Trump, somat sa trimita Congresului declaratiile de impozit. Doar Nixon a mai refuzat sa-si faca publica situatia fiscala

Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 14:56
3605 citiri
Trump, somat sa trimita Congresului declaratiile de impozit. Doar Nixon a mai refuzat sa-si faca publica situatia fiscala
Foto: Facebook Donald Trump

Administratia americana va incerca sa raspunda la termenul impus de democrati pentru transmiterea declaratiilor fiscale ale presedintelui Donald Trump, a indicat sambata secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, fara insa a promite respectarea acestui termen, din cauza unor constrangeri juridice, transmite AFP.

'Sunt sigur ca vom raspunde pana la scadenta', a declarat Steven Mnuchin, subliniind insa ca nu se poate angaja 'prematur cu privire la capacitatea de a incheia o examinare de ordin juridic pana la acest termen'.

Presedintele democrat al unei comisii din Congres a cerut sambata administratiei fiscale sa produca, dupa indelungate tergiversari, declaratiile de impozit ale lui Donald Trump cel tarziu pe 23 aprilie.

Intr-o scrisoare adresata conducerii IRS (Internal Revenue Services), Richard Neal, presedintele Comisiei Cai si Mijloace ('Ways and Means'), care supervizeaza chestiunile fiscale, atrage atentia ca netransmiterea declaratiilor de impozit ale lui Donald Trump cel tarziu la 23 aprilie va fi interpretata ca 'un refuz'.

Camera Reprezentatilor, cu majoritate democrata, a cerut saptamana trecuta IRS sa-i comunice ultimele sase declaratii de impozit ale lui Trump, inaintea datei de 10 aprilie.

Miercuri, data limita, Trezoreria a anuntat ca nu este in masura sa dea curs la timp acestei cereri, din cauza complexitatii ei.

Donald Trump este primul presedinte american, dupa Richard Nixon, care refuza sa-si faca publica situatia fiscala.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a repetat sambata ca solicitarea democratilor ridica probleme 'complexe' in ce priveste prerogativele Congresului in materie de investigare si de comunicare de informatii personale ale unui cetatean american.

El explicase anterior ca a sondat Departamentul Justitiei pentru a se asigura de compatibilitatea acestei anchete 'cu legea si cu Constitutia'.

'Consider ca este de responsabilitatea mea sa fac lucrurile in mod corect' si ' (sa asigur) ca IRS nu este instrumentalizat asa cum a fost sub administratia Nixon', a declarat sambata Mnuchin.

In 1973, sub presiunea unor articole care evocau o posibila evaziune fiscala, Richard Nixon a acceptat sa comunice Congresului declaratiile sale de impozit. Dupa ce le-a examinat apoi timp de cateva luni, Congresul a concluzionat ca presedintele datora Fiscului peste 400.000 de dolari.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Trump declaratii impozit Congres, #Trump situatie fiscala refuz , #presedinte SUA