Trump nu renunta la noul decret impotriva imigratiei. Va ataca suspendarea lui

Vineri, 17 Martie 2017, ora 07:25
3922 citiri
Trump nu renunta la noul decret impotriva imigratiei. Va ataca suspendarea lui
Foto: Hepta.ro

Administratia Trump a anuntat joi ca va face apel la suspendarea celei de-a doua versiuni a decretului anti-imigratie.

"Intentionam sa facem apel fata de aceasta decizie eronata", a declarat Sean Spicer, purtator de cuvant al Casei Albe, transmite AFP. El a precizat ca juristii executivului vor adopta cea mai buna strategie de recurs dupa ce vor obtine in prealabil "clarificari" asupra deciziilor date.

In interval de cateva ore, doi judecatori federali, din Hawaii si Maryland, au blocat miercuri seara si joi dimineata aplicarea ordinului care interzice intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sase tari musulmane.

Cu numai cateva ore inainte de intrarea in vigoare a noului text din care au fost eliminate, totusi, elementele cele mai contestate, magistratul Derrick Watson din Hawaii a apreciat in hotararea sa ca suspendarea temporara a decretului evita un "prejudiciu ireparabil".

In cursul unei reuniuni publice la Nashville (sud), presedintele american a denuntat decizia "eronata" a unei justitii care, in opinia sa, comite astfel "un abuz de putere fara precedent". El a promis ca va merge pana la Curtea Suprema.

Pentru a-si explica decizia sa, judecatorul Watson s-a sprijinit in special pe mai multe declaratii facute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia ca decretul contine "dovezi semnificative si de netagaduit de animozitate religioasa".

Decizia sa face referinta la afirmatii din campanie ale lui Donald Trump, atunci cand s-a pronuntat pentru interzicerea intrarii musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care blocheaza intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sase tari musulmane, urma sa fie pus in aplicare cu incepere de miercuri la miezul noptii, ora Washingtonului (joi, 04.00 GMT).

Acest al doilea decret, in prezent blocat, prevedea inchiderea temporara a frontierelor americane pentru refugiatii din lumea intreaga si suspendarea acordarii de vize pe timp de 90 de zile pentru cetatenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan si Yemen.

Ordinul, care nu mai cuprinde Irakul si ii excepteaza pe posesorii de vize si "green cards", este versiunea atenuata a celui din 27 ianuarie.

Acela a provocat brusc haos in aeroporturi si o suscitat reactii de indignare in lume si numeroase manifestatii in Statele Unite.

Aplicarea lui a fost blocata pe 3 februarie. Aceasta decizie a unui judecator federal din Seattle, James Robart, a fost ulterior validata de o curte de apel din San Francisco, pe 9 februarie, obligandu-l pe presedintele american sa isi revizuiasca initiativa legislativa.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...