Trump retrage SUA din Tratatul privind Comertul cu Arme

Vineri, 26 Aprilie 2019, ora 21:25
5936 citiri
Trump retrage SUA din Tratatul privind Comertul cu Arme

Presedintele Donald Trump a anuntat, vineri seara, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Comertul cu Arme, un acord semnat in anul 2013 de predecesorul sau, Barack Obama, dar contestat de Asociatia Nationala americana pentru Arme (NRA).

Prezent la o reuniune a NRA, Donald Trump a anuntat ca va anula participarea Statelor Unite la acest tratat, care nu a fost ratificat inca de Senatul american.

"Ne luam inapoi semnatura", a declarat Donald Trump in aplauzele membrilor Asociatiei Nationale pentru Arme.

NRA se opune de mult timp Tratatului privind Comertul cu Arme, care reglementeaza afaceri in valoare de 70 de miliarde de dolari cu arme conventionale si incearca sa blocheze livrarile de armament spre persoane si entitati ce incalca drepturile omului. NRA argumenteaza ca acordul ar submina drepturile americanilor de a detine arme de foc, desi Administratia Barack Obama a respins criticile in acest sens.

Donald Trump a precizat ca Organizatia Natiunilor Unite va primi curand notificarea Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Comertul cu Arme, aprobat in aprilie 2013 de Adunarea Generala ONU. Pana acum, 101 tari au ratificat Tratatul. Alte 29, inclusiv Statele Unite, au semnat acordul, dar nu l-au ratificat inca.

Decizia lui Donald Trump a fost criticata dur de organizatii pentru promovarea drepturilor omului. "De acum inainte, Statele Unite vor vinde arme alaturi de Iran, Coreea de Nord si Siria, care nu au semnat acest tratat istoric, al carui singur scop este protejarea oamenilor nevinovati de arme letale", a reactionat Abby Maxman, presedintele Oxfam America.

Adotei Akwei, un reprezentant al filialei din SUA a organizatiei Amnesty International, a declarat: "Prin acest anunt, Administratia Trump va redeschide drumul spre vanzari de arme pe baza unor criterii slabe in materie de respectare a drepturilor omului".

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...