Trump a pus gand rau angajarii strainilor in Silicon Valley. Iata ce le pregateste gigantilor IT

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 09:42
6248 citiri
Trump a pus gand rau angajarii strainilor in Silicon Valley. Iata ce le pregateste gigantilor IT
Foto: Facebook/The White House

Presedintele american Donald Trump doreste o modificare a celebrelor vize de tipul H-1B, preferate de Silicon Valley, in contextul luptei administratiei sale impotriva "fraudei si abuzului".

Preferate de companiile specializate in noile tehnologii, aceste permise de munca (cu durata determinata) destinate oamenilor de stiinta, inginerilor si programatorilor informatici sunt in special o poarta de acces pentru multi indieni atrasi de Silicon Valley, transmite AFP.

Presedintele SUA va semna marti la Kenosha, statul Wisconsin, un ordin executiv prin care cere ministerelor avizate (al Muncii, Justitiei, Securitatii Interne) propuneri de reforma pentru ca programul H-1B "sa revina la scopul initial: oferirea de vize candidatilor cu o inalta calificare pentru posturi bine platite".

"De prea mult timp, in loc sa permita venirea doar a celor mai buni (...), programul H-1B a fost aplicat mai degraba in detrimentul lucratorilor americani", potrivit Casei Albe, care considera ca acesta a condus la sosirea unui val de lucratori "relativ putin calificati si prost platiti" in sectorul tehnologiei.

Prin semnarea acestui ordin executiv, Trump vrea impunerea a "doua reguli simple", ridicate de presedintele republican la rangul de prioritati absolute: a cumpara produse fabricate in SUA si a angaja mana de lucru americana.

Serviciile de imigrare au anuntat la inceputul lunii aprilie o serie de masuri in lupta impotriva "fraudei si abuzului" in atribuirea acestor vize foarte ravnite.

Masurile anuntate, luni, intervin intr-un moment in care SUA dau unda verde atribuirii anuale a circa 85.000 de vize de tipul H-1B.

Presedintele SUA nu poate, printr-un simplu ordin executiv, sa modifice numarul vizelor alocate, dar Casa Alba spera ca, prin semnarea acestui text, sa dea un impuls inaintea unei posibile reforme legislative viitoare ale carei contururi sunt totusi foarte neclare, comenteaza France Presse.

"Aceasta este o etapa tranzitorie spre un sistem de imigratie mult mai centrat pe calificari", a subliniat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

In primul sau discurs in fata Congresului, la 1 martie, Donald Trump a pledat pentru abandonarea "sistemului actual de imigratie cu calificare redusa". Evocand exemplul Canadei si Australiei, el si-a subliniat hotararea de a orienta sistemul american spre un sistem "bazat pe merit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Trump ordin angajati IT, #Trump angajati americani , #presedinte SUA