Trump il insulta incredibil pe fostul sau secretar de Stat, Rex Tillerson: Era prost ca o piatra si lenes ca naiba

Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 07:36
4884 citiri
Trump il insulta incredibil pe fostul sau secretar de Stat, Rex Tillerson: Era prost ca o piatra si lenes ca naiba
Foto: Arhiva Hepta.ro

Donald Trump, infuriat de declaratiile prea putin elogioase ale fostului sau secretar de Stat Rex Tillerson, nu s-a pierdut in nuante si l-a insultat in mod deschis, vineri, pe cel pe care l-a numit la conducerea diplomatiei americane.

Presedintele Statelor Unite este celebru pentru declaratiile sale zeflemitoare la adresa adversarilor si apropiatilor sai cazuti in dizgratie, insa acest atac violent la adresa unui om care a ocupat unul dintre posturile centrale ale administratiei sale nu are vreun precedent in istoria politica americana moderna, relateaza AFP.

"Mike Pompeo face o treaba fantastica, eu sunt foarte mandru de el", a scris seful statului pe Twitter.

"Predecesorul sau, Rex Tillerson, nu avea capacitatile mentale necesare. El era prost ca o piatra si ar fi trebuit sa ma despart de el mai devreme", a adaugat Trump.

"Era lenes ca naiba. Acum altfel sta treaba, (exista o stare de) spirit grozava la (Departamentul de) Stat", a mai scris presedintele american, referindu-se la cel care a fost CEO-ul grupului petrolier ExxonMobil.

Exista o diferenta uriasa fata de tweet-ul prin care anunta nominalizarea celui pe care-l prezenta atunci drept "unul dintre cei mai mari lideri de intreprindere din lume".

Seful diplomatiei ocupa un post central in cadrul administratiei americane - el are in subordine 70.000 de diplomati, functionari si contractori si conduce 250 de ambasade si consulate in intreaga lume.

"Sa spuna tot?"

Tinta furiei prezidentiale este un interviu acordat CBS de catre fostul secretar de Stat care a ramas, dupa destituirea sa brutala, in martie, extrem de discret.

"Mi-a fost greu, venind din intreprinderea ExxonMobil disciplinata si foarte axata pe urmarea procedurilor, sa lucrez pentru un om care este mai degraba indisciplinat, caruia nu-i place sa citeasca, nu citeste rapoartele, caruia nu-i place sa se uite la detalii si care spune, mai degraba, Iata ce cred eu", a declarat el.

"Trebuia sa-i spun domnule presedinte, inteleg ceea ce vreti sa faceti dumneavoastra, dar nu o puteti face in acest fel - asta incalca o lege, asta incalca un tratat. Asta il contraria mult", a adaugat texanul cu o voce sparta.

Inca din vremea cand lucrau "impreuna", divergentele dintre cei doi erau notorii, in mai multe dosare-cheie, de la lupta impotriva modificarilor climatice la Iran.

Iar miliardarul republican nu i-a usurat niciodata sarcina secretarului sau de Stat. De la bun inceput, l-a privat de emblematicul dosar israeliano-palestinian, pe care i l-a incredintat ginerelui sau, Jared Kushner. Apoi, si-a multiplicat deciziile de a se dezangaja de pe scena multilaterala.

La sfarsitul lui 2017, impetuosul presedinte l-a mustrat in mod public, un fapt rar, pe seful diplomatiei, pentru ca a evocat existenta unor canale de comunicare vizand sa sondeze intentiile Coreei de Nord. "Isi pierde timpul cu negociatul", a scris el pe Twitter. "Pastreaza-ti energia, Rex, vom face ceea ce a trebuie sa facem".

Totul a luat o turnura mai personala dupa ce postul de televiziune NBC News a dezvaluit ca Tillerson l-a catalogat pe presedinte, la finalul unei reuniuni la Pentagon, drept "debil".

Acest episod l-a constrans pe secretarul de Stat sa ia cuvantul si sa-si afirme sustinerea, in mod public, si "angajamentul in favoarea succesului" locatarului Casei Albe.

A urmat apoi demiterea lui Tillerson.

Aaron David Miller, un fost diplomat si negociator in mai multe administratii, atat democrate, cat si republicane, apreciaza ca problema este daca Rex Tillerson, insultat pe Twitter de catre locatarul Casei Albe, "va incepe acum sa spuna tot".

"Eu nu l-am intalnit niciodata, dar ma indoiesc...", a adaugat el pe Twitter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump insulta Tillerson prost lenes , #presedinte SUA