Trump continua sa creada ca NATO este invechita, dar spune ca e foarte importanta pentru el

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 08:03
6532 citiri
Trump continua sa creada ca NATO este invechita, dar spune ca e foarte importanta pentru el

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizatie "invechita" si a reprosat statelor membre ca nu-si achita contributia la apararea comuna, bazandu-se pe Statele Unite.

"Am spus cu mult timp in urma ca NATO are probleme. In primul rand ca este invechita, pentru ca a fost conceputa acum ani si ani", a aratat Trump, intr-un interviu acordat cotidianului german Bild si cotidianului britanic The Times.

"In al doilea rand, tarile (membre) nu platesc ceea ce ar trebui", a adaugat Trump, referindu-se la faptul ca putine dintre statele din alianta atlantica ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat in 2014.

"Noi trebuie sa protejam aceste tari, dar multe dintre ele nu platesc ceea ce ar trebui", a subliniat viitorul presedinte american, care a apreciat ca "aceasta este foarte nedrept fata de SUA".

El a criticat faptul ca nu exista decat cinci tari care platesc ceea ce ar trebui.

Presedintele ales american a spus ca a calificat de asemenea NATO ca invechita "pentru ca nu s-a ocupat de terorism".

Cu toate acestea, "NATO ramane foarte importanta pentru mine", a declarat totusi Trump, potrivit Bild.

Criticile presedintelui ales risca sa reintareasca temerile aliatilor SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, noteaza AFP.

In timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale, Donald Trump a suscitat neliniste in special in randul tarilor din Europa de Est din vecinatatea Rusiei, parand sa puna in cauza obligatia de solidaritate intre tarile NATO in caz de agresiune.

El spusese ca ar reflecta de doua ori inainte de a ajuta o tara NATO daca costurile Statelor Unite pentru sustinerea acesteia nu erau "rezonabil rambursate".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a raspuns atunci apreciind ca alianta transatlantica este, in opinia sa, mai necesara ca oricand. "Nu este momentul sa repunem in cauza parteneriatul intre Europa si Statele Unite", a spus el.

Statele Unite suporta circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizatie fondata in 1949 pentru a face fata Uniunii Sovietice si blocului est-european.

Organizatia numara azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altadata facand parte din sfera sovietica.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...