Trump si-a laudat, la comemorarea 9/11, masurile impotriva talibanilor: Am lovit inamicul mai tare ca oricand (Video)

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 22:30
3080 citiri
Trump si-a laudat, la comemorarea 9/11, masurile impotriva talibanilor: Am lovit inamicul mai tare ca oricand (Video)
Foto: captura video

Presedintele american Donald Trump a promis miercuri, la comemorarea a 18 ani de la atacurile din 11 septembrie, ca va intensifica lupta impotriva talibanilor in Afganistan, la cateva zile dupa anularea unei intalniri cu reprezentanti ai acestora in vederea ajungerii la un acord de pace.

"In ultimele patru zile, l-am lovit pe inamicul nostru mai tare decat pana acum si asta va continua", a declarat Trump in cadrul unei ceremonii la Pentagon, unde s-a prabusit unul dintre cele patru avioane deturnate de jihadisti ai al Qaida.

Atentatele din 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu aproape 3.000 de morti, au determinat Statele Unite sa lanseze o vasta ofensiva militara in Afganistan pentru a alunga de la putere regimul taliban care i-a protejat pe organizatorii atacurilor.

Referindu-se la recentul atentat de la Kabul in care a fost ucis un soldat american si care l-a determinat sa anuleze "negocierile de pace" organizate in mare secret, Trump a apreciat ca talibanii au dorit sa-si arate puterea, dar ca si-au demonstrat de fapt "slabiciunea".

"Daca, dintr-un motiv sau altul, ei revin in tara noastra, vom merge oriunde s-ar afla si vom folosi o forta militara care nu a mai fost folosita de Statele Unite in istorie si nu vorbesc chiar despre puterea nucleara", a adaugat el.

In prezent, aproximativ 13.000 de soldati americani sunt stationati in Afganistan. Acordul de pace negociat cu talibanii avea ca scop reducerea treptata a numarului de soldati americani in schimbul unor garantii din partea talibanilor, a unei "reduceri a violentelor" si a deschiderii de negocieri de pace directe cu autoritatile din Kabul, ceea ce pana acum insurgentii au refuzat.

Locuitorii New York-ului au adus miercuri un omagiu victimelor atacurilor din 11 septembrie in cadrul unor ceremonii de comemorare marcate de dorinta de a se asigura ca tinerii nu vor uita niciodata cel mai sangeros atentat din istorie.

Sub soare - cum era in urma cu 18 ani - alesi si fosti alesi ai New York-ului si o multime de apropiati ai victimelor s-au adunat pe locul turnurilor gemene de la World Trade Center. Locul a devenit un memorial pentru omagierea a aproape 3.000 de oameni ucisi si 6.000 raniti in atacurile comise de un comando jihadist si care urmau sa transforme Statele Unite si lumea intreaga.

Multimea, adunata pe esplanada din fata muzeului dedicat victimelor atacurilor din Manhattan, a tinut un moment de reculegere la orele exacte - 08:46 si 09:03, o ora de varf - la care avioanele deturnate au lovit succesiv turnurile gemene. Acestea au fost cuprinse rapid de flacari inainte de a se prabusi, nelasand nicio sansa pentru miile de persoane care lucrau in aceste zgarie-nori cu peste 100 de etaje.

In primele randuri ale ceremoniei, unde politica este evitata de obicei cu atentie, s-au aflat guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, actualul primar al capitalei financiare americane si predecesorii sai: democratul Bill de Blasio, Rudy Giuliani care era primar in momentul atacurilor, fiind numit o vreme "primar al Americii", si Michael Bloomberg, care a condus santierul de reconstructie a acestui cartier din Manhattan, transformat complet de eveniment.

Ca in fiecare an, multimea a ascultat apropiati ai victimelor rostindu-le numele si cateva cuvinte in onoarea lor in cadrul unei ceremonii prevazute sa dureze aproximativ patru ore.

"Va iubim, ne lipsiti si veti fi mereu eroii Americii", a spus o femeie care a pierdut un frate si un var in atentatele din 11 septembrie.

In restul acestui oras cu peste opt milioane de locuitori, majoritatea oamenilor au lucrat ca de obicei si au tinut momente de reculegere in memoria victimelor.

In ajunul comemorarii, guvernatorul Cuomo a semnat o lege care impune scolilor publice sa marcheze tragicele evenimente din 11 septembrie printr-un minut de reculegere.

"Prin introducerea acestei zile anuale de amintire si a unui scurt moment de reculegere in scolile publice, ne asiguram ca nu vom uita niciodata - nu numai durerea acestui moment, ci si curajul, sacrificiul si expresiile iubirii care ne-au ghidat raspunsul", a spus guvernatorul semnand textul ordinului.

In afara de cei aproape 3.000 de oameni ucisi si peste 6.000 de raniti in atacurile de la World Trade Center, New York-ul are acum zeci de mii de oameni - in mare parte fosti pompieri, membri ai echipelor de interventie si salvatori - care sufera de cancer sau alte boli grave, in special de plamani, afectiuni cauzate de norul toxic care a planat saptamani de zile deasupra sudului Manhattanului dupa atentate.

In total, patru avioane au fost deturnate de jihadisti ai retelei al Qaida pe 11 septembrie. Pe langa cele doua avioane care au lovit World Trade Center, un al treilea a vizat Pentagonul si un al patrulea, zborul 93, s-a prabusit pe un camp din Shanksville, Pennsylvania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Trump discurs comemorare atentat 9 septembrie , #presedinte SUA