Trump primeste sase transfugi nord-coreeni in Biroul Oval

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 22:00
2792 citiri
Trump primeste sase transfugi nord-coreeni in Biroul Oval
Foto: White House/D. Myles Cullen

Presedintele american Donald Trump a primit, vineri, transfugi nord-coreeni in Biroul Oval - o intalnire foarte incarcata simbolic intr-o perioada de tensiuni puternice intre Statele Unite si regimul de la Phenian.

Unul dintre acesti sase transfugi, Ji Seong-ho, care a fugit din Coreea de Nord in 2006, s-a aflat intre invitatii de onoare ai lui Trump la discursul despre starea Uniunii pe care l-a sustinut, marti, in Congres, relateaza AFP.

Ji Seong-ho, in carje, a fost ovationat indelung de catre congresmeni.

Trump, care a laudat povesti personale "incredibile si adevarate surse de inspiratie", le-a ascultat pe rand marturiile acestor barbati si femei asezati in jurul sau.

Evocand o discutie la telefon cu omologul sau sud-coreean Moon Jae-in, el si-a reafirmat convingerea ca aceste contacte legate intre Nord si Sud inaintea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Pyeongchang sunt "un lucru bun", insa a ramas prudent in privinta rezultatului lor.

"Poate ca o sa iasa ceva bun de la Jocurile Olimpice, cine stie?", a spus el.

In discursul pe care l-a sustinut in fata membrilor Congresului, Trump a denuntat cu forta atitudinea Phenianului, apreciind ca niciun regim nu "si-a oprimat propriii cetateni" atat de "brutal ca dictatura cruda din Coreea de Nord".

Cu aceasta ocazie, el a pus totodata in garda impotriva "complacerii si concesiilor" in fata amenintarii nucleare nord-coreene, promitand sa nu repete "erorile" precedentelor administratii.

In 2017, tensiunile din peninsula coreeana au atins apogeul, dupa ce Phenianul a efectuat o serie de teste militare, inclusiv tiruri de rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu scopul de a plasa in raza lor de actiune teritoriul continental american.

Anuntul surprinzator al Coreei de Nord cu privire la trimiterea de sportivi la Jocurile Olimpice de Iarna de la Pyeongchang a declansat, cu toate acestea, un intens proces diplomatic.

Bilantul Coreei de Nord in domeniul drepturilor omului este aratat cu degetul, cu regularitate, de catre comunitatea internationala.

O comisie ONU a publicat in 2014 un raport coplesitor care conchidea ca Nordul se face vinovat de atrocitati "fara egal in lumea contemporana".

Anchetatorii ONU au cules marturii de la exilati nord-coreeni si au documentat o vasta retea de lagare de detinuti, dar si cazuri de tortura, executii sumare si violuri.

Coreea de Nord a catalogat acest raport drept o fictiune inventata de Statele Unite si aliatii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Trump Coreea de Nord , #presedinte SUA