Trump intreaba NASA daca n-ar putea sa trimita mai repede oameni in spatiu cu noile sale rachete

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 18:16
10763 citiri
Trump intreaba NASA daca n-ar putea sa trimita mai repede oameni in spatiu cu noile sale rachete
Foto: NASA

Administratia presedintelui Donald Trump a cerut NASA sa analizeze in ce masura este posibil sa plaseze un echipaj de astronauti intr-o racheta noua, in timpul unui zbor inaugural, misiune planificata initial fara echipaj uman si care va avea loc spre finalul anului 2018, a transmis vineri Reuters, care citeaza oficialitati.

Studiul cerut de noua administratie republicana a SUA marcheaza un prim pas al presedintelui Donald Trump catre elaborarea unei viziuni asupra National Aeronautics and Space Administration (NASA).

In timpul administratiei presedintelui democrat Barack Obama, agentia spatiala americana a lucrat la realizarea unui nou lansator spatial greu, racheta Space Launch System (SLS), si a unei capsule Orion, capabile sa ajunga la distante indepartate in spatiu, cu scopul de a trimite astronauti pe un asteroid, la mijlocul anilor 2020, si apoi pe planeta Marte, pe parcursul anilor 2030.

Solicitarea de catre administratia Trump a elaborarii unui studiu modifica acel plan initial, prin faptul ca solicita explorarea posibilitatii de a adauga un echipaj uman intr-un prim zbor de testare, pregatind, probabil, revenirea oamenilor pe Luna, comenteaza Reuters.

Oficiali NASA au declarat ca nu se simt obligati sa efectueze un zbor de testare cu echipaj uman la bord, a anuntat Bill Gerstenmaier, directorul departamentului de zboruri spatiale cu echipaje umane din cadrul NASA. "Nu exista o presiune pentru a face acest lucru. Mi se pare incurajator ca ni s-a cerut sa facem acest studiu de fezabilitate", a afirmat Gerstenmaier.

El a mai declarat ca nu va merita efortul adaugarii unui echipaj uman la respectiva misiune in cazul in care zborul va fi amanat mai mult de un an. Al doilea zbor al rachetei, care prevede includerea unui echipaj uman, a fost programat pentru august 2021. Studiul cerut de Trump va explora avantajele din punct de vedere tehnic ale includerii mai devreme decat era stabilit a unui echipaj uman.

Studiul in cauza ar urma sa dureze aproximativ o luna. Inginerii de la NASA vor analiza modificarile intervenite in sistemele rachetei, amanarile programului de lansare, costurile suplimentare si riscurile sporite ale includerii unui echipaj format din doi astronauti la bordul rachetei Space Launch System, care este de circa patru ori mai mare si mai puternica decat oricare alt lansator spatial de care dispun Statele Unite in acest moment.

Un comitet al NASA de supervizare a sigurantei a atras atentia oficial joi ca agentia ar trebui sa aiba motive convingatoare pentru a justifica costurile suplimentare, riscul pierderii de vieti omenesti si intarzieri ale programului spatial prin adaugarea unui echipaj de astronauti in respectivul zbor inaugural.

Daca noul program va fi aprobat, astronautii vor zbura in spatiu la bordul capsulei Orion, aflata in faza de dezvoltare de catre compania Lockheed Martin, si se vor roti in jurul Lunii, in timpul unei misiuni cu o durata de 8-9 zile, asemanatoare misiunii pe care echipajul Apollo 8 a efectuat-o in 1968.

Citește și:
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ce spune Marcel Boloș despre momentul rotativei din luna mai, când ar trebui să cedeze ministerul PSD. „Responsabilitatea în exercitatea atribuţiilor nu poate fi stopată dintr-o dată”
Ministrul Marcel Boloş a declarat, sâmbătă, 4 februarie, la Realitatea Plus, despre rotaţia premierilor, că dacă protocolul se respectă aşa cum este el, mandatul său se termină pe data...