Trump are un mesaj dur pentru imigranti: Tara noastra este plina. Faceti cale intoarsa

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 10:55
7353 citiri
Trump are un mesaj dur pentru imigranti: Tara noastra este plina. Faceti cale intoarsa
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Statele Unite nu mai au capacitatea de a primi migranti, sunt "pline", a declarat presedintele american Donald Trump, vineri, in Calexico, un mic oras din California situat la granita cu Mexicul, unde s-a deplasat pentru a-si transmite in cea mai simpla maniera mesajul contra imigratiei ilegale.

Imigrantii ilegali "coplesesc sistemul nostru de imigratie si aceasta nu mai poate continua", a spus el in timpul unei intalniri cu ofiteri de politie de la granita, inainte de a inspecta o parte din zidul pe care intentioneaza sa-l ridice intre cele doua tari, relateaza AFP.

"Sistemul nostru este complet, nu mai putem sa va acceptam. Tara noastra este plina", a punctat el. "Asadar faceti cale intoarsa", a spus el in acest oras situat la aproximativ 300 de kilometri sud-est de Los Angeles.

Totodata, Donald Trump a laudat rezultatele atitudinii sale ferme fata de vecinul sudic. "Mexicul, pentru prima data in decenii, face arestari semnificative la granita de sud, inainte ca migrantii sa inceapa lunga calatorie spre Statele Unite", a remarcat presedintele, adaugand: "Mexicul se comporta intr-un mod absolut fantastic de patru zile. Ii opresc pe toti".

Totusi, miliardarul republican a avertizat din nou ca ar putea impune tarife pentru autoturismele importate din Mexic in cazul unei inversari a tendintei.

"Daca vor continua (sa retina migrantii), totul va fi bine. In caz contrar, vom taxa masinile cu 25% ", a spus el.

Granita ramane deschisa

Donald Trump mentine presiunea asupra Mexicului, dar a declarat joi ca nu va pune deocamdata in aplicare amenintarea de a inchide granita. Consecintele economice ar fi considerabile pentru ambele tari.

Presedintele SUA le reproseaza mexicanilor ca permit migrantilor originari din America Centrala - in principal din Honduras, Guatemala si El Salvador - sa le tranziteze teritoriul pentru a ajunge in Statele Unite.

Din 2015, el reitereaza ca solutia la afluxul de migranti este construirea unui zid de frontiera. Dar se confrunta cu scepticismul Congresului si a trebuit sa declare urgenta nationala, o procedura exceptionala, pentru a obtine miliardele de dolari necesare constructiei zidului.

In Calexico, in fata unui tronson deja construit, presedintele american a laudat meritele edificiului. "Foarte greu de escaladat. Este un zid foarte frumos, cred ca pare fantastic", a afirmat el.

Dar de cealalta parte a frontierei, in orasul Mexicali, aproape 200 de oameni au demonstrat sub un balon urias, reprezentandu-l pe Donald Trump ca un bebelus tafnos care poarta un scutec.

"Opriti separarea familiilor!" sau "Daca construiti zidul, generatia mea il va darama", se putea citi pe unele dintre pancartele tinute de protestatari.

"Aici este o comunitate fara frontiere. Bunastarea (din Calexico) se bazeaza pe economia oferita de locuitorii din Mexicali ", a declarat o protestatara in varsta de 43 de ani, Esther Martinez.

Frontiera dintre prima economie a lumii si cel de-al treilea sau partener comercial este traversata in ambele sensuri in fiecare zi de sute de mii de oameni si de produse agricole, industriale si alte bunuri de consum in valoare de 1,7 miliarde de dolari.

De la punerea in aplicare a Acordului de Comert Liber Statele Unite-Mexic-Canada in 1994 (renegociat anul trecut, la cererea lui Donald Trump), sectoare intregi ale economiilor acestor trei tari sunt total interconectate. Mexicul este cea mai mare sursa de produse agricole importate in Statele Unite (2,7 milioane de tone pe an).

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Trump SUA migranti, #Trump zid Mexic , #presedinte SUA