Obama il primeste azi pe Donald Trump la Casa Alba: Ii da acces la documente clasificate

Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 07:02
9446 citiri
Obama il primeste azi pe Donald Trump la Casa Alba: Ii da acces la documente clasificate
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Presedintele in functie al SUA Barack Obama il va primi joi, in Biroul Oval, pe cel care ii va lua locul la Casa Alba - Donald Trump. Trump va fi insotit si de sotia sa, Melania, care va avea o intalnire cu actuala Prima Doamna Michelle Obama.

Cei doi vor discuta despre modalitatile prin care transferul de putere poate fi facut fara tensiuni, anunta BBC. Inca nu a fost anuntata ora intalnirii.

Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe, a anuntat ca Obama ii va acorda lui Trump, vicepresedintelui-ales Mike Pence si altor membri ai echipei de tranzitie acces la sinteza zilnica a presedintelui si alte informatii clasificate, scrie The Associated Press, potrivit News.ro.

Este o favoare pe care George W. Bush i-a acordat-o presedintelui Obama, vicepresedintelui Joe Biden si catorva membri ai echipei lor in timp ce pregateau tranzitia si Obama vrea acum sa duca traditia mai departe.

Rezumatul informatiilor clasificate pe care presedintele il primeste in fiecare dimineata este un document care se numeste "President's Daily Brief".

Pana cand a obtinut victoria, marti, Donald Trump a primit unele informatii clasificate, insa nu acest document. Earnest a declarat ca acest gest face parte din eforturile presedintelui Obama de a asigura o tranzitie lina a puterii.

Mesajul lui Obama dupa victoria lui Trump

Obama a sustinut-o pe Hillary Clinton in batalia pentru Casa Alba si a spus in mai multe randuri ca Trump nu are abilitatile necesare pentru a conduce America.

Insa odata ce rezultatul a fost clar, Obama s-a adresat natiunii, spunandu-le cetatenilor ca, inainte de a fi republicani sau democrati, in primul rand sunt americani. Obama a mai spus ca scopul principal in urmatoarele luni este sa fie asigurata o tranzitie pasnica a puterii si a facut apel la calm.

"Tranzactia pasnica de putere este unul dintre semnele distinctive ale democratiei noastre si, in urmatoarele cateva luni, vom arata asta lumii. Suntem intr-o singura echipa cu totii. Nu suntem intai democrati sau republicani. Suntem intai americani si patrioti. Cu totii vrem ce e mai bun pentru tara noastra. De asta are nevoie tara - un simt de unitate, de incluziune, de respect pentru institutii, pentru modul de viata, statul de drept, respect pentru fiecare", a adaugat Obama.

Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, dupa ce s-a bucurat de sustinerea a 279 de electori, in schimb Hillary Clinton a castigat votul popular.

Iata cum s-a desfasurat noaptea alegerilor si cum si-au impartit democratii si republicanii cele 50 de state

Vezi cum au primit liderii din intreaga lume vestea ca Trump va fi urmatorul presedinte al SUA, inclusiv reactiile politicenilor din Romania

A.S.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...