Trump cere Europei sa primeasca inapoi sute de luptatori ai auto-intitulatului Stat Islamic

Duminica, 17 Februarie 2019, ora 10:34
7618 citiri
Trump cere Europei sa primeasca inapoi sute de luptatori ai auto-intitulatului Stat Islamic
Foto: Facebook/Donald Trump

Europa trebuie sa primeasca inapoi sute de combatanti ai organizatiei teroriste Stat Islamic capturati in Siria, avertizeaza Donald Trump. In caz contrar, SUA vor fi fortate sa-i elibereze.

"SUA cer Marii Britanii, Frantei, Germaniei si altor aliati europeni sa primeasca inapoi peste 800 de combatanti ai ISIS pe care i-am capturat in Siria si sa-i judece", a scris presedintele SUA intr-o serie de postari pe Twitter.

"Califatul este gata sa cada. Alternativa nu este una buna, pentru ca vom fi fortati sa-i eliberam. SUA nu vor sa vada cum acesti combatanti ai ISIS se intorc in Europa, care este locul in care se asteapta sa mearga", a adaugat Trump.

"Facem atat de mult si cheltuim atat de mult. A venit timpul ca altii sa iasa in fata si sa faca treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem dupa ce victoria asupra califatului va fi 100%!", a mai postat el.

Postarile presedintelui american vin in contextul in care vicepresedintele Mike Pence a facut apel la alte tari sa prea stafeta in Siria in contextul in care trupele americane se retrag.

Pe marginea Conferintei pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei ca SUA vor ca alte tari sa ofere militari si alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei.

"Cerem altor natiuni sa ni se alature si sa furnizeze resursele, sprijinul si personalul necesare pentru a asigura zona si a impiedica Stat Islamic si oricare alta organizatie extremista sa se ridice si sa-si recucereasca teritoriul", a spus el.

Donald Trump a provocat ingrijorare in decembrie cand a anuntat brusc ca SUA isi vor retrage trupele din Siria si ca gruparea Stat Islamic a fost deja invinsa.

Criticii au avertizat ca gruparea terorista nu a fost invinsa si ca o retragere ar putea duce la o resuscitare, in conditiile in care aliatii SUA din regiune nu pot gestiona amenintarea de unii singuri.

Fortele democratice siriene (SDF), o militie condusa de kurzi sprijinita de SUA, a lansat saptamana trecuta o ofensiva pentru infrangerea gruparii Stat Islamic in satul Baghuz, singura zona pe care o mai controleaza, in apropierea frontierei irakiene.

Exista de asemenea temeri ca fara o prezenta americana Turcia ar putea lansa o ofensiva impotriva SDF, care este dominata de Unitatile de aparare populare kurde (YPG) . Turcia priveste YPG ca pe o ramura a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), impotriva caruia a luptat timp de patru decenii in sudul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump ISIS Europana Pence Siria , #presedinte SUA