Trump ia o decizie controversata si anuleaza programul care ii proteja pe copiii imigranti ilegali. Sute de mii de tineri sunt vizati

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 21:05
4464 citiri
Trump ia o decizie controversata si anuleaza programul care ii proteja pe copiii imigranti ilegali. Sute de mii de tineri sunt vizati
Foto: Facebook/Donald Trump

Administratia Donald Trump a anuntat marti ca pune capat programului, instituit sub fostul presedinte Barack Obama, care le permitea imigrantilor ajunsi in tara ca minori sa nu fie expulzati din Statele Unite ale Americii.

Incepand de marti, nicio noua cerere din cadrul programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) nu va fi examinata, a anuntat ministrul justitiei, Jeff Sessions, relateaza AFP si DPA.

"Nu-i putem accepta pe toti cei care ar dori sa vina aici. Pur si simplu aceasta e situatia", a afirmat Sessions, denuntand decizia luata in mod "unilateral" de Barack Obama in 2012.

Presedintele american, Donald Trump, si-a justificat decizia de a pune capat programului DACA prin necesitatea de a da "prioritate" lucratorilor americani si l-a acuzat pe predecesorul sau, Barack Obama, ca a adoptat acest program fara acordul Congresului, relateaza agentiile AFP si Reuters.

"Nu putem avea o reforma principiala a imigratiei daca ramura executiva poate rescrie sau anula legi federale dupa bunul plac", a mentionat Trump intr-o declaratie.

"Prioritatea noastra majora in reforma sistemului de imigratie este sa crestem ocuparea fortei de munca, a salariilor si securitatii lucratorilor americani si familiilor lor", a explicat el.

"Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai multi sunt acum adulti, pentru actiunile parintilor lor. Dar trebuie sa recunoastem de asemenea ca suntem o natiune a oportunitatii pentru ca suntem o natiune a legii", a indicat el, promitand ca va aborda in continuare "cu inima" aceasta chestiune.

Obama: O decizie "cruda" si "gresita", care-i afecteaza pe "cei mai buni si mai straluciti tineri ai nostri"

Proteste vehemente au venit din partea opozitiei democrate, liderul democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, descriind oprirea programului drept un "act profund rusinos de lasitate politica si un atac josnic impotriva tinerilor inocenti din comunitatile de pe tot cuprinsul Americii".

Fostul presedinte american Barack Obama a reactionat de asemenea, afirmand ca decizia e una "gresita" si "cruda".

"Imigratia poate fi un subiect controversat. Cu totii vrem granite sigure, securizate si o economie dinamica, iar oameni de buna-credinta pot avea dezacorduri legitime privind modul de a repara sistemul nostru de imigratie pentru ca toata lumea sa joace dupa reguli", a scris Obama pe Facebook. El a atras, insa, atentia ca "aceasta nu este actiunea pe care a luat-o Casa Alba".

Fostul lider american a insistat ca tinerii vizati de program sunt "americani in suflet, in minte, in fiecare mod, cu exceptia unuia: pe hartie".

"O umbra a fost aruncata din nou asupra unora dintre cei mai buni si mai straluciti tineri ai nostri. A-i viza pe acesti tineri este gresit - pentru ca ei nu au facut nimic gresit. Isi contrazice obiectivul - pentru ca ei vor sa lanseze afaceri noi, sa lucreze in laboratoarele noastre, sa serveasca in armata noastra si sa contribuie in alte feluri la tara pe care o iubim. Si este crud", a subliniat Obama.

Fostul presedinte sustine ca actiunea lui Trump nu este una ceruta de lege, ci o decizie politica si o problema morala.

El a lansat un apel catre Congres sa "intervina" si sa "ii apere pe acesti tineri si viitorul nostru".

Trump, dat in judecata

Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, si Procurorul General al statului american au anuntat luni ca il vor da in judecata pe presedinte, daca acesta va anula programul.

"Actiunea presedintelui ar distruge vietile a sute de mii de tineri care au numit numai America acasa", a spus Cuomo.

Soarta celor care beneficiaza deja de acest statut, cunoscuti sub numele de "Dreamers", nu va fi afectata insa pana la data de 5 martie 2018, termenul de sase luni fiind acordat Congresului de administratie pentru a legifera in materie.

Cu toate acestea, un compromis in Congres pare departe de a fi atins, dupa ani in care Washingtonul a fost divizat pe acest subiect.

Infiintat in 2012 prin ordin executiv de presedintele Obama, programul DACA isi propunea sa-i scoata la lumina pe copiii sositi ilegal in SUA impreuna cu parintii lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program, care ii proteja pe participanti de expulzare si le permitea sa studieze sau sa lucreze in Statele Unite.

Citește și:
Un manager de spital și un regizor de la Nottara, membri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar: ”Să se lase de acest sport”
Un manager de spital și un regizor de la Nottara, membri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar: ”Să se lase de acest sport”
Managerul Spitalului Municipal Huși și un regizlor de la Teatrul Nottara, ambii consilieri PSD, s-au luat la bătaie într-un bar după ce au consumat alcool. Președintele PSD Vaslui,...
Deputatul USR Claudiu Năsui, la DNA. A fost convocat în dosarul de corupție de la Romarm
Deputatul USR Claudiu Năsui, la DNA. A fost convocat în dosarul de corupție de la Romarm
Deputatul USR Claudiu Năsui s-a prezentat, luni, 6 februarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a fost convocat ca martor în calitate de fost ministru al Economiei, care are în...