUA, acuzate de "piraterie": Ar fi deturnat un transport de 200.000 de masti de protectie destinate Germaniei
Foto: Facebook President Donald Trump

SUA au fost acuzate de "piraterie moderna", dupa ce ar fi deturnat un transport de masti de protectie destinat Politiei germane si ar fi supralicitat pentru achizitia de materiale de protectie in contextul pandemiei de coronavirus, privand astfel alte state de posibilitatea de a le achizitiona, in conditiile unei cereri tot mai mari de astfel de produse la nivel global, scrie The Guardian.

Aproximativ 200.000 de masti N95 au fost deturnate catre Statele Unite in timp ce erau transferate intre avioane in Thailanda, potrivit autoritatilor de la Berlin, care afirma ca au comandat mastile pentru politisti.

Andreas Geisel, ministrul de stat al Internelor din Berlin, a descris actiunea ca fiind "un act de piraterie moderna" si a cerut Guvernului german sa solicite Washingtonului sa se conformeze regulilor comertului international.

"Aceasta nu este o maniera de a trata partenerii transatlantici. (...) Chiar si in perioade de criza la nivel global, nu ar trebui utilizate metode demne de Vestul salbatic", a declarat el.

Partea germana sustine ca mastile au fost facute de un producator chinez pentru compania americana 3M, dar firma a emis vineri un comunicat afirmand ca nu are dovezi privind confiscarea unor produse ale sale si nu are nicio comanda de masti din China pentru Politia din Berlin.

Acuzatiile germane se adauga unui val de plangeri vizand practicile utilizate de administratia Trump in aceasta perioada pentru a obtine materiale sanitare.

Valerie Pecresse, presedinte al regiunii Ile-de-France, care include Parisul, a descris cursa pentru obtinerea de masti medicale de protectie ca pe o "vanatoare de comori".

"Am gasit un stoc de masti disponibil si americanii - nu ma refer la Guvernul american - dar americanii au supralicitat. (...) Au oferit un pret triplu si plata in avans. Eu nu pot face asa ceva. Cheltui banii contribuabililor si pot plati doar la livrare, dupa ce am verificat calitatea produselor", a declarat ea pentru BFMTV.

Conform BBC, companiei care face mastile chirurgicale, 3M, i s-a interzis sa exporte produse medicale in baza unei legi din timpul Razboiului coreean, invocata de presedintele Donald Trump.

Vineri, presedintele a cerut firmelor americane sa furnizeze mai multe materiale sanitare pentru a raspunde cererii interne.

Conform BBC, Trump a declarat, la briefingul zilnic pe tema pandemiei de coronavirus, ca autoritatile au luat in custodie 200.000 de masti N95, 135.000 de masti chirurgicale si 600.000 de manusi. El nu a precizat cum au ajuns acestea in posesia SUA.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#SUA acuzate piraterie Germania masti, #SUA masti medicale Germania , #presedinte SUA