Trump acuza un plan "extrem de ilegal" de indepartare a sa de la putere

Luni, 18 Februarie 2019, ora 21:46
4744 citiri
Trump acuza un plan "extrem de ilegal" de indepartare a sa de la putere

Presedintele american Donald Trump a declarat luni ca secretarul sau adjunct al justitiei si un fost sef al FBI "au aerul ca au planificat un act extrem de ilegal" discutand in 2017 despre mijloace constitutionale de a-l indeparta de la putere, relateaza AFP.

Aceste schimburi, evocate in septembrie in presa, au fost confirmate de Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea politiei federale americane (FBI) dupa demiterea lui James Comey in mai 2017.

In acea perioada, a spus el intr-un interviu difuzat duminica, secretarul adjunct al justitiei, Rod Rosenstein, si el insusi erau "extrem de ingrijorati" pe subiectul presedintelui Trump, suspectat ca a dorit sa blocheze ancheta asupra unei posibile intelegeri secrete intre echipa sa de campanie si Moscova.

In acest context, cei doi au avut "discutii despre cel de-al 25-lea amendament" din Constitutie, care le permite vicepresedintelui si unei majoritati din cabinet sa il demita pe presedinte, daca acesta este declarat "inapt" sa isi exercite functiile, a afirmat Andrew McCabe.

Presedintele Trump a reactionat luni cu ambivalenta la aceste dezvaluiri, punand la indoiala credibilitatea lui Andrew McCabe - demis in martie 2018 de FBI pentru "lipsa de sinceritate" - si avand in acelasi timp aerul ca acorda credit afirmatiilor sale.

"Wow, atatea minciuni din partea directorului FBI interimar Andrew McCabe, intre timp dezonorat. El a fost demis pentru minciunile sale, iar povestea sa devine acum si mai problematica", a scris presedintele republican.

"El si cu Rod Rosenstein (...) au aerul ca au planificat un act extrem de ilegal si ca au fost prinsi", a adaugat el.

Cand acest caz a iesit in presa, Rod Rosenstein a negat ca ar fi dorit vreodata sa il inlature pe presedintele Trump, iar serviciile sale au spus apoi ca ar fi fost vorba de o gluma prost inteleasa.

El nu s-a exprimat in legatura cu interviul difuzat in weekend, in care Andrew McCabe a afirmat de asemenea ca Donald Trump s-a aratat uneori mai inclinat sa il creada pe presedintele rus Vladimir Putin decat propriile servicii de informatii.

Fostul sef al FBI va publica in curand o carte marturie despre aceasta perioada, intitulata 'The Threat' ('Amenintarea') .

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...