Trump spune ca negocierile cu talibanii sunt "moarte". Armata SUA va intensifica operatiunile

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:28
4428 citiri
Trump spune ca negocierile cu talibanii sunt "moarte". Armata SUA va intensifica operatiunile
Foto: Arhiva Facebook/The White House

Presedintele american Donald Trump sustine ca negocierile cu talibanii sunt "moarte", dupa ce a anulat intalnirea secreta prevazuta cu acestia la Camp David, si, tot luni, comandantul fortelor americane in Afganistan a afirmat ca este probabila o intensificare a operatiunilor pentru contracararea inmultirii recente a atacurilor insurgentilor.

Trump a anulat intalnirea secreta prevazuta sa aiba loc cu talibanii la Camp David, Maryland, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce un militar american a fost ucis intr-un atac sinucigas al insurgentilor la Kabul, transmite Reuters.

"Sunt moarte. Sunt moarte. In ce ma priveste pe mine, sunt moarte", le-a declarat Trump reporterilor, intrebat despre aceste negocieri in timp ce parasea Casa Alba pentru a se deplasa in Carolina de Nord.

Trump sperase sa incheie lunile de negocieri cu talibanii, care controleaza mari parti din Afganistan, cu o intalnire secreta la Camp David, la care ar fi participat si presedintele afgan Ashraf Ghani si care era menita sa bata in cuie un acord de retragere a trupelor din razboiul din care implicate SUA de 18 ani.

Un proiect de acord convenit saptamana trecuta prevedea retragerea a 5.000 de soldati americani in lunile urmatoare, in schimbul garantiilor ca Afganistanul nu va fi folosit ca baza pentru atacuri asupra SUA si a aliatilor lor.

Aducerea acasa a trupelor americane din Afganistan a fost unul din principalele obiective de politica externa ale lui Donald Trump, potrivit caruia administratia sa se gandeste in continuare la o retragere a celor 14.000 de militari desfasurati in aceasta tara. "Am vrea sa plecam de acolo, dar vom pleca la momentul potrivit", a afirmat el.

Armata SUA isi va accelera ritmul operatiunilor in Afganistan

Cu toate acestea, sfarsitul negocierilor a alimentat temerile unei noi cresteri a violentelor in Afganistan.

Talibanii si-au intensificat atacurile chiar in timp ce in ultimele saptamani se desfasurau negocieri de pace.

Generalul Kenneth McKenzie, seful Comandamentului Central american, a declarat luni ca este probabil ca armata SUA isi va accelera ritmul operatiunilor in Afganistan pentru a contracara aceste violente.

"Cu siguranta ca nu vom sta pasivi si sa-i lasam sa poarte o asa-zisa cursa spre victorie. Acest lucru nu o sa se intample", le-a spus generalul McKenzie reporterilor care il insoteau la baza aeriana Bagram din nord-estul Afganistanului.

Presedintele afgan Ghani, care a fost tinut spectator la negocierile purtate intre oficiali americani si reprezentanti ai talibanilor, a avut mari rezerve fata de acestea.

Luni, el si-a reiterat apelurile la pace, dar a insistat ca talibanii trebuie sa respecte o incetare a focului, ceea ce acestia au refuzat pana acum. "Pacea fara o incetare a focului este imposibila", a subliniat Ghani.

Cresterea tensiunilor pe teren se adauga incertitudinilor legate de viitorul fortelor americane, multe dintre acestea fiind nevoite acum sa se pregateasca pentru o intensificare a luptelor, in timp ce asteapta insa potentiale ordine de retragere.

Presedintele Trump a declarat ca ar vrea sa reduca numarul militarilor desfasurati in Afganistan la circa 8.000.

Duminica, talibanii au avertizat ca numarul victimelor americane va creste in urma deciziei lui Trump de a anula negocierile cu ei.

Intrebat daca intensificarea operatiunilor impotriva insurgentilor ar putea include lovituri aeriene si raiduri ale comandourilor americane si afgane, McKenzie a raspuns: "Cred ca vorbim de un spectru total". "Vom lua unele decizii, cred, in capitala tarii noastre in zilele urmatoare", a adaugat el, fara alte detalii.

Citeste si Talibanii il ameninta pe Trump, dupa ce a oprit negocierile de pace: Si mai multi americani vor muri! Reactia SUA

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Trump negocieri talibani , #presedinte SUA
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Armata SUA va intensifica operatiunile de...colectare a recoltelor